Priveghere şi procesiune în jurul Catedralei mitropolitane din Sibiu la al zecelea hram al Sfântului Ierarh Andrei Şaguna

A zecea prăznuire a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, la Catedrala mitropolitană din Sibiu a început în ajunul zilei de 30 noiembrie, când Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului, Mitropolitul Ardealului şi locţiitor de episcop al Episcopiei Devei şi Hunedoarei, a oficiat slujba Privegherii.

În soborul slujitor s-au aflat vicarul-administrativ al Arhiepiscopiei Sibului, arhimandritul Ioachim Tomoiagă, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, pr. prof. univ. dr. Daniel Buda, eclesiarhul Catedralei mitropolitane, protosinghelul Emilian Man, cadre didactice universitare, consilieri eparhiali, protopopi şi alţi slujitori ai sfintelor altare.

Aşa cum s-a îndătinat în cei zece ani de când Sfântul Ierarh Andrei Şaguna a devenit ocrotitorul întregului Ardeal, după slujba Vecerniei şi a Litiei, soborul şi credincioşii au participat la o procesiune cu icoana şi moaştele Sfântului. Anul acesta, situaţia pandemică nu a permis organizarea procesiunii prin cetatea Sibiului, ci doar în jurul Catedralei mitropolitane.

La finalul procesiunii, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit celor prezenţi despre binecuvântarea cerească adusă peste credincioşii care cinstesc Sfinţii lui Dumnezeu şi despre marele dar făcut ardelenilor de Dumnezeu prin ocrotirea adusă de Sfântul Andrei Şaguna.

„Sunt zece ani de la canonizarea ocrotitorului nostru, Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, ctitorul Mitropoliei noastre, un om sfânt care, iată, de zece ani înalţă rugăciuni la Dumnezeu pentru ca harul şi mila Lui să coboare peste noi. Ocrotirea sa este simţită la tot pasul. Purtarea moaştelor Sfântului în jurul Catedralei noastre, pentru că atât s-a putut anul acesta, reprezintă ocrotirea pe care o revarsă asupra noastră, nu numai a celor din Biserică, ci şi celor din cetate şi din jurul cetăţii”, a spus ierarhul.

Prima zi a sărbătorii hramului de la Catedrala mitropolitană din Sibiu a continuat cu slujba de sfinţire a celor patru icoane pentru închinare de pe catapeteasma locaşului de cult, icoane pictate şi aşezate de curând pentru ca cei care se roagă Mântuitorului Iisus Hristos, Maicii Domnului, Sfântului Ioan Botezătorul şi Sfântului Ierarh Nicolae să primească ajutor ceresc şi ocrotire.

În încheierea, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit două diplome de cinstire unor oaspeţi din Braşov, din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean „Nicolae Titulescu”. Pentru implicarea lor în organizarea sărbătorilor sfinte de la bisericile din Braşov, unde moaştele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna au fost aduse adesea spre închinare, căpitanul Valerică Tinică şi plutonierul Roxana Elena Bănuţă au fost cinstiţi de IPS Mitropolit Laurenţiu în seara de priveghere dinaintea sărbătorii închinate Sfântului Apostol Andrei şi Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. Cei doi jandarmi au fost însoţiţi de comandantul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov, colonelul Cristian-Elly Paliştan şi au mulţumit ierarhului pentru cinstea acordată în zi de mare sărbătoare pentru întreaga Transilvanie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*