Recitaluri unice. Câștigători ai Concursului Internațional George Enescu la Sibiu

„Muzica speranței” va răsuna în Sibiu între 4-18 septembrie 2022, în cadrul unei noi ediții a Concursului Internațional George Enescu.

Tineri artiști, câștigători ai Concursului Internațional George Enescu, îi vor încânta pe sibieni cu recitaluri extraordinare, la Sala Thalia: pianista sud-coreeană Yeon-Min Park, violonistul român Valentin Șerban acompaniat la pian de artistul Gabriel Gîțan și Daria Parkhomenko, o pianistă rusă de origine română.

Biletele la cele 3 recitaluri au fost puse deja în vânzare

 

Asociația Culturală Play, organizatorul și promotorul Concursului Internațional George Enescu la Sibiu, anunță punerea în vânzare a biletelor de acces la cele 3 recitaluri de gală susținute de unii dintre cei mai talentați artiști din noua generație, care ne vor frapa cu maturitatea muzicală precoce și versatilitatea stilistică.

Biletele se pot achiziționa online de pe platforma AmBilet.ro la prețul de 50 lei pentru acces general sau 25 lei pentru elevi, studenți, pensionari sau abonați ai Filarmonicii Sibiu.

Talentul incomensurabil al tinerilor artiști, confirmat la zeci de concursuri muzicale internaționale

Primul recital din seria celor trei este susținut de artista sud-coreeană Yeon-Min Park în 6 septembrie 2022, ora 19:00, la Sala Thalia. Artista și-a obținut recunoașterea prin câștigarea premiului I la prestigiosul Concurs Internațional George Enescu, în mai 2021, precum și o Mențiune specială pentru cea mai bună interpretare a compoziției lui George Enescu. În finală a interpretat Concertul nr. 3 al lui Rahmaninov cu Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta lui John Axelrod, uimind sala prin coloristica sunetelor și căldura interpretării.

Yeon-Min și-a descoperit pasiunea de nedescris pentru a fi pianistă de concert încă de la primul ei recital solo, la vârsta de 23 de ani și a început imediat un progres uluitor împreună cu instrumentul său. Are un talent nemărginit și o mare putere de a transmite emoție prin fiecare notă muzicală, adunând deja un palmares important de premii în numeroase competiții internaționale. A câștigat premiul I și premiul publicului la Concursul Internațional de Pian de la Lyon în 2019, premiul I la Concursul Internațional de Pian Suzhou Jinji Lake în 2017, premiul I la cel de-al 40-lea Concurs Internațional de Pian Palma d’Oro, premiul I la Concursul Internațional de Pian de la Hanoi în 2015, premiul I la Concursul Internațional de Pian din Mayenne 2016, premiul cel mai mare la Concursul Internațional de Muzică de la Seul în 2017 și cel mai mare premiu, precum și premiul pentru muzică de cameră la Concursul Chopin de la Darmstadt.

Cu repertoriul său complex, care acoperă de la baroc până la perioadele contemporane, Yeon-Min Park a susținut concerte în Coreea de Sud, China, Italia, Germania, Israel, Franța, România, Portugalia, Polonia, având interpretări solo, concerte de muzică de cameră și concerte orchestrale. Totodată, a colaborat cu importante orchestre ale lumii.

Concursul Internațional George Enescu la Sibiu prezintă în continuare recitalul extraordinar susținut de violonistul român Valentin Șerban și pianistul Gabriel Gîțan – joi, 15 septembrie 2022, ora 19:00, la Sala Thalia. Artiștii au pregătit un program cu opere de rezonanță, în care îmbină măiestria tehnică, emoția și dinamismul interpretării: Sonata nr. 3 „În caracter popular românesc” de Enescu, Sonata nr. 4 pentru vioară solo de Ysaye, Sonata nr. 2 în Re minor de Schumann și Fantezia „Faust” de Wieniawski.

Valentin Șerban este câștigătorul marelui premiu al secțiunii de vioară la Concursul Internațional George Enescu (ediția 2020/21), după o finală care a ridicat publicul în picioare și în care a interpretat Concertul în re minor pentru vioară și orchestră op. 47 de Sibelius, la Ateneul Român. Artistul, în vârstă de 31 de ani, a obținut diploma de licență la Universitatea Transilvania din Brașov și a urmat cursuri de master la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Graz, sub îndrumarea Silviei Marcovici. Este membru al Orchestrei Les Dissonances din Paris din 2018 și concertmaestru invitat al Orchestrei Române de Tineret. A câștigat importante concursuri naționale și internaționale de vioară, cum ar fi Concursul Internațional Andrea Postacchini (Italia), Concursul Național Mihai Jora (România), Concursul Internațional Ștefan Ruha (România), Concursul Internațional În Memoria lui Enescu (România).

Pianistul Gabriel Gîțan a urmat cursurile de licență și master ale Universității Naționale de Muzică din București. A susținut recitaluri pe scene importante atât în calitate solistică, dar și alături de parteneri de muzică de cameră. Astfel, în decembrie 2019, a fost invitat să cânte în seria concertelor de muzică clasică de la Saint Martin in The Fields – Trafalgar Square, Londra. A colaborat și cu Institutele Culturale Maghiare, susținând recitaluri de pian la sediile acestora din Paris și Londra în 2017, respectiv 2018. La Sala Mică a Ateneului Român a susținut șapte recitaluri camerale în cadrul Stagiunii de Marți Seara (2017-2022).

La Concursul Internațional „George Enescu”, ediția 2020/2021, Gabriel Gîțan a fost acompaniator oficial la secțiunile vioară și violoncel. În iunie 2021 a cântat alături de violoncelistul Ștefan Cazacu într-un recital din cadrul Mogoșoaia ClasicFest, iar în septembrie 2021 a cântat împreună cu Valentin Șerban pe scena Sălii Auditorium Maximum din Cluj-Napoca într-un recital organizat în cadrul Festivalului Enescu 2021.

Ultimul recital de gală este susținut de pianista Daria Parkhomenko, câștigătoare a Concursului Internațional George Enescu din București, ediția 2018. Evenimentul este programat sâmbătă, 17 septembrie 2022, ora 19:00, la Sala Thalia. Artista a pregătit un program muzical condensat, de o profunzime emoțională greu de cuprins în cuvinte, ce include lucrări semnate de Enescu – Sonata 1 op. 24, Rachmaninov – Variations on a Theme of Corelli, Op. 42,  Schumann –  Fantasiestücke op. 12 și Franck – Prélude, Fugue et Variation, Op. 18.

Daria s-a născut în Rostov-pe-Don, Rusia, a trăit în Ucraina, dar originile îi sunt românești. A început să cânte la pian la vârsta de 4 ani. A studiat la Colegiul Special de Muzică din cadrul Conservatorului de Stat Rahmaninov cu prof. Sergei Osipenko și continuă în prezent studiile cu prof. Stepan Simonian la Universitatea de Muzică și Teatru din Hamburg și la Școala de Muzică din Fiesole, Italia, cu prof. Eliso Virsaladze.

Artista este laureata a zeci de concursuri internaționale de pian, printre care Concursul de Pian de la Sendai, Japonia (premiul al III-lea și premiul publicului, 2019), Concursul de Pian СlaviCologne (premiul al II-lea, 2019), Concursul In musica din Roma (premiul al II-lea, 2018), La Palma d’Oro din San Benedetto del Tronto, Italia (premiul al III-lea, 2018), Concursul Pietro Iadeluca din Carsoli, Italia (premiul I, 2017), Concursul Mendelssohn de la Berlin cu Piano Trio HON (premiul al II-lea, 2017), Concursul de la Tallinn (premiul al III-lea, 2016), Concursul Nuova Coppa Pianisti la Osimo, Italia (premiul al II-lea, 2016), Concursul Hamburg Composers (premiul I, 2016), Concursul de Pian M.K. Čiurlionis în Vilnius (premiul al II-lea, 2015), Young Talents of Russia la Moscova (premiul I, 2009), Concursul de Pian Blütner la Kaliningrad (premiul al III-lea, 2007).

Totodată, a susținut recitaluri și concerte cu orchestre în săli importante din Rusia, Europa, Taiwan, Japonia, SUA, a cântat la festivaluri de renume și a participat la cursuri de măiestre susținute de Alfred Brendel, Dmitri Alexeev, Michel Béroff, Grigory Gruzman, Vladimir Ovchinnikov sau Anna Vinnitskaya.

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*