S-a stins ultimul veteran de război din Sadu

Ultimul veteran de război din comuna Sadu, Constantin (Dinu) Lotrean în vârstă de 98 de ani a plecat dintre noi în ziua de 31 octomrie, iar ieri, 2 noiembrie și-a regăsit liniștea în cimitirul din comuna sibiană.

Constantin Lotrean a luptat în cel de al doilea Război Mondial ca soldat telefonist la Regimentul 35 artilerie și a fost prezent pe frontul de Vest alături de camarazii săi de arme de la Boița, prin Aiud și Oradea până în Munții Tatra.

Decesul lui Dinu Lotrean a fost anunțat pe pagina de socializare a Primăriei Sadu printr-un mesaj emoționant:

„Dumnezeu a chemat alături de el un mare sădean și un mare român. Ultimul veteran de război de pe Valea Sadului, sublocotenent în rezervă și “Cetățean de onoare” Lotrean Constantin la 98 de ani a luat calea îngerilor. Rămas bun, nenea Dinu, suflet mare în care încăpea tot Pământul și tot mai rămânea loc, Dumnezeu sa îți lumineze calea și sa te așeze în lumea drepților! Condoleanțe familiei îndoliate!”

La rândul său, col.(r) Marius Popența, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război Sibiu a ținut să îi aducă un ultim omagiu lui Dinu Lotrean, tot printr-un mesaj postat pe Facebook:

„ Mi-am luat astăzi rămas-bun de la mai vârstnicul meu camarad, veteranul de război Constantin (Dinu) Lotrean, ultimul veteran de război din Sadu.

A fost soldat telefonist, la Regimentul 35 Artilerie, străbătând frontul de vest, de la Boița, prin Aiud și Oradea, peste Tisa și Morava, până în munții Tatra. A trăit clipe de coșmar, târându-se, una cu pământul, sub focul inamicului, ca să repare rețele de cabluri ce asigurau legături vitale, de care atârna soarta oamenilor și a bătăliilor.

Cu numai două săptămâni în urmă, același ostaș disciplinat, de la 18 la 98 de ani, mânat de conștiință și de jurământ, moș Dinu răspundea prezent, gătit în straie populare și cu decorațiile în piept, la Monumentul eroilor sădeni căzuți pe fronturile celor două mari războaie mondiale. A primit în palmele lui, brăzdate de coarnele plugului și de patul armei, drapelul tricolor și Ștafeta Veteranilor. Le-a dat mai departe, unui general al Armatei Române de azi, să fie purtate spre Carei, pe drumul de jertfă și glorie pe care el a pășit acum 76 de ani.

Te trimitem acum, camarade, într-o ultimă misiune! Repară firul, restabilește legăturile, transmite Celui de Sus coordonatele și cere sprijin pentru noi, cei rămași… că suntem încercuiți, fără muniție și depășiți de vremuri și de inamicul perfid cu care ne batem… În tine ni-i speranța, știm sigur că o să îți duci misiunea până la capăt! Așa cum ai făcut de fiecare dată!…

Până la următorul apel, drumuri line și semnal bun, nene Dinule!” spune Marius Popența în mesajul său.

Dinu Lotrean a murit duminică, 31 octombtie la Spitalul TBC din Sibiu unde era internat cu Covid 19.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*