Proiecte pentru eficientizarea energetică a încă 5 clădiri publice

După ce săptămâna trecută Primăria Sibiu a depus primele două proiecte pentru obținerea finanțării prin PNRR pentru școala nr. 25 și grădinița Elefănțelul Curios, într-o ședință extraordinară organizată azi Consiliul Local Sibiu a aprobat încă 5 proiecte pregătite de Primăria Sibiu pentru eficientizarea energetică a unor clădiri publice.

“Continuăm să depunem proiecte pentru obținerea finanțării europene nerambursabile prin Planul Național pentru Redresare și Reziliență. Proiectele aprobate astăzi se referă la eficientizarea energetică a clădirilor în care funcționează Colegiul Octavian Goga, Liceul O. Ghibu, școala Regele Ferdinand, școala Nicolae Iorga și secția de boli infecțioase a Spitalului de Pediatrie de pe strada Transilvaniei. În total, valoarea estimată a acestor investiții este de 46,5 milioane de lei, adică aproximativ 9,4 milioane de euro” – Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Principalele lucrări prevăzute a fi executate în cadrul acestor proiecte, la fiecare dintre aceste clădiri, în funcție de necesități:

  • Termoizolarea pereților și a planșeelor, precum și izolarea soclului
  • Înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie tip termopan, eficientă energetic
  • Montarea de panouri solare fotovoltaice care să producă energie electrică pentru iluminat și consumul auxiliar din centrala termică
  • Modernizarea instalației de energie termică prin instalarea de pompe aer-apă; acestea pot fi utilizate și pentru răcirea spațiilor pe timpul verii
  • Modernizarea sistemului de iluminat prin montarea de corpuri de iluminat cu LED, comandat de senzori de prezență care reglează intensitatea luminoasă.
  • Montarea de robineți temporizați sau senzori de mișcare pentru reducerea risipei de apă caldă.
  • Realizarea unui sistem de ventilație a spațiului aferent sălilor de clasă, prin montarea în fiecare sală a unor ventilatoare, cu recuperator de căldură.
  • Montarea unor sisteme inteligente de monitorizare a consumului de utilități, dar și de reducere a acestuia pentru eficiență și economie

În cazul fiecărei clădiri se vor amenaja și 1-2 stații de încărcare a autovehiculelor electrice.

Printre rezultatele estimate în urma implementării proiectelor se numără reducerea consumului anual specific de energie pentru încălzire cu cel puțin 50%, precum și reducerea consumului de energie și a emisiilor de CO2 cu cel puțin 30%.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*