Sacrificarea porcilor şi consumul cărnii de porc

Confirmarea și evoluția în anul 2021 a Pestei Porcine Africane la un număr însemnat de porci domestici crescuți în gospodăriile populației, la nivel național precum și în județul Sibiu, impune avertizarea din nou a publicului larg cu privire la evoluţia acestei boli şi a măsurilor de prevenire şi combatere ce se impun pe teritoriul judeţului Sibiu.

Conform unui obicei tradiţional specific poporului român, în perioada premergătoare Sărbătorilor de Iarnă, se sacrifică porcul crescut în gospodărie, pentru a-şi asigura carnea şi preparatele din carne rezultate, necesare în familia respectivă.

Având în vedere dinamica evoluției pestei porcine africane, pentru prevenirea apariției și răspândirii bolii, proprietariilor de porcine le revin o serie de obligații, cu referire la: solicitarea urgentă a medicului veterinar arondat, în situația în care a constatat modificări ale stării de sănătate a animalului, respectiv, stare de abatere, lipsa poftei de mâncare, decubit prelungit, apariția la nivelul pielii, preponderent în zona subabdominală și pe urechi a unor pete de culoare roșie spre cianotică, vomă / diaree cu sânge și alte modificări de comportament;

După sacrificarea tradițională a porcului din gospodărie, în situația în care constată modificări la organe și țesuturi, respectiv, splina mărită în volum și de culoare vișinie, ficatul mărit cu puncte hemoragice, puncte hemoragice la nivelul rinichilor, acumulări de lichide în cavitatea abdominală și toracică, va fi solicitată de urgență prezența medicului veterinar;

Până la sosirea medicului veterinar, se întrerupe activitatea specifică, persoanele existente rămân staționare în gospodăria respectivă. Medicul veterinar prezent în urma solicitării, cu responsabilitate, va stabilii măsurile legale impuse de legislația sanitară veterinară in situația constatată ;

În situația în care porcul, ante și post mortem, nu prezintă modificările menționate, proprietarul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii, în special pentru diagnosticul Trichinelozei.

Reamintim, că Trichineloza este o boală parazitară, cu impact major, care se transmite de la animale la om, fiind produsă de un parazit numit Trichinella Spiralis. Principalul rezervor şi vector al acestui parazit îl constituie animalele din preajma locuinţelor umane: şobolanii, şoarecii, carnivorele domestice (câinele şi pisica) animale din zona silvatică (vulpe, jder, mistret) şi porcii sau alte specii infestate.

Omul se îmbolnăvesţe consumând carne infestată de porc, nutrie, mistreţ, urs, neexaminată de medicul veterinar şi insuficient friptă, fiartă, sau preparată crudă, sărată, sau afumată.

Boala, la om se manifestă prin: febră ridicată (38-40 grade), tulburări digestive (dureri abdominale, greţuri, vărsături, diaree), dureri în masele musculare însoţite de edeme ale feței, “boala capetelor umflate”. Examenul trichineloscopic în judeţul Sibiu se efectuează de către medicii veterinari de liberă practică, organizați în condițiile legii (cabinete medicale veterinare), care funcționează în localitățile judeţului, după programul afişat la sediul acestora.

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Sibiu asigură examinarea cărnii prin examen trichineloscopic, în perioada 23.11 – 23.12.2021, la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu (Calea Şurii Mari, nr. 21), zilnic, între orele 8.30  16.00.

În aceeași perioadă, în zilele de sâmbătă (27.11; 04.12; 11.12; 18.12.2021), examenul trichineloscopic se efectuează la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, precum și la sediul C S V S A Oficială Sibiu, str. Croitorilor nr. 9, între orele 9,00 – 16.00.

În zilele de duminică (28.11; 05.12; 12.12; 19.12.2021), examinarea probelor provenite de la porcinele sacrificate, se efectuează la laboratorul D.S.V.S.A. Sibiu, între orele 9,00 – 16.00.

Pentru efectuarea examenului se prezintă o probă de cca. 100 – 200 grame de carne, recoltată din pilierii diafragmatici (baiera unturii), din diafragmă (iepurele), muschiuleţi, muşchii limbii şi muşchii intercostali.

Proba de carne prezentată pentru analiză, va fi însotiţă de elementul de identificare (crotalia auriculară), care va fi predat medicului veterinar care examinează carnea.

Carnea provenită de la porcii crescuţi şi sacrificaţi în gospodăriile individuale poate fi utilizată numai pentru consum în exploataţia de origine, fiind interzisă sub orice forma comercializarea acesteia, inclusiv în unităţile autorizate sanitar veterinar.

Recomandăm populației să se aprovizioneze cu carne și produse din carne, numai din unităţi şi spaţii autorizate sanitar veterinar, evitând comerţul ”stradal”, sau orice altă formă de aprovizionare din surse neautorizate.

În cazul apariţiei unor situaţii deosebite, se recomandă să fie sesizat personalul sanitar veterinar (medicul veterinar de liberă practică, medicul veterinar oficial), pentru a se interveni operativ şi eficient.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*