Război între primar şi şcoală. Dascălii din Sălişte rămân fără leafă

Procese, hotărâri ale judecătorilor şi schimb de adrese tăioase între două instituţii aflate la câţiva zeci de metri una de alta. Neînţelegerile par să fi pornit – deloc surprinzător – tot de la unele afaceri în care a fost implicată familia primarului. La numai câteva zile după ce Mesagerul a dezvăluit afacerile de familie ale primarului din Sălişte, iată că un nou scandal este pe cale de a izbucni în micul oraş. De această dată, conflictul are loc între acelaşi primar şi conducerea şcolii. Cert este că de suferit au cadrele didactice din localitate, care riscă să nu-şi mai primească salariile. Dacă ar fi să ţinem seama de faptul că, în perioada cât a fost primar Teodor Banciu la Sălişte, s-au schimbat cinci directori de şcoală, parcă vedem epopeea antrenorilor de la FC Steaua. Ultimul director al Grupului Şcolar Economic a avut parte de procese cu Primăria şi de o situaţie conflictuală cu conducerea acesteia din urmă. Cel puţin aşa susţine actualul director Viorel Păiş. „Sunt cel de al şaselea director de aici şi asta în mandatul primarului Banciu. Abia acum am înţeles de ce cei ce au fost înaintea mea au plecat”, spune Păiş.

„Acum ştiu de ce au plecat şi ceilalţi”, spune Viorel Păiş, cel de-al şaselea director al liceului din Sălişte sub mandatul lui BanciuMărul discordiei – contabila şcolii

Necazul este că, în anul 2010, un control al Curţii de Conturi din Sibiu a impus la liceul din Sălişte „organizarea activităţii de exercitare a controlului financiar preventiv propriu”, cu alte cuvinte desemnarea unui contabil sau jurist care coordoneze activitatea contabilă din instituţie. Până la momentul acestui control, această sarcină revenea contabilei Maria Banciu. „Am stabilit ca secretarul şcolii să întocmească statele de plată a salariilor şi burselor, casierul să întocmească registrul de casă şi să plătească naveta, bibliotecarul să întocmească actele de decontare şi delegaţie, iar directorul adjunct să răspundă de magazie şi achiziţii”, detaliază directorul Păiş. Prin urmare, acesta a desemnat-o pe contabila Maria Banciu să ocupe funcţia impusă de Curtea de Conturi. Liceul a transmis o adresă în acest sens Primăriei şi nu a mai aşteptat un aviz favorabil al primarului Teodor Banciu, care era obligat de lege să răspundă în 30 de zile. Păiş susţine că nu a putut aştepta tocmai din cauză că termenul era prea mare şi activitatea contabilă a şcolilor ar fi fost blocată.

Miza – banii de la liceu

Primarul Banciu a găsit de cuviinţă să dea în judecată liceul pentru a anula numirea contabilei Maria Banciu. El a invocat nelegalitatea acestei numiri, care ar fi avut nevoie şi de avizul său. Vreme de doi ani, procesul a parcurs etapele fireşti, pentru ca, la începutul acestui an, şcoala să piardă la Curtea de Apel Alba Iulia şi să fie obligată la restituirea sumei încasată de contabilă drept spor pentru activitatea prestată. „Eu am muncit pentru banii aceştia, nu sunt de acord să mi se oprească din leafă”, se plânge contabila, pe bună dreptate. „A fost numită ilegal”, este replica primarul. „Am fost obligat să angajez pe această funcţie pe cineva de la serviciul contabilitate. Maria Banciu era singura care lucra acolo”, se justifică directorul. Pare o situaţie fără ieşire. Soluţia vine… tot de la primarul Banciu: „Pot desemna eu o persoană de la Primărie să ocupe această funcţie”. Tocmai aici este problema. „Primarul vrea să pună mâna pe activitatea financiară a şcolilor. Tot el are un război personal cu contabila noastră. Probabil banii pe care-i primim noi, profesorii, i-au făcut cu ochiul. Pot demonstra cu acte că a încercat să ne diminueze salariile, deşi acestea sunt stabilite clar de Direcţia Generală a Finanţelor. În ianuarie, am sesizat că primarul a diminuat suma repartizată salariilor profesorilor cu 62.000 lei”, acuză Păiş.

Răzbunarea primarului

Cât priveşte conflictul personal pe care contabila îl are cu primarul, femeia susţine că a fost generat de o afacere pe care fratele ei ar fi făcut-o cu familia edilului-şef. „Fratele meu a avut o brutărie împreună cu primarul, de fapt el nu a putut să fie pe acte, aşa că soţia acestuia a fost administrator. Firma de care vă spun se numea COMARIS. Dar s-au certat de la bani şi s-au despărţit. S-au dat în judecată şi fratele meu a câştigat, iar primarul a plătit despăgubiri. De aici se trage totul”, crede contabila liceului. Documentele oficiale confirmă că Maria Banciu – dar nu contabila, ci tizul ei, soţia primarului – este asociată cu Ilie Marcu în societatea COMARIS SRL, înfiinţată în 1993 şi a cărei activitate au decis s-o suspende timp de trei ani, până pe 29 aprilie 2012, după o lungă perioadă în care afacerile firmei au mers prost.

Lăsaţi fără bani

În acest moment, primarul a anunţat Trezoreria din Sălişte că persoana cu drept de semnătură din partea liceului nu mai poate opera în cont. Cum o altă persoană nu a fost încă desemnată, salariile rămân o vreme blocate. Conflictul primarului Banciu cu unele cadre didactice din Sălişte durează de ani buni, motiv pentru care 13 dascăli au trimis presei locale un memoriu în care îl acuzau „stil dictatorial” şi „abuz în funcţie”. „Domnul primar, doctorand în ştiinţe economice, nu a prea trecut prin şcoală sau nu s-a prins nimic de dânsul, din moment ce denigrează activitatea conducerii şcolii şi a dascălilor ei”, se arăta în jalba din primăvara anului 2008. „Toate sunt acuzaţii gratuite, nefondate şi calomnioase”, le-a închis gura gospodarul Săliştei.

Şcoală cu rezultate bune

Sub tutela conducerii Grupului Şcolar Economic „Ioan Lupaş” din Sălişte se află învăţământul acestui liceu, dar şi cel al şcolilor şi grădiniţelor din Mag, Sibiel, Amnaş, Vale şi Săcel. În total, 920 de copii sunt pregătiţi aici de 84 de angajaţi, cadre didactice şi personal auxiliar. Pentru a compara calitatea învăţământului de aici, am putea să ne raportăm la rezultatele de la bacalaureatul de anul trecut. Liceul din Sălişte a obţinut un procent de 41%, adică o promovabilitate comparabilă cu cea a liceelor din Bucureşti şi chiar mai mare decât media a 17 judeţe din ţară. „La limba română au promovat chiar toţi elevii care s-au prezentat la BAC”, se mândreşte directorul Păiş.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*