Reprezentație live de muls oi și închegat lapte în ciubăr, la Stână Fest

Muzeul ASTRA, instituție ale cărei acțiuni sunt posibile prin finanțarea Consiliului Județean Sibiu, organizează în perioada 6 – 7 iulie evenimentul denumit generic ,,Stână Fest”.

Acesta va avea loc în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în 4 gospodării de oieri din Mărginimea Sibiului (sectorului păstorit).

Aici vor fi organizate 8 ateliere interactive de confecționat/ folosit unelte din lemn specific bucătăriei tradiționale, dar și o reprezentație #live de muls oi și apoi de închegat lapte în ciubăr. Următorul pas este pregătirea de caș și telemea în crintă & fierberea zerului în ceaun, iar apoi oaspeții, adică vizitatorii muzeului, vor putea servi jintița. Între timp, va fi bătut untul în bădău. Toate aceste activități speciale vor fi puse în scenă de către trei oieri din Mărginimea Sibiului.

,,Oile dau lâna, care prelucrată de către femei, era sursa principală de îmbrăcăminte a familiei de oieri. Lâna, datorită compoziției sale, are capacitatea de a regla temperatura corporală, nu crează electricitate statică, vara ține răcoare iar iarna cald. Valoarea lânii în trecut era egală cu valoarea aurului. Femeile recondiționau fiecare țesătură deteriorată, prelungind viața acestuia pentru încă o bună perioadă de timp. Oaia, animalul cel mai menționat în Biblie, purtătoarea realității spirituale, își urmează protectorul și salvatorul după voce. Viața și activitatea zilnică a ciobanului este dependentă de existența turmei de oi. Vă așteptăm să descoperiți instrumentarul pentru pregătire a lânii și a laptelui de oaie și să degustați totodată brânzeturile rezultate cu posibilitatea de a le achiziționa de la producători.”, a declarat Raluca Iliuț, muzeograf Muzeul ASTRA.

 

Evenimentul face parte din proiectul Animă ASTRA!, cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Culturală 2022

 

În cadrul Stână Fest 2022, vizitatorii Muzeului ASTRA vor avea ocazia să interacționeze cu haiducul, un personaj pitoresc din  folclorul și mitologia românească.

Astfel, printr-un ghidaj tematic (animație culturală), cei interesați vor cunoaște aspecte importante din viața celor care își duceau traiul în munți și păduri, chiar la stâni, fugind de autorități.

Prin urmare, va fi prezent și jandarmul rural, personaj al satului și al statului, purtând uniforma jandarmilor din România de după Primul Război Mondial, cu însemnele Regimentului 8 Jandarmi (având în subordine compania de jandarmi a județului Sibiu).

Programul evenimentului va cuprinde:

Activități care se derulează în cadrul programului ANIMĂ ASTRA

1.Atelier de confecționat instrumentar din lemn specific gastronomiei de odinioară și a celei contemporane.

2.Atelier demonstrativ de folosire a instrumentarului din lemn specific gastronomiei de odinioară și a celei contemporane:

– atelier demonstrativ de muls

– atelier demonstrativ de prelucrare a laptelui de oaie.

– ateliere de preparate tradiționale: cocoloș pe jar.

-pregătirea cheagului din rânză, saramurii, burdufului din piele de oaie.

 

3.Atelier  de recondiționare a textilelor din lână de inspirație urbană și rurală – de la prelucrare la recondiționare.

4.Beneficiile naturii în regiunea alpină: atelier explicativ al plantelor medicinale care cresc la munte.

 

  1. Activități care se derulează în cadrul programelor de valorificare a patrimoniului ale Muzeului ASTRA.

 

1.Jandarmul și haiducul la stână: reconstituire istorică al unui aspect din viața oamenilor la munte.

2.Atelier pentru copii și adulți: confecționarea stânii din Rășinari 3D

3.Ghidaj tematic în gospodăriile din Rășinari și Sebeș, realitatea virtuală prin ochelari VR: lumânările din seu de oaie versus lumînările din ceară de albine.

4.Introducere în spațiul expozițional: instrumentarul folosit în celar și fierbătoare.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*