PSD: USR și foștii săi aliați au vrut să lase, din 2023, 40% din populația României fără căldură

PSD, prin europarlamentarii săi, în frunte cu Victor Negrescu, a solicitat Comisiei Europene să stopeze aberațiile fostului guvern de dreapta USR-PNL, care și-a luat angajamentul, în scris, la Comisie, ca din anul 2023 în România să nu se mai utilizeze lemne pentru încălzirea locuințelor, se arată într-un comunicat remis azi redacției de către deputatul Bogdan Trif, președintele Organizației Județene PSD Sibiu.

Bogdan Trif: „Această obligație a fost scrisă și asumată, fie din inconștiență, fie din pură prostie, de ministrul USR al Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, fără a fi solicitată de Comisia Europeană, fiind exclusiv inițiativa lui Ghinea, girată de fostul guvern.

Cum poți să-ți asumi un asemenea lucru în numele României, fără nicio consultare publică sau măcar o dezbatere în Parlamentul României, știind că la ora actuală peste 40% din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne?! Într-o perioadă atât de scurtă, de aproximativ un an și jumătate, de la semnarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și până în 2023, este imposibil să schimbi sursa de încălzire a peste 40% din gospodăriile din România, trecând de la combustibilul lemnos la gaze naturale.

Sunt foarte multe localități din județul nostru și din întreaga Românie care nu sunt conectate la rețeaua de gaze. Doar întocmirea studiilor și a proiectelor de conectare pentru aceste localități ar dura mult peste perioada asumată de guvernarea de dreapta. Mai mult decât atât, suma necesară pentru extinderea rețelei de gaze în toate localitățile din România ar fi uriașă. Nici USR, nici PNL nu au gândit surse de finanțare pentru o asemenea investiție. Nici în PNRR nu există surse importante de bani care să asigure fondurile necesare extinderii rețelelor de gaz. În plus, foarte mulți oameni nu-și vor putea permite să plătească facturile de gaze pentru încălzirea locuințelor.

Când iei o astfel de măsură, trebuie să-ți cântărești foarte bine decizia, gândindu-te în primul rând la oameni. Iresponsabilii din fostul guvern USR-PNL nu au făcut-o, iar acum, noi, cei din PSD, trebuie să reparăm pas cu pas, greșelile făcute de ei”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*