Gear Maniacs. Roboțeii sunt la putere, la Brukenthal

Colegiul Național „Samuel von Brukenthal“ din Sibiu are singura echipă de robotică din municipiu care s-a calificat în finala celui mai mare concurs de robotică din țară, după ce a obținut locul II la Design Award, în cadrul etapei Regionale, pentru creativitate în proiectarea, aspectul  și funcționarea robotului.

Foto: Gear Maniacs

Gear Maniacs, echipa de robotică a Colegiului Național „Samuel von Brukenthal“ are în componență, în acest sezon competițional, 13 membri, toți elevi ai claselor IX-XII. Echipa este împărțită în trei departamente: Hardware, Software și Marketing.

La sfârșitul săptămânii trecute, echipa sibiană a participat la finala celui mai mare mai mare concurs de robotică din țară, unde a obținut locul 43, din 80 de echipe din întreaga țară care au participat la concurs.

În acest sezon competitional, care a început în luna septembrie a anului trecut, liderul echipei de robotică de la Brukenthal este Adelin Crăcea, elev în clasa a XI-a B, la Științele Naturii. El a preluat ștafeta de la fostul lider care a terminat liceul și acum este student. ”Acest sezon competițional a început anul trecut în septembrie, când s-a afișat tema. Apoi am început construcția robotului. Am avut timp până în februarie, când s-au desfășurat etapele regionale, două la număr. La fiecare etapă regională au participat câte 80 de echipe din întreaga țară, iar primele 40 clasate au mers mai departe, în finală. Așadar, în etapa finală au ajuns 80 de echipe. Fiecare echipă este formată din doi driveri și un coach, și colegii care asigură suportul”, explică Adelin desfășurarea concursurilor cu roboți.

Foto: Gear Maniacs

Tot el vorbește despre echipa sa, care este formată, la ora acuală, în mare parte din elevi de la Matematică- Informatică, dar are în componență inclusiv un membru care este elev la Filologie. ”Toți facem asta din pasiune, și ne place. Studiem și ne documentăm foarte mult, deoarece lucrăm cu limbaje de programare precum Java și Kotlin. Suntem împărțiți în departamente și fiecare dintre noi știe ce are de făcut”, spune Adelin.

Foto: Gear Maniacs

Costuri mari

Adelin recunoaște că echipa sa are tot sprijinul școlii, însă situația se complică atunci când vine vorba despre sprijin financiar. Costurile acestor compețiții sunt destul de ridicate, deoarece includ nu doar construirea propriu-zisă a robotului,  ci și costurile cu deplasarea echipei la diferitele competiții.

”Avem un department de marketing tocmai pentru că trebuie și avem nevoie să apelăm la sponsori. Și aici contează și performanțele noastre. Iar costurile pentru construcția unui robot nu sunt de neglijat. De exemplu, pentru construirea robotului pentru acest sezon competițional am achiziționat piesele din SUA. Doar acolo se găsesc. Și vă dați seama ce mari sunt costurile de transport. Numai piesele au costat în jur de 2000 de dolari. Apoi am avut nevoie de teren. La competiții ni se asigură terenul, de 3,66m x 3,66 m, dar noi avem nevoie de teren pentru antrenamente, până ajungem la competiții. Terenul a mai costat 1500 de dolari. Iar cele mai costisitoare sunt deplasările. În acest sezon competițional s-au ridicat la aproximativ 5000 de euro. Așadar, avem nevoie de tot sprijinul sponsorilor pentru a ne descurca”, mărturisește Adelin.

 

Foto: Gear Maniacs

 

Echipa Gear Maniacs este formată din:

Crăcea Adelin – team leader

Greger Darius – hardware

Galiș Bogdan – hardware

Sofonea Maria – hardware

Răhăian Emil – hardware

Caluțiu Radu – hardware

Müller Elias – hardware

Bucur Mihnea – software

Sofonea Alexandru – software

Pop Daria – software

Ciocănea Andreea – marketing

Muntean Denisa – marketing

Gruia Ștefana – marketing

Hornariu Bianca – profesor îndrumător

 

 

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*