Red Bull Romaniacs: S-au încheiat calificările. Mâine începe cursa propriu-zisă

Cea de a 18-a ediție a celui mai dur raliu de hard enduro din lume, Red Bull Romaniacs, a debutat astăzi cu calificările care stabilesc ordinea de plecare în prima zi de offroad.

459 de competitori, din 45 de țări din toate colțurile lumii s-au aliniat astăzi la startul ediției denumite „Vertical Madness Reloaded”, ediție botezată în acest fel pentru a sublinia dificultatea traseului, unul ce însumează de patru ori înălțimea vârfului Everest ca elevație de nivel. În lipsa tradiționalului prolog din centrul Sibiului, concurenții au fost astăzi departajați printr-o sesiune de calificări ce a avut loc pe dealurile dintre Tălmaciu și Boița. Traseul calificărilor a variat între 8 și 18 km în funcție de clasa competitorilor. Ei sunt împărțiți în cinci clase, cu grade de dificultate diferite, clasa Atom având cel mai ușor traseu, iar clasa Gold cel mai dificil.

Ordinea la startul sesiunii de calificări a fost dată de podiumul de anul trecut, cu Manuel Lettenbichler pe primul loc, Graham Jarvis pe locul secund și spaniolul Alfredo Gomez pe poziția a treia. Dacă în anii precedenți ploaia era cea care le dădea bătăi de cap concurenților, anul acesta căldura le-a testat limitele. Câștigător în 2018, sud-africanul Wade Young a fost surpriza zilei, reușind cel mai bun timp, cu 19 secunde mai rapid decât bulgarul Teodor Kabakchiev, și el cu un rezultat surprinzător, o poziție secundă neașteptată raportat la calculele de pe hârtie. Alfredo Gomez a încheiat podiumul sesiunii de calificări, iar campionul en-titre, Manuel Lettenbichler a încheiat prima zi de concurs pe poziția a patra. Câștigătorul calificărilor are marele avantaj de a-și putea alege poziția de start în prima zi de offroad. Prin urmare, deși a terminat calificările pe primul loc, Young va pleca mâine doar al treilea. Poate părea surprinzător, însă, pentru rideri, una dintre cele mai dificile sarcini în zilele de offroad este navigația. Primul concurent este întotdeauna dezavantajat, neavând altceva pe ce să se bazeze decât micul aparat GPS, în vreme ce riderii care îl urmează îi pot călca pe urme, ceea ce constituie un mare avantaj. Mâine primul va pleca în cursă Alfredo Gomez urmat de Kabakchiev.

Așadar, de mâine încep adevăratele provocări pentru cei aproape 500 de rideri înscriși la ediția din acest an. Concurenții vor avea de străbătut trasee între 84 de kilometri – clasa Atom și 130 de kilometri – clasa Bronz în zona Văii Oltului.


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*