Să fie lumină!

Sibiul va găzdui, duminică, ora 19, de Ziua Națională a României, primul meci de fotbal în nocturnă. Protagonistele care vor scrie istorie pentru fotbalul sibian sunt echipa locală AFC Hermannstadt și campioana CFR Cluj, singura formație ce reprezintă România în acest sezon în Europa League.

Din păcate, numărul celor care se pot bucura de acest moment pe viu este de doar 4.000 de spectatori, în condițiile în care municipalul sibian din Parcul Sub Arini se află în plină reconstrucție. Cu toate necazurile prin care trec jucătorii și suporterii, măcar să ne bucurăm de fotbal și de sărbătoarea la care vom fi martori!

Partida este una specială pentru fotbaliștii sibieni, în condițiile în care întâlnesc o echipă de Europa League, ce aseară a luptat pentru calificarea în primăvara europeană. De la victoria cu Chindia Târgoviște, elevii lui Eugen Neagoe nu au mai bătut pe nimeni, culminând cu eșecul usturător, 0-3, din etapa trecută, cu CS Universitatea Craiova, de pe noul „Ion Oblemenco“. Un nou eșec ne-ar face să începem play-off-ul dintr-o poziție extrem de nefavorabilă. Nocturna și instalația de încălzire a terenului de joc au fost omologate recent de către LPF, astfel că stadionul ar trebui să se prezinte în cele mai bune condiții.

Revenim din exil după doi ani. Unde este spiritul echipei?

De când a promovat în Liga 1, FC Hermannstadt a trăit atâtea schimbări de jucători, în plan administrativ, dar și în infrastructura stadionului, încât cu greu mai poți identifica echipa care a jucat finala Cupei României, în urmă cu doi ani. Am jucat la Tg. Mureș, Cluj, Pitești și din nou Tg. Mureș. De când a plecat echipa din Sibiu, acum doi ani, aproape totul s-a schimbat. Ce-i drept, am revenit acasă, pentru cinci meciuri, dacă socotim și partida din baraj cu Universitatea Cluj, unde echipa și-a atins obiectivul: salvarea de la retrogradare pentru o nou promovată. Și managementul s-a schimbat, deși creditorii clubului au rămas cam aceiași. În sezonul 2017 – 2018, când echipa a fost aproape să câștige Cupa României, staff-ul condus de Teodor Birț și fotbaliștii sibieni au făcut o performanță istorică, fiind prima echipă din municipiul Sibiu care ajunge să se lupte pentru acest trofeu. Între timp, Birț a fost înlăturat, iar actuala conducere, în frunte cu Iuliu Mureșan și Răzvan Zamfir, cu toate că a schimbat aproape întreg lotul, nu a reușit mai nimic. Au fost aduși o grămadă de noi jucători, însă suntem tot pe loc retrogradabil și fără perspective reale până în iarnă. Vechii jucători au plecat odată cu spiritul local al echipei. După Alexandru Pelici, cel care a construit vechiul AFC Hermannstadt, tehnicienii au venit și au plecat rapid, că a fost Vasile Miriuță, Costel Enache sau, acum, Eugen Neagoe (acesta din urmă învins categoric de vărul Victor Pițurcă în ultima partidă de campionat).

Echipa care a jucat finala Cupei României și a obținut promovarea în Liga 1 (sezonul 2017 – 2018) este ultima echipă sibiană care a evoluat pe vechiul Municipal: Cătălin Căbuz, Claudiu Pamfile, Ionuț Stoica, Răzvan Dâlbea, Cătălin Pîrvulescu, Petrișor Petrescu, Alexandru Curtean, Cosmin Neagu, Sabin Lupu, Toma Niga, Dragoș Ciorgoveanu, Andrei Hergheligiu, Robert Boboc, Daniel Tătar, George Monea, Olivian Surugiu, Iulian Popa, Alexandru Târnovan, Cristian Danci, Radu Criștiu, Radu Crișan, Mihai Stancu, Robert Bratu, Lucian Dumitriu, Ștefan Blănaru, Bogdan Rusu, Alexandru Coman, Angel Baumann, Marius Cătinean, Andrei Pop. În iarna acelui sezon, lotul a fost remaniat, părăsind echipa: Adrian Cârstean, Radu Necșulescu, HorațiuMoldovan, Alexandru Neacșa, Dan Roman. Președinte: Teodor Birț. Team manager: Radu Neguț. Director sportiv: Marius Lungu. Director tehnic: Jan Gavrilă. Antrenori: Alexandru Pelici, Eugen Beza, Florin Berța.

Cine suportă costurile pentru încălzire?

Dacă aspectele financiare privind instalarea nocturnei sunt lămurite – creditorii suportă cheltuielile până la finalizarea modernizării – rămâne o nebuloasă în ceea ce privește costurile legate de funcționarea instalației de încălzire a terenului. Investiția a fost suportată de Primăria Sibiu, care are în proprietate stadionul, însă cine suportă cheltuielile la partidele de acasă ce se vor desfășura în această iarnă, pentru pornirea instalației, mai ales în condițiile în care aceasta trebuie pornită cu câteva zile mai devreme de meci? Potrivit patronilor de cluburi din Liga 1, aceste costuri se ridică la aproape 20.000 de euro pe meci.

Mediașul are nocturnă de 10 ani

Partida de duminică nu va fi prima în nocturnă acasă pentru o echipă din județul Sibiu. Gaz Metan Mediaș joacă la lumina reflectoarelor de aproape 10 ani. În anul 2009 a fost inaugurată instalația de nocturnă a stadionului medieșean. Instalația, produsă la Timișoara, avea o putere de 1.500 de lucși, fiind considerată la momentul montării cea mai performantă din țară.

Minunea de la Ocna Mureș

Primul meci de fotbal jucat pe nocturnă pe teritoriul actual al României se întâmpla în 1936, pe stadionul Soda, din orășelul Ocna Mureș. Se aprindea astfel lumina în fotbalul românesc. Acest moment unic pentru localnici și pentru chibiții din toată țara a fost marcat la 80 de ani de la marele eveniment, în august 2016, când au sărbătorit împreună echipele de fotbal Soda Ocna Mureș Old Boys, Gaz Metan Mediaș și Dinamo București 1984 – prima echipă din România care a ajuns în semifinalele Cupei Campionilor Europeni.

Nostalgie sibiană

Sibiul ar fi trebuit să găzduiască primul meci în nocturnă în urmă cu două sezoane, la partida din sferturile Cupei României, cu FCSB, însă gheața a fost mai puternică decât dorința suporterilor sibieni.


Pentru că avem parte de un moment istoric duminică, le facem cadou suporterilor sibieni aceste momente nostalgice de pe vechiul Municipal.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*