Sadu își continuă dezvoltarea

Digitalizarea sistemului de învățământ și a serviciilor publice oferite de Primăria comunei Sadu, în paralel cu investițiile pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere, ca și a celei de utilități, sunt mai importante ca oricând, în viziunea primarului Valentin Ivan.

De aceea, edilul și-a propus să continue dezvoltarea pe aceste trei direcții.

Educația – esențială pentru viitorul comunității

„Previziunile anului 2021 ne dau speranțe că strategia noastră de dezvoltare durabilă continuă, iar investițiile planificate pentru perioada 2021-2023 sunt în grafic. Prioritățile noastre au trei direcții de dezvoltare: educație, infrastructură și satul inteligent – «Smart Village». Educația constituie o prioritate pentru comunitate și viitorul ei, iar în acest sens vom continua investițiile în infrastructura școlară și în echipamente pentru a ridica gradul de educație la un nivel înalt. Noua grădinița smart, cea cu program prelungit, parte integrată din strategia pentru Smart Village, este o investiție nouă care se va realiza pe strada Fabricii și va fi realizată prin Programul Național de Investiții derulat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării si Administrației, prin Compania Națională de Investiții. În acest sens, a fost predat de către autoritatea locală terenul pentru amplasamentul noii construcții conform Hotărârii Consiliului Local Sadu nr. 1/2021. Tot în acest domeniu ne vom concentra toată atenția pentru elaborarea documentației tehnice privind digitalizarea de vârf a sistemului de învățământ și a atingerii obiectivelor care fac posibilă implementarea programului Smart School“, a precizat Valentin Ivan.

Obiective de infrastructură

Domeniul infrastructurii are în componență două subdomenii. În primul rând, este vorba despre rețelele edilitare de servicii publice, care se adresează arealului de dezvoltare Tocile și cuprinde: extindere rețele de joasă tensiune și post de transformare pentru zonele Dealul lui Grigore și Valea Morii (inclusiv Cartierul Tineretului) până în septembrie 2021 – lucrare finanțată de Electrica și comuna Sadu, sistem de distribuție apă potabilă cu branșamente și două stații de pompare pentru Tocile – investiție implementată în cadrul POIM în perioada 2021-2023, sistem public de iluminat inteligent pentru Tocile – realizat prin POIM, creșterea eficienței energetice derulat de Administrația Fondului pentru Mediu în noiembrie 2021, extindere rețele de gaze pentru Valea Morii și Tocile în intervalul 2021-2023. În ceea ce privește infrastructura rutieră, Ivan și-a stabilit următoarele obiective: o reparație capitală a podului peste râul Sadu situat pe drumul județean DJ105G km 21+200 (în centrul comunei), în perioada 2021-2023, reparația podului peste Valea Morii, situat pe strada Câmpului, până în luna septembrie 2021, respectiv a treia etapă de modernizare a străzilor, care cuprinde lucrări de amenajare căi pietonale, piste de biciclete și sistem de colectare, scurgere ape pluviale pe străzile Cisnădiei, I.M. Klein, Tălmaciului și Prejbei, anul acesta și anul viitor.

Între tradiție și progres

Cea de a treia direcție de dezvoltare identificată de Valentin Ivan este una cu bătaie lungă și vizează atingerea statutului de „sat inteligent“ pe model european. „Conceptul european de Smart Village ne găsește cu o deschidere spre dezvoltare permanentă și durabilă ce reprezintă o îmbinare între dorința de progres și valorificare a tradițiilor locale regionale și naționale ca fundament al unei identități clare și specifice. Tradiția și inovația în pondere egală sunt coordonate care stau la baza dezvoltării comunităților rurale și trebuie calibrate ca și concept unitar cu ajutorul tehnologiilor digitale, telecomunicațiilor și cercetării având ca scop optimizarea serviciilor publice în folosul comunității și creșterea gradului de confort a zonei rurale cu rezultate concrete în descurajarea fenomenului de depopulare a satului românesc“, a explicat edilul.

Reales la șefia filialei județene

Primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, ofițer de presă cu rang de vicepreședinte al Asociației Comunelor din România (ACoR), a fost reconfirmat prin votul unanim al colegilor săi din județul Sibiu la conducerea filialei județene. Sesiunea extraordinară a Adunării Generale ACoR Sibiu a avut loc la Sadu, săptămâna trecută, având ca drept scop alegerea Consiliului Director și a președintelui filialei pentru noul mandat. Evenimentul a fost organizat în sistem hibrid, respectând prevederile legale de restricție și protecție sanitară. Au participat majoritatea primarilor de comune din județul Sibiu.

„Sesiunea a fost convocată conform prevederilor statutare de către dl. Emil Drăghici, președintele Asociației Comunelor din România, primarul comunei Vulcana Băi, care a și fost prezent la întâlnire, alături de domnul Achim Daniel Băluță, președintele filialei județene Vâlcea, membru în consiliul director ACoR. Întâlnirea a fost prezidată de președintele Emil Drăghici și a avut pe ordinea de zi înscrise următoarele proiecte: stabilirea numărului de membri în Consiliul Director al filialei, alegerea comisiei de validare, alegerea Consiliului Director, stabilirea structurii pe funcții în cadrul Consiliului Director, alegerea președintelui. Conform prevederilor statutare, primarii au avut obligația să își exprime opțiunea de a candida pentru Consiliul Director timp de 10 zile de la emiterea dispoziției de convocare. Așadar, urmare a acestei proceduri, au fost 13 candidați. Funcția de președinte a fost încredințată conform votului secret al unanimității primarilor d-lui Valentin Ivan, primarul comunei Sadu“, transmit reprezentanții ACoR Sibiu.

Prioritățile județului

Noua structură a Consiliului Director are următoarea componență: prim-vicepreședinte a fost aleasă Maria Greavu, primarul comunei Loamneș, vicepreședinți au devenit Nicolae Dancu, primarul comunei Păuca, Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr, Mircea Dragomir, primarul comunei Biertan, Aurel Terbea, primarul comunei Merghindeal, Constantin Văcariu, primarul comunei Arpașu de Jos, și Emil Urian, primarul comunei Șeica Mică. Secretar general este Gheorghe Călin, primarul comunei Gura Râului, iar membri sunt Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag, Vasile Budin, primarul comunei Poplaca, Valentin Restea, primarul comunei Șura Mică, și Ioan David, primarul comunei Roșia.

Noua conducere și-a asumat un mandat în care să fie armonizate deciziile privind politica de guvernanță a administrației publice locale cu nevoile reale de dezvoltare durabilă a satului românesc, de creștere a performanței și a digitalizării serviciilor administrației publice locale, de conservare a patrimoniului și a valorilor cultural-spirituale din satul românesc. Pe plan prioritar, primarii de comune susțin creșterea performanțelor din sistemul de educație, atât prin sprijinul logistic și material, cât și prin susținerea în condițiile legii a stimulării învățământului performant. O altă decizie prioritară adoptată a fost înfințarea unei direcții privind accesarea fondurilor europene, o sursă reală de dezvoltare viabilă și sustenabilă a localităților.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*