RAR Sibiu – momentul bilanţului

Lucrătorii Registrului Auto Român (RAR) au verificat tehnic în trafic, pe parcursul anului trecut, 2.331 autovehicule la nivelul județului Sibiu, potrivit directorului RAR Sibiu, Constantin Rascarache.

Registrul Auto Român și-a făcut bilanțul pentru 2014. „Prin controalele tehnice pe care le facem zilnic, eliminăm de pe șosele vehiculele care pun în pericol siguranța participanților la trafic. Este contribuția noastră substanțială la a avea un parc auto cât mai sigur în România“, susţine George-Adrian Dincă, directorul general al instituţiei. În urma controalelor, inspectorii RAR au descoperit că zece dintre vehiculele controlate prezentau pericol iminent de accident, în special din cauza defecțiunilor majore la sistemul de frânare și la direcție. În aceste situații, una dintre măsurile luate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, care poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice la reprezentanțele RAR.

Probleme constatate

control RARDin totalul autoturismelor, autoutilitarelor, motocicletelor și remorcilor oprite, 24,45% au avut diferite probleme tehnice (proasta funcționare a instalației electrice de iluminare și semnalizare, defecțiuni ale sistemului de frânare, starea necorespunzătoare a șasiului, caroseriei sau pneurilor, jocuri anormale în mecanismul de direcție sau în articulațiile punților față și spate). 0,43% dintre vehicule au avut probleme legate de identificare (neconcordanțe între seria poansonată pe șasiu/caroserie și cea din acte, schimbarea culorii autovehiculului sau a destinației de utilizare), iar 2,83% au fost neconforme din punct de vedere al dovezii de efectuare a inspecției tehnice periodice (dovada de efectuare a ITP expirată, dovezi de efectuare a ITP false, lipsa actelor). Totodată, în urma analizei emisiilor poluante, la 4,1% dintre vehiculele oprite, inspectorii au constatat depășirea nivelului maxim admis.

Controale mixte

În urma controalelor mixte desfășurate în județul Sibiu de Registrul Auto Român și Poliția Rutieră, pe parcursul anului 2014 au fost aplicate 475 de sancțiuni și au fost reținute şase permise de conducere și 270 de certificate de înmatriculare. Când vehiculul este imobilizat de Poliție ca urmare a defecțiunilor constatate, RAR procedează la anularea inspecției tehnice periodice. Directorul RAR Sibiu, Constantin Rascarache, a ţinut să menționeze că rezultatele controalelor desfășurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto, întrucât echipajele mixte RAR – Poliție opresc doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecțiuni.

COSMIN PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*