Risc însemnat de avalanșe în Făgăraș. Salvamontiștii sibieni îndeamnă la prudență maximă

Riscul producerii de avalanşe în masivele Bucegi şi Făgăraş (versantul nordic) va fi unul „însemnat” – gradul 3 – până luni seara, potrivit unui buletin nivometeorologic valabil pentru această zonă, emis vineri, pentru perioada 2-5 ianuarie, ora 20.00, de Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud şi postat pe site-ul ANM.
Conform sursei citate, vineri, la ora 14, stratul de zăpadă măsura 117 cm la Bâlea-Lac, 67 cm la Vf. Omu, 45 cm la Sinaia, 31 cm la Fundata şi 32 cm la Predeal.
Salvamontiştii contactaţi de AGERPRES îi sfătuiesc pe turişti să fie bine echipaţi pentru zona montană şi mai ales să se informeze înainte de a urca la munte, despre starea vremii, a zăpezii şi riscurile la care se expun. Cel mai important e să urmeze indicaţiile salvamontiştilor şi să nu se aventureze pe traseele care sunt închise sau în zone pe care nu le cunosc bine, susţin aceştia.
„În primul rând, turiştii să vină bine echipaţi pentru zona montană. Să aibă ochelari de soare, pentru că razele ultraviolete sunt foarte puternice la munte, mai ales datorită zăpezii. Pericolul de avalanşă este gradul 3 din 5, ceea ce înseamnă un grad însemnat. Foarte multe accidente s-au întâmplat pe gradul 3, nu pe gradul 4 sau 5. Este un strat care nu are coeziune cu celălalt strat de dedesubt şi, atunci, acesta poate să curgă oricând. Traseele de vară sunt închise. Turiştii care vin la Bâlea Lac să nu coboare la Bâlea Cascadă pe schiuri sau pe placă, pe lângă pilonul doi, pentru că nu este încă zăpadă destulă”, a declarat pentru AGERPRES, Marius Ilieş, salvamontist la Bâlea Lac. Acesta mai arată că turiştii pot schia sau se pot da cu placa la Bâlea Lac, în apropierea cabanelor, în zonele sigure spre Vârful Paltinul, unde „sunt foarte multe ancore naturale, adică stânci, care blochează zăpada”.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*