Sadu, casa bună a tradițiilor

Festivalul Tradițiilor, desfășurat în 5 și 6 noiembrie, în comuna Sadu, a fost un nou prilej pentru localnici să-și promoveze tradițiile și obiceiurile locale.

14882317_1339992636053347_2079001251597984052_oSădenii au îmbrăcat din nou portul popular și au pus în scenă obiceiurile locului, între care o șezătoare a satului. De asemenea, autoritățile locale au pregătit un regal focloric pentru sădeni și invitații lor, care s-a întins până duminică, târziu în noapte. Mai mult, comuna Sadu și-a respectat din nou trecutul istoric, fiind organizată și o ceremonie militară de comemorare a eroilor din Primul Război Mondial, în centrul comunei, la Monumentul Eroilor. În acest context, au fost acordate diplome veteranilor de război și urmașilor lor.

Simpozion în cinstea oamenilor de cultură

Ziua de sâmbătă a început cu un seminar cultural științific, organizat în parteneriat cu Asociația Reuniunea Mărginimii Sibiului, care a aniversat 80 de ani de la înființare. Totodată, a fost lansată cartea „Opera poetică” al lui Samuil Micu, unul dintre oamenii de cultură cei mai apreciați din Sadu. Acesta a contribuit la nemurirea și aureolizarea Sadului. Figură de cărturar de nivel european, Micu a tradus și publicat prima Biblie românească integrală, la 1795, care a stat la baza unor tipărituri ulterioare. Excepțional om de carte, autor al primei „cărți de rogacioni” cu litere latine, „Evlavia homului creștin“, tipărită la Viena, căreia i s-a adăugat o operă lexicografică de mare randament, a fost autorul unor scrieri religioase esențiale pentru cult și a unor lucrări istorice de mare efect.

Atmosferă tradițională în piața centrală

Sădenii și invitațiilor au participat în numar mare, duminică, atât la ceremonialul militar, cât și la spectacolul folcloric, organizat pe strada Prundului. La reușita evenimentului a contribuit și aspectul istoric oferit de piața centrală din Sadu. O atmosferă de sărbătoare, de poveste, în care s-au împletit trecutul istoric al comunei, valorile culturale ale comunității sădene și capacitatea autorităților locale de a duce moștenirea comunei mai departe. „Vreau să mulțumesc tuturor celor care au fost alături de noi: participanți, artiști și oameni de cultură. Totodată, vreau să mulțumesc Consiliului Local“, afirmă Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

Printre cei care s-au aflat la Sadu, pentru a sărbători alături de sădeni, se numără Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean, prefectul Cristian Roman, Dan Nanu, directorul executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sibiu, Niculae Dancu, prim-vicepreședinte al Asociației Comunelor din România – filiala Sibiu, senatorul Viorel Arcaș (PSD) și social-democrații Manuela Catrina și Horațiu Marin.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*