Rafila face apel la medicii de familie să participe la efort prin testare

Ministrul Sănătăţii, Alexandru , a făcut un apel, luni, către medicii de familie să participe la efortul pe care personalul din sistemul sanitar îl face în contextul pandemiei de COVID-19, precizând că suma alocată în 2022 pentru acest domeniu va creşte cu 22%.

„Fac un apel din nou către medicii de familie, către organizaţiile profesionale ale medicilor de familie, către Colegiul Medicilor din România să încerce să înţeleagă că este vorba despre o responsabilitate profesională şi de un parteneriat în folosul populaţiei. În momentul de faţă, sunt încheiate circa 3.800 de contracte de testare cu cabinetele medicilor de familie şi cred că dacă ajungem ca fiecare cabinet să testeze în fiecare zi măcar zece persoane care sunt simptomatice sau care au fost contacţi apropiaţi ai persoanelor infectate ar fi un foarte mare câştig. Până în momentul de faţă, media este mult mai mică – sunt două teste care se efectuează în medie la cabinetele medicilor de familie. Aşa cum am promis, i-am ajutat împreună cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Este o creştere substanţială. Aşteptăm ca şi dânşii să participe la acest efort pe care personalul medical îl face în folosul cetăţenilor”, a afirmat Rafila.

El a participat la inaugurarea centrului de evaluare COVID-19 de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

„Aceste centre ambulatorii de evaluare vor funcţiona mult mai bine dacă medicii de familie pot să diagnosticheze aceşti pacienţi şi ulterior să îi trimită către aceste centre pe cei care au mai mulţi factori de risc, pentru că scopul întregii infrastructuri prespitaliceşti este de a reduce presiunea pe spitale (…) în scopul tratării cât mai eficiente a pacienţilor”, a explicat el.

Alexandru Rafila a subliniat că îşi doreşte să aibă acces la aceste centre ambulatorii de evaluare COVID-19 cât mai mulţi pacienţi.

„Ne dorim să existe acces la aceste centre pentru un număr cât mai mare de persoane care sunt infectate şi care au comorbidităţi. Este extrem de important, pentru că aici pot fi evaluate din punct de vedere biologic, din punct de vedere radiologic şi mai mult decât atât pot primi tratament gratuit antiviral doar cei care au această recomandare având în vedere evoluţia bolii sau posibila evoluţie a bolii ţinând cont de comorbidităţile pe care aceştia le au”, a indicat ministrul Sănătăţii.

Managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, Cătălin Cârstoiu, a explicat, la rândul său, că prin demararea activităţii centrului se degrevează şi Unitatea de primiri urgenţe.

„Astăzi începem o evaluare a pacienţilor diagnosticaţi pozitiv cu COVID într-un spaţiu destinat, degrevând în felul acesta Unitatea de primiri urgenţe. Speranţa mea este că activitatea noastră în mediul spitalicesc de recoltare, testare, evaluare, tratament, diagnostic va fi uşurată foarte mult şi prin acţiunea medicilor de familie”, a afirmat Cârstoiu. AGERPRES

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*