Proiectul „Restaurare și revitalizare monument istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.)” a fost lansat oficial

Muzeul ASTRA a lansat ieri în mod oficial Proiectul Restaurarea si revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.).

Evenimentul a fost organizat în fața sediului Casei Artelor din centrul istoric al Sibiului(Piața Mică), în conformitate cu normele sanitare impuse pentru combaterea răspândirii virusului SARS-Cov-2. Au participat înalți demnitari din cadrul Guvernului României, Ministerului Culturii, Consiliului Județean Sibiu și oficialități locale.

„Proiectul lansat de Muzeul ASTRA este veriga care unește promovarea patrimoniului nostru cultural cu valorizarea resurselor vii pe care județul nostru le are prin munca neobosită a meșterilor și a creatorilor populari. Aceștia duc cu pasiune mai departe generațiilor viitoare datinile, obiceiurile și credințele, dar și meserii din străbuni, iar nevoia de a le oferi atât un spațiu creativ dedicat special lor, cât și sprijin în pregătirea profesională, prin consolidarea antreprenorialului cultural, sunt esențiale în definirea identității noastre, în creșterea nivelului de educație și în promovarea județului Sibiu.Felicit întreaga echipă de proiect din cadrul Muzeului ASTRA care, încă o dată, a demonstrat că este un promotor și un veritabil ambasador al culturii, al tradiției, puternic ancorat în realitatea contemporană”, a declarat Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu.

„Ne aflăm într-un moment în care suntem nevoiți să insistăm pe fapte concrete și să ducem mai departe puterea exemplului. Proiectul de restaurare a Casei Artelor va genera un liant între meșteșugari și inima unui oraș istoric, cum este Sibiul, o urbe de nivel european. Va genera conexiuni puternice bazate pe tradițiile multiculturale. Casa Artelor va deveni un hub pentru ateliere interactive, animate de prezența meșterilor. Totodată trebuie menționată aici și importanța economică pe care o va avea un astfel de spațiu. Perioada grea a pandemiei ne-a afectat pe toți, implicit și pe meșterii tradiționali. Așadar, Casa Artelor va fi cu siguranță un real generator de venituri sustenabile pentru cei care duc tradițiile mai departe, dar și o sursă de obiecte utile și de calitate pentru localnici și turiști deopotrivă. Implementarea unui astfel de proiect major, cu sprijinul UMP, este un real exemplu de bune practici în managementul cultural. In același timp, proiectul va genera o serie de resurse pentru județul Sibiu, acoperind cu succes nevoile identificate în dezvoltarea unui turism cultural de calitate, plasarea pe piața muncii a resursei umane cu competențe certificate pentru interventiile specifice in arhitextura vernaculară și urbană, istorică, și probabil o șansă a ruralității. Colaborarea cu partenerul din Norvegia va genera, sperăm noi, o strategie asumată la nivelul autorității, iar la nivel național, un exemplu de bună practică. Imi asum astfel o nouă etapă în misiunea pe termen lung a Muzeului ASTRA”, a declarat Ciprian Anghel Ștefan, managerul general al Muzeului ASTRA.

„Pentru noi această cooperare este fundamentală în ceea ce priveşte dezvoltarea noastră viitoare. Ca muzee, jucăm un rol important în societate şi transmitem generațiilor viitoare cunoştințele noastre, istoria noastră. Depinde de noi felul în care le prezentăm şi le transmitem generațiilor viitoare”, a declarat Karen Espelund, directorul executiv al MiST

Potrivit proiectului de restaurare, la parterul Casei Artelor vor fi reamenajate Galeriile de Artă Populară, unde sunt comercializate obiecte de artizanat, lucrate de meșteri tradiționali din toată țara. Tot aici, sunt incluse în proiect spații pentru ateliere meșteșugărești, în care se vor putea implica localnicii. De asemena, la parterul Casei Artelor va fi amenajată o cafenea culturală. La etajul 1 al clădirii vor fi 3 spații pentru cursuri de formare profesională în îndeletniciri arhaice, expoziții temporare și evenimente culturale. La mansarda Casei Artelor, proiectul include o expoziție inovativă despre meșteșugurile care au conturat peisajul cultural transilvănean. Proiectul Restaurarea și revitalizarea monumentului istoric Casa Artelor – Centru de activități și resurse regionale (C.A.R.R.), finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021 în cadrul Programului RO-CULTURA, este implementat de către Muzeul ASTRA în parteneriat cu SC Future Capital SRL (România) și Mussene I Sor Trondelag din Trondheim (Norvegia), în perioada 1 octombrie 2020 – 31 martie 2024. Acesta are o valoare totală de 2.476.991,74 euro, valoare finanțării nerambursabile fiind de 1.939.335,35 euro.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*