Revoluția parcărilor în „zona militarizată“ a Sibiului

O decizie a municipalității îi va pune în încurcătură pe sibienii care locuiesc în zona străzii Revoluției, dar mai ales pe cei de la IPJ, SRI și Academia Forțelor Terestre. Tichetele de parcare devin obligatorii, iar asta ar putea rezolva permanenta criză a locurilor de parcare.

În zilele lucrătoare, zeci de mașini ale studenților AFT ocupă cel puțin jumătate din parcările amenajate pe Revoluției. Acestora li se adaugă mașinile instituțiilor MAI și personalului aferent, astfel încât este imposibil să găsești un loc liber până la orele după-amiezii.

Gata cu gratuitatea

De câteva zile, în apropierea intersecției Revoluției – Noica a fost instalat un automat pentru tichete de parcare. Aparatul se află deocamdată în probe. „În prezent, se fac verificări tehnice pentru ca automatul de tichete să poată fi pus în funcțiune. Odată cu darea în folosință a acestui aparat, devine parcare cu plată, iar șoferii vor trebui să achiziționeze tichete“, a precizat Mirela Gligore, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Sibiu, pentru Mesagerul de Sibiu.

Municipalitatea nu exclude posibilitatea de a le oferi riveranilor abonamente lunare pentru parcarea pe strada Revoluției, la prețul de 2 lei, în condițiile în care nici acum nu există suficiente locuri de parcare pentru acești proprietari de autoturisme în vecinătatea imobilelor de locuit. „Ar fi absurd să se ajungă în situația în care să mi se ridice mașina din fața blocului unde am tot dreptul să parchez de ani de zile“, este de părere un sibian care locuiește pe strada Revoluției.

Șoferii infanteriști

O situație deosebită îi privește pe studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“, ale căror mașini țin ocupată aproape toată parcarea, de luni până vineri. Dacă instituția de învățământ nu le va asigura acestora suficiente locuri de parcare în incintă sau nu va ajunge la o înțelegere cu Primăria, tinerii vor fi nevoiți să scoată din buzunar aproximativ 60 de lei în fiecare lună, dacă doresc să folosească în continuare parcarea stradală. Sau să riște ridicarea mașinilor. Reprezentanții Academiei spun că, deocamdată, nu există nici un protocol cu administrația locală pentru a-i scuti sau a-i subvenționa pe șoferii infanteriști. Dar sunt optimiști că problema se va rezolva. „Poate sunt și mașini de la noi pe stradă, dar nu chiar toate. Este adevărat că, de la an la an, tot mai mulți studenți vin cu mașinile. Noi avem o parcare în interiorul unității, iar studenții au posibilitatea să parcheze în curte. Parcarea noastră va intra în reamenajare și vor fi mult mai multe locuri, sperăm ca astfel să se rezolve problema“, ne-a declarat maiorul Daniel Dorobanțu, șeful Biroului Secretariat, Registratură, Informare şi Relaţii Publice din cadrul AFT Sibiu. Și cei de la Inspectoratul Județean de Poliție sunt în dificultate. „Instituția noastră are cu Primăria un protocol mai vechi, prin care sunt rezervate un număr de locuri de parcare și probabil că acesta va fi menținut, însă deocamdată nu ni s-a comunicat și nu ni s-a propus nimic în acest sens“, afirmă agent șef adjunct Elena Welter, de la biroul de presă al IPJ Sibiu.

Tarife pentru parcare

Un tichet de parcare costă 1 leu și este valabil de luni până sâmbătă, în intervalul orar 8.00 – 14.00 sau 12.00 – 18.00. Duminica, parcarea este gratuită. Tichetele de parcare se pot cumpăra de la cele peste 30 de automate de parcare instalate în oraș, de la sediul Serviciului Public de Administrare a Domeniului Public și Privat (SPADPP) Sibiu, Cazarma 90, ori de la comercianții autorizați de SPADPP. Abonamentele de riverani costă 2 lei pe lună pentru fiecare mașină și se pot cumpăra de la sediul SPADPP, la fel ca și abonamentele totale (30 lei / parcare / lună) sau reduse (15 lei / parcare / lună), cu precizarea că acestea nu sunt valabile în cazul autovehiculelor cu masa maxim autorizată mai mare de 3,5 tone și nici în zona pietonală (Piața Mare, Nicolae Bălcescu, Piața Huet), în parcările prevăzute cu bariere (Piaţa Mică, Cazarma 90) ori în parcările cu timp limitat la 2 ore din zona Pieţei Cibin.

One Comment

  1. muntean says:

    Când se va rezolva locuri de parcare, cu abonament , intre blocurile turn de pe strada. RAHOVA. Este o adevărată nebuneala , dacă vi după ora 19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*