Produsele locale, tradițiile și folclorul hârtibăcean, promovate la cea mai mare sărbătoare din regiune

Sub deviza „Să ai rânduiala ta!”, zece producători tradiționali de pe teritoriul Grupului de Acțiune Locală (GAL) Microregiunea Hârtibaciu își vor expune produsele, cu ocazia unui târg organizat duminică, 16 iunie, în satul Daia.

Acțiunea pregătită de GAL Microregiunea Hârtibaciu se anunță cu atât mai reușită, cu cât în Daia se vor afla invitați din toată Europa, care vor avea astfel ocazia să cunoască obiceiurile, folclorul și produsele tradiționale cu care se mândresc hârtibăcenii.

„Asociaţia GAL Microregiunea Hârtibaciu va organiza o prezentare cu produse tradiţionale, alimentare şi nealimentare, precum porc mangalița, telemea, miere, meșteșugul olăritului reînviat la Nocrich, breslele meșteșugărești reînviate și animate de Asociația Lolelor din Agnita și multe altele. Vor expune şi vor vinde cel puțin zece producători și meșteșugari de pe zona GAL-ului. Scopul nostru este să promovăm, prin această acțiune, produsele locale de pe Valea Hârtibaciului, sub lozinca «Să ai rânduiala ta!», produse care conferă identitatea unică a zonei noastre, împreună cu tradițiile și folclorul, dar și rezultatele activității GAL MH în teritoriul Hârtibaciu“, a spus Ilarion Bârsan, președintele GAL Microregiunea Hârtibaciu.

Majoritatea producătorilor și meșteșugarilor prezenți la târgul de duminică au fost sprijiniți de GAL Microregiunea Hârtibaciu în cadrul înființării sau dezvoltării acestora.

Dacă în etapa trecută de finanțare, GAL-ul și-a croit drumul cu dificultate, dată fiind reticența de început a oamenilor față de nou și necunoscut, astăzi Asociația GAL Microregiunea Hârtibaciu se bucură de notorietate și prietenie în rândul locuitorilor din teritoriu.

După o muncă asiduă de mai mult de 12 ani, GAL Microregiunea Hârtibaciu a reușit să sprijine în zona Hârtibaciului, în cele două etape de finanțare europene: 2007-2013 și 2014-2020 investiții în valoare de peste 5 milioane de euro.

GAL-ul este hotărât să continue dezvoltarea zonei Hârtibaciului și în etapa de finanțare care va începe în 2021 și promite să aducă în Microregiunea Hârtibaciu, încă cel puțin 3 milioane de euro pentru sprijinirea investițiilor agricole și neagricole, precum serviciile, producția și meșteșugurile locale tradiționale.

Sfârșitul acestei săptămâni va găsi Valea Hârtibaciului în sărbătoare. Trei evenimente de amploare vor fi găzduite, în zilele de 14 – 16 iunie, de comuna Roșia, partener de nădejde al GAL Microregiunea Hârtibaciu.

Primăria şi Consiliul Local al comunei Roşia au invitat reprezentanți oficiali din 17 localităţi din ţară şi din Europa care poartă numele de Daia sau Thalheim. Delegaţiile vor sosi în Daia, vineri, 14 iunie, iar în cinstea lor, elevii de la Școala Gimnazială din Roşia şi Ansamblul „Veselia“ vor prezenta un program artistic. Sâmbătă, începând cu ora 16.00, pe scena amenajată în centrul Daiei vor evolua Ansamblul Jidvei, fanfara „Elijah“ şi Ansamblul „Veselia“ din Roşia. Duminică, spectacolul va fi şi mai amplu: de la ora 12.30, Asociaţia „Valea Hârtibaciului“ îi așteaptă pe localnici și turiști la cea de a XIV-a ediţie a Festivalului Hârtibăcenilor, la care vor participa ansambluri artistice şi solişti vocali din localităţile de pe Valea Hârtibaciului, împreună cu Ansamblul „Cununa“ al Casei de Cultură „Ilarion Cocişiu“ din Agnita. „Primăria comunei Roșia vă invită să luați parte la «Întâlnirea internațională Thalheim», Zilele Comunei Roșia și Festivalul Hârtibăcenilor, care vor avea loc în zilele de 15 și 16 iunie, în localitatea Daia. Programul artistic al manifestărilor va fi asigurat de ansambluri de pe Valea Hârtibaciului. Sâmbătă, 15 iunie, invitați speciali sunt Ansamblul de Muzică Populară Jidvei și mulți alții, iar duminică, 16 iunie, participanții se vor putea bucura de spectacolul oferit de invitații noștri speciali, Ansamblul Folcloric Profesionist «Cindrelul – Junii Sibiului» și interpreții Stana Stepănescu, Nelu Albu și Oana Tomoiagă“, a spus Ioan David, primarul comunei Roșia.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*