S-a incheiat curatenia generala

Pentru cea de-a treia oara consecutiv, sibienii au  spus “Let`s Do It!” si au demonstrat ca le pasa de natura si de judetul in care locuiesc. Anul acesta Ziua de Curatenie Generala a fost 12 mai, zi in care romani din toate judetele tarii au iesit sa faca curatenie in zonele din natura dragi lor

Anul acesta, actiunea de curatenie nationala a imbracat o noua forma: in fiecare judet s-au ales zonele in care s-a facut curatenie, pentru judetul Sibiu aceste fiind urmatoarele: malurile raului Cibin de la Gura Raului pana la varsarea in Olt, cursul Sevisului de la Rasinari pana la Selimbar, Valea Stezii si Curmatura, Padurea Dumbrava, Valea Argintului (Cisnadioara, Cisnadie, DN1), zona Sadu, Ocna Sibiului, Valea Hartibaciului (Agnita), zona din jurul Avrigului, partea de nord a judetului (Mediaș).

 

In 2012, obiectivul nostru a fost calitatea curateniei, adunarea deseurilor selectiv pentru a putea fi reciclate, dar si durabilitatea curateniei, zonele curatate in data de 12 mai vor fi monitorizate impreuna cu autoritatile locale pentru pastrarea curateniei. 

De asemenea, proiectul are si o importanta componenta de educare si responsabilizare a populatiei, atat in ceea ce priveste grija fata de mediul inconjurator, cat si in privinta importantei actiunilor de voluntariat si de implicare sociala pentru dezvoltarea societatii.

 

La Sibiu, Ziua de Curatenie Nationala a inceput la ora 8 dimineata, cand sute de voluntari au venit la punctul de inregistrare – Sala Transilvania – gata sa ia cu asalt mormanele de deseuri din arealele naturale ale Sibiului. Primii 500 de voluntari au primit din partea Asociatiei Prietenii Naturii Romania – organizatorul proiectului in jud. Sibiu – si a companiei MARQUARDT Schaltsysteme – parintele adoptiv al judetului Sibiu –  câte un tricou LDIR, din partea Best Drinks Cisnădie au primit apa, iar materialele necesare curățeniei (saci si manusi) au fost furnizate tot de compania germana, MARQUARDT Schaltsysteme. Transportul voluntarilor de la Sala Transilvania catre zonele alocate a fost asigurat de Tursib si Dircom SRL.

 

La nivel judetean, 1815 voluntari au participat la curatenie si au adunat 3670 de saci de deseuri. Suntem foarte multumiti de rezultatele pe care le-am obtinut in aceasta a treia editie “Let`s Do It, Romania!”. Ne-am atins obiectivele setate atunci cand am inceput: am ales si am curatat minim 5 zone din  judet si avem cu siguranta un procent de reciclare al deseurilor de cel putin 30%. Cuvantul nostru de baza in acest moment este continuitate. Pasul urmator al proiectului este montarea in zonele curatate a unor panouri de atentionare a populatiei pentru pastrarea curateniei si desigur, monitorizarea acestor zone pentru a ne asigura ca vor ramane curate. In continuare avem nevoie si ne bazam pe sprijinul voluntarilor si al autoritatile locale.

 

La nivel national, o prima estimare arata ca 150 000 de romani au participat la cea mai mare actiune de voluntariat din Romania. Primele rezultate primite la nivel national clasifica judetele Maramures (11 000 voluntari), Gorj (11 000 voluntari) si Botosani (9 200 de voluntari) si Bihor (8 000 de voluntari). In ceea ce priveste procentul de materiale reciclate, in top se afla judetul Vaslui, unde 77% din deseurile colectate vor fi reciclate. Un prim numar de saci adunati este 250 000.

 

Colectarea sacilor de pe marginea drumului va dura cateva zile si numai in urma acesteia vor putea fi facute publice cifrele finale legate de cantitatea de deseuri colectata.

 

Multumim tuturor voluntarilor, dar si tuturor partenerilor nostri fara de care acest proiect nu putea fi implementat in judetul Sibiu.

 

Instituțiile publice sibiene care fac parte din Echipa Naționala de Acțiune : Consiliul Județean Sibiu, Garda de Mediu Sibiu, Directia Silvica Sibiu, Inspectoratul Scolar, TURSIB, Primăriile participante la proiect: Mediaș, Agnita, Avrig, Cisnădie, Selimbar, Rășinari, Sadu.

 

Sponsorii care susțin proiectul în jud. Sibiu, membrii ai Echipei Naționale de Acțiune: MARQUARDT Schaltsysteme – părintele adoptiv al județului Sibiu în “Let’s do it, Romania!”, Best Drinks Cisnădie, Redal Cafe, Redal, Dircom SRL.

 

Partenerii / Ong-urile care s-au alăturat Echipei Naționale de Acțiune: Asociația Prietenii Naturii România – organizator județean, Offroad Club Sibiu, CSE Sibiu – Clubul Studenților Economiști, Salvamont Cisnădie, AIESEC Sibiu, Asociatia Prejba, Crucea Rosie Sibiu.

 

Multumim mass-mediei sibiene pentru sprijinul si suportul acordat. Prin intermediul Dvs. Proiectul Let’s do it, Romania! a ajuns inca o data in casele si in inimile sibienilor!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*