Recital de folclor și lied românesc la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu

Luni, 5 noiembrie 2018, de la ora 19:00, la Sala Festivă a Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu, va avea loc un eveniment cu totul deosebit care va cuprinde un recital de lieduri și folclor românesc. Publicul sibian va avea plăcuta ocazie de a-i asculta pe remarcabilii interpreți Ioana Maria Ardelean și Daniel Magdal, acompaniați la pian de Diana Spînu și Aurel Mustățea.

O expoziție specială, acordată temei, este pregătită de Biblioteca Județeană ASTRA și va putea fi vizitată cu prilejul acestui eveniment.

Așadar, al treilea concert al Stagiunii ICon Arts @ Biblioteca ASTRA, ediția a doua, cuprinde un eveniment muzical aparte, care, asemenea celorlalte concerte din acest sezon, marchează Centenarul Marii Uniri, în programul „100 de ani în 100 de concerte” derulat de UCIMR pentru a sărbători un moment fundamental din istoria României moderne și contemporane.

Intrarea va fi liberă, în limita locurilor disponibile, numai prin solicitarea invitației electronice la adresa bjastra2@gmail.com.

Repertoriul ales pune în lumină creații și aranjamente muzicale ale compozitorilor români George Enescu, Tiberiu Brediceanu, Achim Stoia, Emil Monția, sau Aurel Mustățea. În egală măsură, pentru această seară cu sonorități românești, sunt selectate piese ale interpreților Maria Butaciu, Gheorghe Palcu, Cornelia Ardelean-Archiudean și Victoria Darvai.

Demersul celor patru muzicieni consacrați cuprinde o inițiativă demnă de admirație, prin care sunt promovate „cântecul românesc – folclorul românesc, dar și creațiile muzicii culte românești – care vorbesc despre poporul român, despre identitatea noastră, dar și din nevoia de a prezenta lumii folclorul românesc așa cum este el, expresie a unei spiritualități anume care se definește prin atribute sintetizate în arhetipuri precum lumină, simplitate, adevăr, dragoste, împărtășire, tămăduire, modestie.”

Astfel, „proiectul propune un dialog viu între cântecul popular din zona marilor regiuni folclorice ale României, aducând laolaltă cântecul de dragoste, doina, învârtita – cântece din repertoriul unor mari interpreți ai folclorului românesc și miniaturi vocal-instrumentale culte”, au anunțat artiștii invitați.

Expoziție specială la Biblioteca ASTRA – „Creații muzicale românești: piese vocal – instrumentale culte și de folclor”

Cu această ocazie, Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu invită iubitorii de folclor și muzică clasică să celebreze muzica autentică românească prin vizitarea unei expoziții care cuprinde materiale din colecțiile Bibliotecii. Sunt aduse la lumină partituri, cântece corale și doine, culegeri de jocuri populare românești, miniaturi pentru pian ale compozitorilor români care pun în evidență identitatea culturală a poporului român, spiritul ludic și autenticitatea creațiilor românești. Totodată, publicul va putea descoperi discuri de vinil și o serie de documente imprimate.

Seara se va încheia cu o invitație la degustare de vinuri Jidvei, nume prezent pe harta viticolă a României încă din Antichitate. Vor fi prezentate vinurile din gama „Owner’s Choice”: „Ana” (Sauvignon Blanc) şi „Maria” (Fetească Albă).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*