Risc ridicat de avalanșe la Bâlea Lac

Meteorologii avertizează turiştii că este risc mare de producere de avalanşe la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Făgăraş, fiind vizată zona Bâlea Lac, unde mâine se inaugurează singurul hotel de gheaţă din România, relatează AGERPRES.

Riscul mare de avalanşe, de gradul 4 pe o scară de la 1 la 5, se înregistrează şi la peste 1.800 de metri altitudine în munţii Bucegi, spun meteorologii de la Centrul Regional Transilvania Sud de la Sibiu.

Potrivit sursei citate, sub 1.800 de metri în masivele Făgăraş şi Bucegi şi în munţii Ţarcu şi Godeanu, riscul de avalanşă este însemnat, de gradul 3 pe o scară de la 1 la 5.

Turiştii care doresc să urce la Bâlea Lac o pot face numai cu telecabina de la Bâlea Cascadă. Până la Bâlea Cascadă se poate circula pe Transfăgărăşan, în condiţii de iarnă. Cei care vor să schieze la Bâlea Lac, unde nu există pârtii amenajate, sunt sfătuiţi să solicite informaţii de la salvamontiştii din zonă. Stratul de zăpadă măsoară 135 de centimetri la Bâlea Lac.

„Traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munţilor Făgăraşului de pe teritoriul judeţului Sibiu sunt închise accesului turiştilor. Pentru prevenirea accidentelor montane, SPJ Salvamont Sibiu solicită turiştilor să nu efectueze ascensiuni pe traseele închise. Recomandăm turiştilor care se deplasează în zona montană să fie echipaţi specific perioadei de iarnă (încălţăminte adecvată, haine care să le asigure un confort termic optim, mănuşi, ochelari de zăpadă, colţari, piolet, beţe de schi), dar şi cu echipamentul individual de salvare din avalanşă, respectiv: sondă de avalanşă, lopată de zăpadă, dispozitiv electronic de căutare în avalanşă. Alpiniştilor care vor să efectueze ascensiuni în zona înaltă a munţilor Făgăraşului le solicităm să anunţe SPJ Salvamont Sibiu perioada şi traseul pe care-l vor urma, printr-un apel telefonic la Dispeceratul Naţional Salvamont, iar pentru o localizare cât mai precisă în caz de accident, să utilizeze aplicaţia SALVAMONT pentru telefoane mobile”, a anunţat, recent, şeful Salvamont Sibiu, Adrian David.

În această săptămână au avut loc două avalanşe mari la Bâlea. Prima a distrus, în noaptea de duminică spre luni, căsuţele de lemn ale comercianţilor şi a ajuns în apropierea cabanelor de la Bâlea Lac. A doua a avut loc joi seara, când a fost surprins un angajat de la telecabină, care a avut însă noroc şi a scăpat teafăr.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*