Program prelungit cu două ore la Pașapoarte

Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple Sibiu și-a extins programul zilnic de lucru cu publicul, pentru perioada de vară.

Astfel, funcționarii serviciului vor lucra între orele 8,30 și 18,30.

„Decizia a fost luată la nivelul conducerii Ministerului Afacerilor Interne, în vederea reducerii aglomerației și asigurării unor condiții de normalitate pentru cetățenii care doresc pașaport. Pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, solicitanții au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/„, a precizat Claudia Stanciu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

Potrivit unui comunicat al MAI, de la începutul verii, au fost eliberate aproximativ 135.000 de pașapoarte fără a fi înregistrată o depășire a termenului de 10 zile lucrătoare în care se eliberează documentul de călătorie pe tot parcursul anului la nivelul întregii țări. „Menționăm că deși normele legale în vigoare prevăd un termen de 15 zile lucrătoare pentru eliberarea pașapoartelor simple electronice, în practică acestea se eliberează în doar 10 zile lucrătoare. Perioada de emitere a documentului de călătorie românesc – 10 zile lucrătoare este una rezonabilă la nivel european, luând spre exemplu Franța, unde acest document se eliberează în 2-4 săptămâni sau Germania cu o perioadă de așteptare de 4-6 săptămâni. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor români, începând cu data de 24 iunie, programul de lucru cu publicul a fost prelungit cu două ore în municipiul București și în 31 de județe unde s-a constatat un trend ascendent al numărului de solicitări de pașapoarte. Tot pentru evitarea aglomerației la depunerea cererilor de eliberare a pașaportului, reamintim solicitanților că au posibilitatea de a se programa online, pe site-ul https://www.epasapoarte.ro/, iar pentru a nu mai sta la coadă pentru a ridica pașaportul, a fost introdusă posibilitatea expedierii pașaportului simplu electronic prin poștă. De asemenea, cetățenii pot verifica stadiul cererii lor la adresa https://epasapoarte.ro/verifica/, existând posibilitatea ca acesta să fie eliberat mai devreme decât termenul comunicat la depunerea solicitării. Amintim că, începând cu data de 1 ianuarie 2019, au fost puse în circulație noile modele de pașapoarte electronice cu elemente suplimentare de siguranță, fiind printre cele mai de greu de contrafăcut din lume, ceea ce presupune o perioadă specifică pentru implementarea tuturor elementelor de protecție, unele vizibile cu ochiul liber, altele doar în anumite spectre de lumină. Elementele de securitate au la bază noile tehnologii în materie, cum ar fi desene stilizate, microtext, diferite tehnici de imprimare şi elemente optic variabile, dar şi unele realizate prin nanotehnologie. Sunt utilizate cerneluri speciale, hârtie de securitate cu filigran și fir metalic, fir de coasere în trei culori (roşu, galben şi albastru), una dintre culori fiind fluorescentă. În masa hârtiei este inserat un fir metalic fluorescent, care, în lumină UV, reacţionează în trei culori (roşu, galben-verzui şi albastru)”, arată sursa citată.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*