România, „descoperită” în fața valului 5 al pandemiei Covid-19. Populația, imunizată natural prin infectare

România este expusă valului 5 al pandemiei de coronavirus care urmează să lovească Europa, conform unei analize a ziarului Financial Times. Aceleași date arată că populația este mai degrabă imunizată deja prin infecție, și nu prin vaccinare.

Răzvan Cherecheș, profesor clujean de sănătate publică în cadrul UBB, a prezentat analiza realizată de Financial Times, făcând și câteva observații.

„Deși probabil avem un procent relativ mare de persoane imunizate natural, acest lucru este compensat de procentul mic de persoane vaccinate și ne lasă descoperiți în fața unui val 5 care va fi masiv. Dacă am fi depășit 60% populație vaccinată și cu peste 60% populație imunizată natural, valul 5 nu ar fi reprezentat o problemă”, a atras atenția specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș.

Rata de vaccinare cu doza 2 și 3, redusă

Conform datelor reprezentate în imaginea Financial Times prezentată de Cherecheș (vezi GALERIE FOTO), în România, rata de vaccinare cu 2 sau 3 doze rămâne una mică, mai exact sub 40%.

De asemenea, se arată că în țara noastră vor fi mai multe persoane noi care vor avea nevoie de internare din noiembrie încolo (peste 140.000 – la o populație de 19M), precizează Răzvan Cherecheș.

Tot în reprezentarea grafică se poate vedea că procentul din populație imunizat deja prin infecție este unul relativ mare în România.

„Mi se pare profund frustrant faptul că trebuie să caut date despre epidemia din România în alte țări, pentru că Ministerul Sănătății și Institutul Național de Sănătate Publică nu fac publice toate datele legate de pandemie”, a mai adăugat profesorul UBB.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*