Radu Morar, deputat USR: ”PSD și PNL vor să îngroape legea de interzicere a paterdelor!”

Legea interzicerii petardelor: proiectul a fost trimis înapoi la comisii în urma ședinței de Birou Permanent al Camerei Deputaților, deși doar acum două săptămâni a primit raport de adoptare.

După cum am anunțat public, legea “Stop Petarde” avea încă de acum două săptămâni toate avizele și rapoartele necesare. Trecuse cu bine prin furcile caudine ale parlamentului și mai urma doar să fie adoptată în plen și promulgată de președinte. Însă a fost retrimisă la comisii, în ultima secundă.

PNL și PSD nu pot accepta acest proiect pentru ca industria materialelor pirotehnice este de milioane de euro. Iar majoritatea petardelor pe care le găsiți pe străzi, vândute la negru, vin în țara prin firme cunoscute și protejate. Doar anul trecut s-au confiscat produse în valoare de aprox. 4 milioane de lei, iar asta reprezintă doar 30% din valoarea produselor vândute ilegal.

Tocmai de aceea PSD avea în trecut un proiect care legaliza achiziționarea a până la 100 de kg de petarde de către un singur om și scădea vârsta de folosire la 12 ani! Iar acum AUR susține exact același proiect.

Dar lumea e deja sătulă și îngrozită de petarde și pocnitori. Părinți, bunici, proprietari de animale și activiști așteaptă cu sufletul la gura intrarea în legalitate a propunerii noastre. Iar statisticilor IGSU arată că au avut loc peste doua sute de accidentări cu răniri de persoane doar în ultimii ani 3 ani. Și 84% sunt cauzate de ceea ce numim “petarde”, iar majoritatea victimelor sunt copii și tineri, fără sa fie contabilizate zecile de incendii, distrugeri de proprietate și de bunuri.

Iar pe lângă accidentele umane contabilizate, au loc mii de traume fizice sau psihice în rândul animalelor. Deși rănirile directe sunt cele mai vizibile, sunetele puternice lasă animalelor traume pe termen lung. Numărul acestor accidente nu-l regăsim în statistici, însă petițiile cu zeci de mii de semnături prezintă o imagine tristă.

Este revoltător și dovedește încă odată că PNL și PSD sunt dispuși să sacrifice oameni de dragul profitului.

 

Radu Morar, deputat USR

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*