Primăria Sibiu vrea să TAIE STEJARUL MULTISECULAR din Grădina Zoologică!

Municipalitatea sibiană ia în calcul tăierea stejarului multisecular aflat la intrarea în Grădina Zoologică.

„În ultima perioadă s-a constatat o degradare a obiectivului menționat, înălțimea și nivelul actual de înclinare a stejarului fiind de natură să pună în real pericol, atât integritatea fizică a turiștilor și a angajaților noștri, cât și structura digului de protecție edificat în jurul lacului. Mai mult decât atât, din perspectiva sezonului rece, în cazul în care se vor înregistra căderi semnificative de zăpadă sau depuneri de gheață pe trunchiul și coronamentul stejarului multisecular, riscul de prăbușire al acestuia este accentuat“, susține conducerea Primăriei Sibiu.

Autoritățile de mediu se împotrivesc intenției municipalității. „Nu suntem de acord cu tăierea stejarului multisecular din incinta Grădinii Zoologice Sibiu, care este monument al naturii, conform Hotărârii Consiliului Județean Sibiu nr. 64/2004. Stejarul multisecular din incinta Grădinii Zoologice Sibiu este un punct de reper pentru zona verde a județului Sibiu și un obiectiv turistic important“, este poziția directorului APM Sibiu, Bogdan Trif.

9

Stejarul care străjuiește lacul cu bărci de la intrarea în Grădina Zoologică este declarat monument al naturii, are o vechime de peste 600 de ani, potrivit site-ului de turism al Primăriei (turism.sibiu.ro).

8

În volumul „Arii protejate din judeţul Sibiu”, editat de Direcţia Silvică Sibiu în 2005, se menționează că exemplarul din Dumbravă „ne-a mai rămas dintr-o numeroasă familie longevivă aflată astăzi pe cale de dispariţie”. Specialiștii consemnează că „vicisitudinile celor 5-600 de ani, la cât este apreciată vârsta actuală a acestui exemplar, au lăsat urme adânci în trunchiul greu de cuprins de braţele a 6-7 oameni. Ca mai toate exemplarele care beneficiază de multă lumină şi care nu se dezvoltă în masiv, stejarul din Pădurea Dumbrava are o coroană amplă, neregulat, care porneşte de la mică înălţime de sol. Ramurile sunt groase şi s-au dezvoltat aproape orizontal, în timp ce rădăcinile sunt pivotante”.

Pădurea Dumbrava s-a bucurat de o atenție specială din partea autorităților austro-ungare încă din secolul al XVIII-lea. De pildă, lucrarea „Arii protejate din judeţul Sibiu” amintește că pe 30 mai 1781 era emisă „Dispoziţia privind pădurile”, care conţinea norme de întreţinere, îngrijire şi utilizare a pădurii, precum şi sancţiuni împotriva răufăcătorilor. În 1787, însuşi împăratul Iosif al II-lea a vizitat Pădurea Dumbrava. Stejarul de la intrarea în Grădina Zoologică, pentru moment cel mai vechi arbore de pe suprafața celor 993 de hectare – cât măsoară parcul natural Pădurea Dumbrava – a avut un „frate mai mare“, care a supraviețuit peste 700 de ani. Este vorba despre așa-numitul „Stejar imperial”, despre care specialiştii Direcţiei Silvice afirmă că avea o circumferinţă de 10,3 metri. Acesta a rămas celebru după ce, în vara anului 1852, tânărul împărat Franz Josef I a poposit în Sibiu, iar în data de 25 iulie a avut loc o „sărbătoare populară în Dumbrava Sibiului în cinstea împăratului”, așa după cum relatează Emil Sigerus în „Cronica oraşului Sibiu”. Impresionantul stejar care i-a oferit umbră Kaiser-ului austro-ungar a rămas imortalizat într-o gravură păstrată în colecţiile Muzeului Naţional Brukenthal și unde se observă foarte bine stejarul în vecinătatea podiumului pe care stătea Franz Josef. Tot Sigerus ne spune că, în amintirea serbării date în cinstea împăratului, în 24 iulie 1853, „la stejarul imperial din Dumbrava Sibiului se dezveleşte o placă de bronz care să marcheze  prezenţa împăratului la Sibiu”. După câteva decenii, la 31 iulie 1881, „Stejarul împăratului” a fost incendiat de o mână criminală. Când a fost tăiat, după uscare, arborele avea deja peste 700 de ani de existență. Dacă intenția actuală a municipalității sibiene va fi dusă la bun sfârșit, stejarul de la Zoo nu mai are nici o șansă să bată recordul.

One Comment

  1. stanga says:

    primarie de 2 lei! sa va fi rusine!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*