Propunere PSD Sibiu: parcare gratuită pentru mașinile electrice

Maşinile electrice vor beneficia de parcare gratuită în municipiul Sibiu. Acesta este proiectul de hotărâre iniţiat de consilierii locali ai PSD Sibiu şi care va fi supus spre aprobarea Consiliului Local în şedinţa de astăzi, după ce, în prealabil, s-a aflat în dezbatere publică.

Cătălin Stanciu

„Proiectul de hotărâre al consilierilor PSD Sibiu face parte dintr-un concept mai amplu care vizează încurajarea folosirii mijloacelor de transport alternative şi puţin poluante sau nepoluante, pentru a reduce poluarea în municipiul Sibiu, mai ales în zona centrală şi în centrul istoric. Este, practic, prima dintr-o serie de iniţiative cu care vom veni în faţa sibienilor, pentru crearea de facilităţi pentru cetăţenii care aleg mijloacele de transport alternative, mai puţin poluante sau nepoluante“, a explicat Cătălin Stanciu, preşedintele Organizaţiei Municipale PSD Sibiu.

Sufocați de mașini

„În ultimele luni au fost supuse atenţiei consilierilor locali mai multe proiecte de hotărâre care vizau majorarea tarifelor de parcare în municipiul Sibiu, dar şi extinderea zonelor de parcări cu plată. Este evident faptul că Sibiul a devenit un oraş sufocat de maşini, iar locurile de parcare sunt insuficiente. În acest context, împreună cu colegii mei de grup am căutat soluţii de viitor pentru aceste probleme. Începem cu paşi mici, dar siguri, o serie de proiecte care au drept scop încurajarea folosirii mijloacelor de transport nepoluante sau mai puţin poluante. Un prim pas logic a fost, în contextul majorării tarifelor pentru parcare, scutirea de la plata acestor tarife pentru proprietarii şi utilizatorii de maşini electrice“, a declarat Ioan Stroie, liderul de grup al consilierilor locali PSD Sibiu.

Electricele câștigă teren

Conform raportului Agenţiei Europene de Mediu, când vine vorba despre transportul de pasageri, maşinile particulare poluează cel mai mult, emiţând 60,7% din totalul de emisii de CO2 provenite din transportul rutier european. În aceste condiţii, mijloacele de transport prietenoase cu mediul sunt tot mai intens promovate şi câştigă tot mai mult teren.
Potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Autoturisme (APIA) din România, ponderea autoturismelor ecologice în totalul vânzărilor înregistrate la nivel naţional, în primele nouă luni ale anului 2019, s-a situat la 3,7%, superioară celei consemnate în aceeaşi perioadă din 2018, în timp ce, pe volum, vânzările de maşini ecologice au ajuns la 4.734 de unităţi, faţă de 2.927, în 2018. (C.P.)

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*