Protestul din faţa sediului PSD Sibiu a fost AUTORIZAT şi pentru ziua de mâine. REACȚIA: stați liniștiți la locurile voastre…

Primul protest record din Sibiu, care are loc de mai bine de 24 de ore din faţa sediului PSD de pe strada Samuel von Brukenthal, a primit autorizaţie şi pentru ziua de miercuri, până la ora 23.00, a declarat Diana Stoicescu, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu. 

„Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Municipiul Sibiu a analizat şi avizat favorabil cererea formulată de grupul ‘Vă vedem din Sibiu’ referitoare la organizarea unui protest cu privire la modificările legilor justiţiei. Protestul se va desfăşura în perioada 12-13 decembrie, în Piaţa Huet. În data de 12 decembrie, acesta va avea loc între orele 10-23, iar în data de 13 decembrie, în intervalul orar 7-23”, susţine Diana Stoicescu, citată de Agerpres.

La locul protestului din Piaţa Huet, din faţa sediului Organizaţiei Judeţene a PSD Sibiu, sunt prezenţi şi jandarmi, pentru păstrarea ordinii publice şi protecţia participanţilor şi a cetăţenilor din zonă.

La acest protest participă zeci de sibieni, care şi-au adus scaune pliabile, şi care transmit mesajul „vă vedem” către social-democraţi. Tinerii protestatari au creat şi o pagină de Facebook, numită #vavedemdinsibiu, unde postează imagini foto şi video, din oră în oră, pentru ca toată lumea să vadă că ei nu pleacă din faţa sediului PSD. Printre ei se numără și poetul Radu Vancu. Participanţii la ineditul protest, care este unul tăcut, fără scandări, au declarat „zonă liberă de corupţie” porţiunea din Piaţa Huet din Sibiu unde se desfăşoară acţiunea.

Biroul de presă al PSD Sibiu a dat publicității, astăzi, un comunicat prin care transmite că “maniera în care aceștia au ales să-și manifeste nemulțumirile este ilegală și necivilizată”. Redăm mai jos comunicatul organizației județene a partidului de guvernământ:

 

În urma sesizărilor făcute de mai mulți locuitori din Sibiu, care au semnalat că sunt deranjați de protestul agresiv și neautorizat al câtorva indivizi care au ocupat abuziv zona pietonală din fața sediului PSD Sibiu, am decis să aducem la cunoștință opiniei publice că maniera în care aceștia au ales să-și manifeste nemulțumirile este ilegală și necivilizată.

Înainte de toate, PSD Sibiu respectă și va respecta întotdeauna dreptul la exprimare al cetățenilor și dreptul la manifestații de stradă, însă doar în condițiile în care astfel de proteste sunt legale, autorizate și respectă conduita democratică.

De două zile, membrii PSD Sibiu sunt obligați să suporte manifestațiile unui grup de aproximativ 20 de oameni care s-a instalat pe domeniul public, la fereastra sediului partidului, cu mese, scaune și aparatură electronică (laptopuri, proiectoare) și s-au branșat ilegal la rețeaua electrică din zonă. 

Ieri, protestatarii au manifestat mai multe ore și au continuat și după lăsarea întunericului atunci când au proiectat pe zidurile sediului PSD Sibiu lozinci defăimătoare la adresa politicienilor PSD.

În condițiile descrise mai sus, unii dintre aceşti indivizi iresponsabili și-au adus și copiii (există filmări şi fotografii în sesul acesta, făcute chiar de ei) pe care i-au ținut în frig și pe care i-au obligat să asiste la o manifestație agresivă. Cei mici au fost expuși unui eveniment nepotrivit pentru ei, care i-ar fi putut pune în pericol.

Comportamentul protestatarilor ne-a determinat să facem apel către organele de siguranță și ordine publică, însă în ciuda insistențelor, nimeni nu a intervenit să reinstaleze ordinea de drept.   

Manifestațiile acestor indivizi continuă și la această oră. În fața sediului partidului aceștia au postat pancarte și deranjează activitatea celor aflați în sediul PSD Sibiu dar și pe oamenii care sunt  în zona Pietei Mari din centrul Sibiului, la Târgul de Crăciun.

Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă astfel de indivizi s-ar fi manifestat abuziv și agresiv într-o zonă atât de expusă, într-un oraș european? În ce fel ar fi reactionat autoritățile dacă la Londra sau la Bruxelles un grup de 20 de oameni ar fi demonstrat fără autorizaţie şi şi-ar fi ținut copiii mici în frig și ar fi proiectat mesaje pe clădirea unei institutii cu ajutorul unui proiector racordat ilegal la rețeaua publică de electricitate?

Ne mai întrebăm cum ar fi reacționat autoritățile din România dacă susținătorii PSD s-ar fi adunat în fața unui sediu de partid sau în fața unei instituții publice, primărie, consiliu județean din Sibiu și ar fi protestat fără să aibă autorizație? Vă reamintim că PSD Sibiu avea pregătite săptămâna trecută mitinguri de susținere a măsurilor guvernamentale, dar a ținut să respecte momentele triste prin care zilele acestea trece Casa Regală a României și a renunțat la manifestațiile de stradă, așa cum era și firesc în zilele de doliu pentru țara noastră.

Facem apel către autorități și le cerem să intervină de urgență astfel încât legea să fie respectată și aplicată.

Nu este normal să nu ne simțim în siguranță într-un oraș european în 2017!

În replică, Radu Vancu a publicat pe pagina de Facebook a evenimentului un text în care atrage atenția că „PSD traduce ceea ce vedem cu toții într-un mod distorsionat și mincinos: acolo unde sunt victime care se apără de agresiunile unui Parlament abuziv, PSD vede agresori. Acolo unde sunt oameni pașnici și civilizați, vede brute agresive (oare de ce nu pot ei concepe că pot exista proteste în care să nu fie implicate bâte și lămpașe? Le e cumva subconștientul bântuit de astfel de imagini?)”.

Vă vedem din Sibiu – Dreptul la replică sau câte minciuni intră în 7 fraze
 
 
PSD Sibiu a emis, acum puțină vreme, un comunicat de presă, preluat de agenții și de televiziuni, referitor la protestul liniștit cu tema Vă vedem din Sibiu.
Așa cum se știe, de 31 de ore încoace protestăm pașnic în fața sediului PSD din Sibiu, pentru a ne exprima dezacordul în legătură cu acțiunile din Parlament prin care PSD trece agresiv legile justiției, în pofida tuturor avertismentelor lansate de partenerii noștri strategici (SUA și UE), organismele profesionale ale magistraților (CSM și 4.000 din cei 7.000 de magistrați), comisiile internaționale specializate (Comisia de la Veneția și GRECO), societatea civilă și strada.
Așa cum live-ul aproape neîntrerupt (cu excepția perioadei când a fost oprit din cauza raportărilor abuzive la Facebook şi unor momente de defecţiuni tehnice) făcut de noi timp de 31 de ore o demonstrează, protestul nostru a fost unul pașnic și civilizat. Au văzut asta până acum sute de mii de oameni, pe Internet și la televiziunile de știri.
Ca întotdeauna, PSD traduce ceea ce vedem cu toții într-un mod distorsionat și mincinos: acolo unde sunt victime care se apără de agresiunile unui Parlament abuziv, PSD vede agresori. Acolo unde sunt oameni pașnici și civilizați, vede brute agresive (oare de ce nu pot ei concepe că pot exista proteste în care să nu fie implicate bâte și lămpașe? Le e cumva subconștientul bântuit de astfel de imagini?)
E impresionant câte minciuni a reușit PSD să coaguleze în câteva fraze. O să le luăm pe rând, fără speranța că le vom putea inventaria pe toate.
PSD minte, în aceste fraze, în ceea ce ține de : 1) numărul participanților (ei spun 20; am fost azi, la ora 12, aproape 200, cum se poate vedea pe înregistrarea disponibilă pe pagina noastră); 2) componența grupului nostru (vorbesc de copii aduși cu forța în frig; se poate vedea, și pe înregistrările noastre, probabil și pe camerele de la sediul PSD, că în cele 31 de ore, au trecut pe la locul protestului foarte puțini copii, însoțiți întotdeauna de părinți și bine protejați de frigul care le face rău la protestul anti-PSD, dar le face cumva straniu bine la târgul de Crăciun din Piața Mare, la 100 de metri distanță; 3) atitudinea grupului nostru (am fost, secundă de secundă, liniștiți, pașnici – și creativi, ce-i drept, iar creativitatea poate reprezenta pentru PSD o formă de agresiune); 4) legalitatea adunării noastre (pentru adunarea de ieri, întrucât ne aflam în exteriorul unei clădiri aparținând unei persoane juridice de drept public, protestul nostru tăcut nu avea nevoie de autorizare, conform legii 60/1991; azi, am luat autorizare pentru protest tocmai pentru nu putea exista nici un dubiu juridic); 5) sesizările făcute de cetățenii Sibiului (nici unul dintre sibieni nu s-a declarat lezat sau măcar deranjat de protestul nostru, ba chiar dimpotrivă, am fost aplaudați – ceea ce, din nou, ar putea reprezenta un fapt scandalos pentru PSD); 6) insecuritatea pe care am fi generat-o persoanelor din sediu (am fost mereu fotografiați și filmați din sediu de doamne care râdeau și zâmbeau, semne pe care în general noi nu le asociem cu insecuritatea – dar PSD are un mod propriu de a traduce realitatea, așa cum spuneam); 7) faptul că am fi aruncat în aer statul de drept (ne mirăm că am reușit aceasta atât de ușor – câteva sute de parlamentari PSD se străduiesc să facă aceasta de un an întreg, noi am reușit într-o singură seară, cu un protest tăcut).
Iată 7 minciuni înghesuite în 7 fraze – și am mai putea continua cu evidențierea altor falsuri. Ne limităm la acestea, întrucât e limpede că textul comunicatului PSD e mincinos și distorsionant. Și conține, pe lângă minciuni, și un autodenunț – acela al punerii de presiune pe autoritățile statului pentru a lua măsuri represive împotriva unui protest pașnic. Spre cinstea lor, autoritățile sibiene au refuzat să răspundă acestor presiuni. Le mulțumim și le felicităm.
În finalul amplului lui studiu asupra tuturor comunismelor existente vreodată pe planetă, filozoful polonez Leszek Kolakowski așeza următoarea concluzie generală: dincolo de diferențele inerente, minciuna e sufletul nemuritor al comunismului. PSD Sibiu tocmai a ilustrat, prin comunicatul lui mincinos, această concluzie a filozofului polonez.
#vavedemdinsibiu în continuare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*