Raed Arafat avertizează asupra tulpinii Omicron a coronavirusului

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a anunțat că tulpina Omicron este mult mai contagioasă decât Delta și că aceasta va ajunge cu siguranță și în România.

Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre un potențial val 5 cu tulpina Omicron. Autoritățile au început să se gândească la măsuri restrictive:

„Săptămâna viitoare măsurile care trebuie luate de România în continuare va fi tema de analiză la nivelul INSP-ului și al Ministerului Sănătății. Se va lua în considerare că noua tulpină este mai infecțioasă, mai contagioasă și că se răspândește mai repede. Luarea unor eventuale restricții suplimentare depinde însă de mai multe aspecte, care pot fi adaptate pe baza datelor care tot vin, din zi în zi se schimbă și vin date suplimentare. Din nou, aici, las să văd cu ce o să vină colegii de la INSP”, a spus șeful DSU.

Arafat a comparat tulpina Omicron cu cea Delta, despre care spune că deși „era departe”, în Anglia, tot și-a croit calea spre România. Din acest motiv, șeful DSU consideră că „fără discuție” și Omicron va ajunge la noi în țară.

„Fără discuţie, cum a ajuns tulpina Delta, aduceţi-vă aminte cum discutam de ea, tulpina Delta era departe, era în Anglia, în unele zone şi România nu o avea, totuşi, după vară este predominantă. Iar Omicron este mult mai contagioasă decât tulpina Delta şi la acest moment toate măsurile pe care le ia ţările lumii, în general, sunt măsuri de întârziere pentru mai multe motive: să o studiem mai bine, să înţelegem impactul ei, să vedem dacă are efect vaccinul asupra ei sau nu, să vedem ce măsuri putem să luăm din punct de vedere al îmbunătăţirii vaccinurilor, dacă actualele vaccinuri nu au efect. Deja încep să apară primele informaţii”, a declarat Arafat la Digi24.

După sărbători, numărul de cazuri ar putea crește surprinzător:

„E posibil ca luna ianuarie să fie pentru România o lună în care va începe o creștere a cazurilor, după sărbători, ca urmare a deplasărilor – cei care vin în țară, cei care pleacă din țară în concedii și care se întorc. E posibil să vedem ce am văzut și după perioada verii, adică o creștere nouă a cazurilor și un val nou. Este posibil, nu este exclus”, a spus Raed Arafat.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*