S-ar putea dubla alocațiile din impozitarea pensiilor speciale? Calculele ministrului de finanțe

Suma care ar veni la buget din impozitarea pensiilor speciale este insuficientă pentru a suporta dublarea alocațiilor, a arătat ministrul finanţelor, Florin Cîțu, joi seara, la Digi24. Ideea de a lega pensiile speciale de dublarea alocațiilor „este cea mai mare minciună”, a spus șeful Finanțelor.

Legea actuală, care a trecut de Parlament, dar trebuie să fie discutată în toamnă de CCR, prevede o supraimpozitare a pensiilor speciale care depășesc 7.000 de lei pe lună.

Cîțu a reamintit că 80 la sută dintre pensiile speciale sunt pensiile militarilor, care înseamnă altceva.

Ministrul finanțelor a arătat că dublarea alocaţiilor ar însemna un efort financiar reprezentând 8 miliarde de lei, în timp ce suma de la pensii speciale este mult mai mică.

„Dublarea alocaţiilor înseamnă aproape 4 miliarde de lei pentru o jumătate de an. Nu putem să luăm această sumă din impozitarea pensiilor speciale, pentru că toată suma pentru pensii speciale este de aproape 1 miliard de lei, dacă scoatem militarii. Deci, n-ai cum să scoţi 4 miliarde dintr-un miliard de lei. Dublarea alocaţiilor reprezintă aproape 8 miliarde de lei, înseamnă 0,8% din PIB doar pentru dublare”, a explicat Florin Cîțu.

Alocațiile vor crește. Un proiect de lege, peste două săptămâni

El a mai spus că în buget nu sunt prevăzute în prezent resurse financiare pentru dublarea alocaţiilor, în condițiile în care legea a fost votată de Parlament după ce se votase bugetul.

Ministrul a promis că în următoarele două săptămâni Guvernul va prezenta, totuși, o soluție de creștere a alocațiilor sub forma unui proiect de lege, însă nu a putut preciza cu cât vor crește sumele, subliniind că în cele din urmă aceasta este o decizie politică.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*