Proiectul Erasmus+ KA2 „T.I.M.E.” continuă la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Sibiu

Sub lozinca “Art shapes who we are”, elevii au creat opere de artă cu tema valorilor europene: respetul, demnitatea, libertatea, democrația, egalitatea și au învățat dansuri tradiționale norvegiene care au elemente comune cu alte dansuri din Europa

La Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu” Sibiu se află în desfășurare proiectul Erasmus+ KA2 ”This is my Europe” (T.I.M.E.), finanțat de Comisia Europeană şi aprobat prin Agenția Națională pentru Programe Comunitare ȋn Domeniul Educației şi Formării Profesionale din România. La activitățile de proiect, care au început în 2020 și care se vor finaliza în 2023, participă elevi și profesori de la școli din  România, Norvegia, Austria, Germania, Franţa şi Italia.

Scopul fiecărei activități și întâlniri este de a le insufla participanților ideea că aceștia NU sunt membri pasivi ai Uniunii Europene și că pot beneficia de pe urma implicării lor active în viața comunității ca cetățeni europeni responsabili.

În perioada 27 martie – 2 aprilie 2022 a avut loc o altă mobilitate a proiectului, găzduită de școala Skeiane Ungdomsskole din orașul Sandnes, Norvegia, 4 elevi însoțiți de profesorii Lăzăriciu Andreea și Leicu Gelu reprezentând liceul sibian.

Elevii au realizat prezentări ale țărilor partenere, punând accent pe identitatea culturală, pe tradiții, obiceiuri etc. și au prezentat rezultatele unui studiu pornind de la două simboluri naționale, elevii români alegând să prezinte IA și OUĂLE ÎNCONDEIATE din regiunea Bucovinei. Sub lozinca “Art shapes who we are”, elevii au creat opere de artă cu tema valorilor europene: respetul, demnitatea, libertatea, democrația, egalitatea și au învățat dansuri tradiționale norvegiene care au elemente comune cu alte dansuri din Europa.

„A fost cea mai bună experiență din viața mea! Am legat prietenii care ar putea ține toată viața, am văzut locuri pe care altfel nu le-aș fi vizitat și am văzut un altfel de sistem educațional, bazat pe libertatea de exprimare artistică și pe activități practice care pun în valoare talentul fiecărui elev în parte.  Activitățile realizate în afara școlii, la munte sau la mare, în turul orașelor Sandnes și Stavanger sau la colegii noștri norvegieni acasă, ne-au apropiat încă din primele zile. Tot ce trebuie să faci într-un astfel de proiect este să fii cu inima deschisă, să-ți dorești să faci parte din marea familie europeană”, spune Mara Todârcea, una dintre elevele participante la mobilitatea din Norvegia.

Impactul asupra elevilor a fost unul extrem de pozitiv, aceștia lărgindu-și orizontul social, educațional și cultural.

Următoarea întâlnire de proiect va avea loc în Napoli, Italia, în perioada 7-13 mai 2022.

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*