Recomandările ANSVSA înainte de Paște, pentru reducerea riscului de contaminare cu noul coronavirus. Cum se vând mieii

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentară a trimis direcțiilor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor instrucțiuni cu recomandări pentru reducerea riscului de contaminare cu COVID-19 în unitățile de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, unde au acces consumatorii.

Recomandările se referă la respectarea anumitor reguli stricte de igienă de către personalul lucrător, inclusiv cu privire la echipamentul de protecție, implementarea planului de curățare și dezinfecție, precum și accesul consumatorilor în unităților de vânzare cu amănuntul înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor.

Un element important în ceea ce privește accesul consumatorilor în aceste unități este reprezentat de faptul ca operatorii economici să implementeze proceduri, astfel încât să fie respectată distanța socială minimă de 1,5 m stabilită de Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU).

Totodată, au fost elaborate recomandări privind fluxul de personal în cazul piețelor agro-alimentare pentru a fi implementate de persoanele responsabile cu administrarea acestora.

De asemenea, în contextul Sărbătorilor Pascale și al evoluției situației generate de COVID-19, ANSVSA a transmis instrucțiuni la DSVSA județene, prin care s-a acordat posibilitatea crescătorilor de ovine care se află la distanțe mari de un abator autorizat sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor sau de un centru amenajat temporar de către primării/prefecturi pentru sacrificarea mieilor în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale de a sacrifica mieii în fermă/exploatație în anumite condiții, după cum urmează:

La nivelul fermei/exploatației trebuie să fie asigurate facilități, astfel încât să fie respectate regulile generale și speciale de igienă, bunăstarea animalelor și eliminarea subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman, astfel

  1. încât procesul de sacrificare a mieilor să nu compromită siguranța cărnii și a organelor;
  2. Controlul stării de sănătate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de către un medic veterinar oficial;
  3. Verificarea respectării regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării;
  4. Efectuarea examenului post-mortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial;
  5. Verificarea eliminării subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman;
  6. Verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel;
  7. Respectarea distanței minime sociale stabilită de CNSSU.

În ceea ce privește carnea de miel rezultată din sacrificarea mieilor în fermă/exploatație în perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale, aceasta nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*