România a învins surprinzător naționala de rugby a Canadei

Reprezentativa de rugby a României a învins, marţi, la Leicester, selecţionata Canadei, cu scorul de 17-15 (0-8), în cel de-al treilea meci al „stejarilor” în grupa D de la Cupa Mondială din Anglia.

„Stejarii” au fost conduși cu 15-0, dar au avut o revenire remarcabilă în ultima jumătate de oră, smulgând in extremis victoria în fața ”arțarilor”. România a reușit cea mai mare revenire din istoria Cupei Mondiale, potrivit site-ului oficial al competiției, fapt care a făcut ca sursa menționată să titreze „Oakstraordinary!” (joc de cuvinte între extraordinar și Oaks – stejarii, n.red.).

Echipa României a făcut cea mai slabă primă repriză a sa la acest Mondial, fiind aproape permanent în defensivă și făcând multe greșeli tehnice. Vlaicu a ratat două lovituri de pedeapsă de la mare distanță, iar nord-americanii au înscris dintr-o lovitură de pedeapsă și un eseu.

Nici debutul reprizei secunde nu a fost favorabile echipei noastre, care a încasat încă un eseu (transformat). A fost un moment al ”declicului” pentru ”stejari”, care au trecut la ofensivă, au pus presiune pe formația canadiană și au început o cursă memorabilă de recuperare. Căpitanul Mihai Macovei a reușit două eseuri spectaculoase, ambele transformate de Vlaicu. Românii s-au luptat nu numai cu canadienii, ci și cu cronometrul, dar în cele din urmă valoarea superioară și-a spus cuvântul, iar Vlaicu a concretizat o lovitură de pedeapsă care a adus victoria.

Canada, care a disputat ultimul său meci la Cupa Mondială 2015, a obținut punctul bonus defensiv.

„Stejarii” și-au oferit acum șansa de a prinde locul al treilea în grupă în cazul unei victorii cu Italia, duminică, iar acest lucru ar fi sinonim cu calificarea directă la CM 2019.

DTH van der Merwe (33) și Jeff Hassler (44) au reușit eseurile echipei Canadei, unul transformat de Nathan Hirayama (45), iar Gordon McRorie a marcat o lovitură de pedeapsă (11).

Mihai Macovei a semnat ambele încercări ale ”stejarilor” (53, 74), transformate de Florin Vlaicu (54, 75), care a reușit și lovitura de pedeapsă care a adus victoria (78).

Irlanda ocupă primul loc în grupă, cu 14 puncte, urmată de Franța, 14 p, Italia, 5 p, România, 4 p, Canada, 2 p (toate au câte trei meciuri, doar Canada are patru). Duminică au loc ultimele meciuri, Italia – România și Franța – Irlanda.

 

În fața a 27.153 spectatori au evoluat echipele:
Canada: Jones (Pritchard, 75) – Hassler, Hearn, Blevins (Trainor, 50), van der Merwe – Hirayama, McRorie (Mack, 50) – Moonlight (Dala, 63), Carpenter, Sinclair – Cudmore, Beukeboom – Wooldridge (Illnicki, 68), Barkwill, Buydens (Sears-Duru, 62). Antrenor: Kieran Crowley.

România: Fercu – Lemnaru, Kinikinilau, Vlaicu, Botezatu — Wiringi (Gal, 52), Surugiu (Calafeteanu, 23) – Lucaci (Carpo, 77), Macovei, V. Ursache – Van Heerden, Popârlan – P. Ion (A. Ursache, 46), Turașvili (Rădoi, 66), M. Lazăr (Țăruș, 75). Antrenor: Lynn Howells.

Arbitru: Wayne Barnes (Anglia).
Cartonașe galbene: Sinclair (72), Fercu (20).

Înlocuire temporară:
Canada: Buydens cu Sears-Duru (46-54).

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*