Promisiunile guvernanţilor: până în anul 2020 – nicio unitate şcolară cu toaletă în curte

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a semnat un protocol de colaborare privind renovarea, în perioada iulie – septembrie, de grupuri sanitare în şcolile de stat.

„Protocolul asigură cadrul instituţional pentru funcţionarea şi dezvoltarea unui proiect generos, care îşi propune renovarea, în perioada iulie – septembrie 2018, a grupurilor sanitare situate în incinta unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat selectate din toată ţara de către Ministerul Educaţiei Naţionale”, a declarat ministrul Valentin Popa, potrivit Agerpres.

El a spus că sunt 2.188 de unităţi şcolare în ţară care nu dispun de grupuri sanitare în incinta clădirii unde se desfăşoară activităţile didactice, iar aproximativ 10% dintre şcoli nu au sistem de canalizare corespunzător.

„An de an ministerul, prin inspectoratele şcolare, monitorizează şi face demersuri pe lângă autorităţile locale în vederea rezolvării acestor situaţii. Ne-am propus, aşa cum a anunţat şi doamna prim-ministru, ca până în anul 2020 să nu există nicio unitate şcolară cu toaleta în curte. Vom asigura apă, canalizare şi toalete tuturor unităţilor şcolare din învăţământul preuniversitar”, a precizat ministrul.

Potrivit acestuia, MEN, prin unitatea de management a proiectelor pentru modernizarea reţelei şcolare şi universitare, implementează două proiecte de infrastructură şcolară – pe acela privind reforma educaţiei timpurii şi proiectul de reabilitare a infrastucturii şcolare, în valoare totală de aproape jumătate de miliard de euro. „De asemenea, avem proiecte de lucrări de investiţii la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat derulate şi prin Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice”, a adăugat ministrul.

El a menţionat că ar dori ca protocolul semnat privind renovarea de grupuri sanitare în şcolile de stat să reprezinte o sursă de inspiraţie şi pentru alte iniţiative sociale. „Transmit pe această cale mediului privat că toţi întreprinzătorii care doresc să vină în întâmpinarea nevoilor reale ale preşcolarilor şi elevilor vor beneficia de sprijinul Ministerului Educaţiei”, a arătat Popa.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*