Proiectul Zonei Metropolitane Sibiu bate pasul pe loc de doi ani. Surpriza de la Șelimbăr

Șelimbărul insistă pentru Zona Metropolitană Sibiu, într-un moment în care nici primarul Astrid Fodor nu pare să mai creadă în acest proiect.

Singura soluție pentru dezvoltarea armonioasă a tuturor localităților din jurul Sibiului, în concordanță cu ce se întâmplă în municipiul reședință de județ, este crearea Zonei Metropolitane. Aceasta este concluzia primarului Șelimbărului, Marius Grecu, în contextul problemelor legate de transportul în comun.

„Șelimbărenii vor să ajungă în Sibiu“

Una din cele mai mari probleme din comună o reprezintă transportul în comun, iar singura posibilitatea viabilă pentru rezolvarea ei este crearea Zonei Metropolitane Sibiu, consider Grecu. „Teoretic, avem două soluții: fie ne creăm noi o societate proprie de transport în comun, fie insistăm pentru Zona Metropolitană. Pentru a face în Șelimbăr o regie de transport în comun este foarte costisitor, în primul rând, iar în al doilea rând, nu este o inițiativă fiabilă. Problema ține de faptul că șelimbărenii vor să ajungă în Sibiu, nu într-o altă locație din comuna noastră”, a explicat Marius Grecu.

 Zona metropolitană, blocată de doi ani

În toamna anului 2016, primarii din 16 localităţi învecinate municipiului Sibiu au semnat înfiinţarea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Sibiu. Chiar de la prima întâlnire a primarilor s-a discutat despre prelungirea stațiilor Tursib în Cisnădie și Șelimbăr. În strategia de dezvoltare a municipiului Sibiu, din aprilie 2017, Zona Metropolitană figura ca un punct principal, alături de turismul cultural, gastronomic, sportiv și de business, modernizarea infrastructurii și dezvoltarea unor parcuri IT, reamintește edilul din Șelimbăr. Totuși, de atunci nu s-a mai întâmplat absolut nimic în această direcție, iar Zona Metropolitană va fi o temă de campanie la fel de valabilă și în următorul exercițiu electoral.

Cu bătaie lungă

Administrația locală din Șelimbăr și-a propus crearea unei comisii de localnici, care să lucreze alături de specialiști din cadrul Primăriei la elaborarea unei strategii de dezvoltare a localității pe următorii 10 ani. „Noi, ca și primari, ca aleși locali, nu cred că avem întotdeauna background-ul celor care activează și performează în mediul privat. Sunt foarte mulți oameni de afaceri care au dezvoltat afaceri de succes în Șelimbăr, sunt numeroși profesioniști, economiști, ingineri, reprezentanți importanți din mediul academic de care sunt sigur că se pot alătura administrației locale, pentru a face o strategie de dezvoltare a localității pe termen lung”, a declarat primarul Marius Grecu. Intenția sa este de a construi o echipă care să lucreze la strategia Șelimbărului până în 2030. „Vrem să formăm împreună cu elitele din Șelimbăr un colectiv de lucru care să elaboreze strategia de dezvoltare a comunei pe următorii zece ani. Acest document îl vom propune Consiliului Local, iar dacă acesta îl adoptă, să avem o bază temeinică de dezvoltare pe următorii 10 ani, indiferent de cine va ocupa funcția de primar sau de ce partid politic va avea majoritatea în Consiliul Local”, a mai spus Grecu.


Mihai COLIBABA

One Comment

  1. Cred ca Zona Metropolitana nu trebuie gindita ca „un cerc” in jurul Sibiului, ci relatia dintre localitatile apropiate. Momentan este vorba de extinderea practic a Sibiului pe teritoriul Selimbarului si a Cisnadiei.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*