Primarul comunei Poplaca, Vasile Budin: „Cea mai mare doleanță a satului este gazul metan“ | VIDEO

Alimentarea cu gaze naturale a întregii localități este investiția cea mai importantă pentru Poplaca. De asemenea, primăria trebuie să se mute în „casă nouă“, din cauză că sediul actual, construit acum 130 de ani, a devenit neîncăpător.

Despre aceste proiecte mari, dar și despre situația actuală și perspectivele comunei Poplaca, Mesagerul de Sibiu a discutat cu primarul Vasile Budin.

Mesagerul de Sibiu: Bine v-am găsit, domnule primar Vasile Budin! Care sunt cele mai recente proiecte cu care vă mândriți?

Vasile Budin: Vă mulțumim pentru vizita în localitatea noastră! Acum așteptăm cu nerăbdare bugetul; deja au trecut trei luni de zile și noi încă nu avem buget, sperăm ca în aprilie să îl avem. Avem depuse la Compania Națională de Investiții (CNI) mai multe proiecte. Pe zona industrială ne dorim să realizăm rețele hidro-edilitare cu modernizare străzi, adică apă, canalizare și asfalt, același lucru și la Poplaca 2 – Platoș. Toate sunt în analiză la CNI. Sperăm că vom fi și finanțați. În total, necesarul de finanțare pentru zonele respective ar fi de aproximativ 20 de milioane de lei.

Am făcut un parteneriat pentru gazul metan cu localitatea Rășinari, prin prisma faptului că Poplaca n-are decât 850 de imobile și se putea aplica doar cu minim 1.000 de imobile. S-a realizat toată documentația și s-au scos avizele, dar când să depunem proiectul, ni s-a spus că parteneriatul poate să aibă un singur SRM (stație de reglare-măsurare, n.red.). Noi, localitatea Poplaca, avem SRM-ul care funcționează în zona industrială și n-am mai fost eligibili pe proiectul respectiv în cooperare cu Rășinariul, care au și dânșii un SRM. Așteptăm să se schimbe ghidul de finanțare, astfel încât să fie eliminată cerința de a avea cel puțin 1.000 de imobile, altfel va trebui să apelăm la alte surse de finanțare. Nici nu ar fi nevoie să venim cu o nouă rețea, din moment ce o avem în capătul localității. Cei de la Transgaz ne-au dat avizul pe 1.200 mc/oră, o capacitate a transportului de gaz care ar putea alimenta și orașul Cisnădie. Sperăm să înțeleagă cineva că SRM-ul de la Poplaca funcționează și să ne aprobe proiectul în următorul ciclu de finanțare, 2021-2027.

Cea mai mare doleanță a satului este, acum, gazul metan, pentru că în trecut am semnat o finanțare cu Fondul de Dezvoltare şi Investiţii (FDI) și oamenii au aflat că FDI-ul s-a desființat după schimbarea guvernării, finanțarea nu mai este „în picioare“, așa că problema grea rămâne gazul metan. Nici nu știu ce să le mai spun oamenilor, fiindcă nu ne încadrăm la actualele condiții impuse de ghidul de finanțare.

Un alt proiect pe care, din fericire, am reușit să îl ducem la îndeplinire, a vizat căminul cultural, care a fost modernizat și dotat cu scenă mobilă și tot ce este necesar.

În urmă cu doi ani, am achiziționat un teren de 1.439 mp lângă primărie, pentru a construi o primărie nouă, aici fiind un spațiu foarte restrâns. Într-un birou lucrează patru inspectori, în celălalt încă patru. Vă dați seama că nu putem funcționa la infinit în felul acesta, ne trebuie neapărat o primărie nouă. Dar asta implică o finanțare externă, fiindcă din bugetul local nu putem suporta o astfel de investiție. Am avut o problemă și la școală, anul trecut, apele au luat un zid și a trebuit să facem un zid de sprijin acolo, care a fost destul de costisitor.

La școală avem în derulare un proiect pentru o sală de sport, depus tot la CNI. Este în analiză, așteptăm să vedem dacă se va finanța sau nu. Am cerut o sală de sport multifuncțională, să fie și pentru handbal și pentru volei și pentru tenis, dacă se poate, toate sporturile, adică pentru toate ramurile sportive să ne putem bucura de sala respectivă, că dacă o facem restrânsă, n-am făcut nimic. Dacă facem un lucru, să fie benefic și pe viitor, să nu se modifice structura sălii.

Mesagerul de Sibiu: Vorbind de proiectele acestea pentru care este necesară finanțarea de la București, aveți emoții că va conta culoarea politică?

Vasile Budin: Eu sper să nu mai avem astfel de emoții! Au trecut campaniile electorale, au trecut alegerile și cetățeanul trebuie să fie primul care să se bucure de tot ceea ce se va realiza. Culoarea politică, după mine, contează doar cele 30 de zile din campanie, după care nu ar trebui să se mai pună în discuție acest aspect.

Mesagerul de Sibiu: Bugetul local cum îl previzionați anul acesta, față de anul trecut?

Vasile Budin: Nu s-au aplicat majorări ale taxelor și impozitelor locale, mergem pe aceleași taxe ca și anul trecut, se aplică doar indexarea cu rata inflației, care este necesară.

Mesagerul de Sibiu: Cu forțele proprii, ce puteți realiza anul acesta din tot ce v-ați propus, în eventualitatea în care nu veți beneficia de alte finanțări?

Vasile Budin: Să sperăm că reușim din banii proprii să realizăm proiectele pe care ni le-am propus. Neapărat trebuie să demarăm primăria nouă, pentru că funcționăm în condiții dificile, actualul sediu a fost dat în folosință în anul 1892. Am discutat cu un arhitect, nu pot să fac deocamdată o estimare a costurilor având în vedere evoluția prețurilor, dar, în orice caz, în noul sediu este obligatoriu ca fiecare serviciu să aibă un birou propriu. Acum, la Taxe și impozite se află și angajatul pe situații de urgență și viceprimarul. La secretariat, mai avem Starea civilă, Urbanismul, Registrul agricol și Asistența social într-un singur birou! Vă dați seama cum funcționăm, cu asta am spus tot. Numai eu și contabila avem birouri personale. Asta este clădirea și ne ducem mai departe cu eforturi, pentru că oamenii trebuie serviți, nu necesită amânare. Dacă anul acesta reușim să finalizăm proiectarea, la anul să vedem cum putem să contractăm o firmă care să se ocupe de construcție. Noi sperăm ca anul acesta să facem studiul de fezabilitate, studiul geo și tot ce trebuie și proiectarea. Dacă primim finanțare, ar fi nemaipomenit, dar deocamdată, pe banii noștri, ne canalizăm să realizăm documentația.

Și avem în vedere și proiectele amintite anterior care trebuie, de asemenea, cofinanțate de către noi.

Mesagerul de Sibiu: Cum v-a afectat pandemia? Care ar fi lecția pe care ați învățat-o în ultimul an?

Vasile Budin: La ora actuală, pe raza localității avem doar șase cazuri de COVID-19 în evoluție. La Poplaca nu a fost foarte grav. Am avut și scenariul roșu, acum suntem în scenariul galben.

Eu am avut diverse mesaje pe Facebook și pe site-ul primăriei, este important ca oamenii să înțeleagă că nu este de joacă! Mulțumim bunului Dumnezeu că ne-a ferit de cazuri multe și grave, că până acum nu putem spune că am avut cazuri grave.

Anul trecut, am achiziționat tablete pentru toți elevii din clasele I-VIII, din fonduri proprii. Fiecare elev de la școala gimnazială a avut tabletă, program, tot ce trebuie și când s-a făcut școală online au funcționat foarte bine și am mai primit de la Inspectoratul Școlar Județean Sibiu încă 33 de tablete pe care le-am dat la grădiniță.

Din discuțiile cu proprietarii de locații, turismul a fost lovit foarte puternic. Avem acum o solicitare din partea lor prin care ne roagă să reducem taxa hotelieră, anul acesta, pe fondul pandemiei. Anul trecut nu s-a făcut nici un fel de demers în sensul acesta, dar în 2021 cred că îi vom scuti de taxă. Le-am spus că, din partea mea, îi înțeleg cu dragă inimă, că au perfectă dreptate. În următoarea ședință a Consiliului Local, vom pune în discuție această solicitare și cred că vor înțelege și consilierii că problema este destul de acută. Una este să funcționezi normal, alta e să te restrângi și încă nu știm ce va veni anul acesta.

Mesagerul de Sibiu: Cum colaborați cu autoritățile județene, cu parlamentarii de Sibiu și colegii primari din zonă? Aveți susținere din partea acestora?

Vasile Budin: PSD-ul are un singur parlamentar care e mai aproape de mine (deputatul Bogdan Trif, președintele organizației județene PSD Sibiu – n.red.). Și cu ceilalți colaborăm destul de bine. Săptămâna trecută s-au decolmatat mâlul și gunoaiele de pe rigole, m-au rugat cei de la Drumuri și Poduri, de la Consiliul Județean, am acordat tot sprijinul. Nu pot să zic că avem o relație afectată de apartenența politică, nu se ține cont că unul este de la PSD și altul de la PNL, eu zic că suntem într-un echilibru normal și bun.

Mesagerul de Sibiu: La nivelul județului Sibiu se desfășoară programul „Anii Drumeției“. În condițiile în care comuna Poplaca deține o bună parte din stațiunea Păltiniș, cum vă implicați în aceste acțiuni și care sunt beneficiile?

Vasile Budin: E clar că nu vor mai fi acțiuni de amploare, din punct de vedere al turismului, cum ar fi trebuit să fie dacă nu ne-am fi aflat în plină pandemie. Dar am purtat niște discuții cu cei de la Consiliul Județean în ceea ce privește parcările. Am și arătat două locații, în parteneriat, încă nu am discutat să vedem cum va fi soluționată problema, dar ne-am dus la fața locului chiar de două ori, am marcat zona, mai departe urmează să vedem care va fi statutul acelor parcări și finanțarea dacă va veni din partea Consiliului Județean sau a comunei Poplaca, aspectul acesta încă nu l-am stabilit.

Mesagerul de Sibiu: Ce vă doriți pentru anul acesta?

Vasile Budin: Personal, anul acesta îmi doresc sănătate. La fel le doresc și cetățenilor și să fie mai buni și înțelegători și să aibă răbdare.

Mesagerul de Sibiu: Vă mulțumim!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*