Radu Szekely, co-fondator al Școlii Finlandeze de la Sibiu, va fi secretar de stat în Ministerul Educației

Sibianul Radu Szekely a fost ales astăzi de Alianța USR PLUS să devină secretar de stat în Ministerul Educației, ca urmare a unui proces de candidaturi realizat în interiorul Alianței, dar deschis și experților din afara partidului, anunță formațiunea, într-un comunicat.

„Radu Szekely este fondatorul Școlii Finlandeze de la Sibiu, cu o experiență de peste 20 de ani în educație, din care 15 ani în sistemul de educație finlandez. Experiența în educație a dobândit-o atât la firul ierbii, cât și la nivel de elaborare și evaluare de politici educaționale. Din 2007 este expert consultant al Comisiei Europene, atât în domeniul Educație și Cultură, cât și Tineret și Cercetare.

Orientat spre o educație modernă, Radu Szekely își dorește să aducă un suflu nou și reformator în procesul educațional din România: „Experiența mea în gestionarea și evaluarea de proiecte educaționale la nivel european poate fi cel mai eficient valorificată prin atribuții în implementarea programelor finanțate din fonduri europene. Experiența – dobândită în Finlanda – în promovarea și implementarea de politici publice care să promoveze egalitatea de șanse, echitatea, și să combată discriminarea poate fi benefică în promovarea unor programe la nivel național, inclusiv cu finanțare europeană, care să urmărească eliminarea diferențelor majore ce există între școli din diverse medii în România. Deopotrivă, experiența mea directă în educație privată în România poate ajuta la deschiderea reală a sistemului de învățământ către mediul privat. De asemenea, experiența în formarea inițială și continuă a cadrelor didactice ar putea ajuta la implementarea unor măsuri de modernizare și eficientizare a carierei didactice. În sfârșit, activitatea desfășurată de-a lungul anilor în domeniul învățământului profesional și tehnic, formare inițială și continuă, mi-ar permite să contribui la modernizarea acestui domeniu și la revizuirea modului în care aceste rute educaționale sunt integrate în contextul larg al educației pe tot parcursul vieții”, a declarat Radu Szekely”, se arată în comunicatul USR PLUS.

Propus, în 2019, chiar pentru funcția de ministru al Educației, Szekely a fost de-a lungul carierei director de cabinet al ministrului Educației, co-fondator al Școlii Finlandeze Sibiu, președinte al Fundației Didactica, director la Pedagogic Finnish Teacher Training Centre, lector invitat la numeroase universități și centre de educație din Finlanda, precum și expert consultant la Comisia Europeană, DG Educație și DG Research.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*