Salariul minim nu poate crește înainte de 1 ianuarie, spun patronatele

Guvernul ar trebui să majoreze salariul minim pe economie din luna ianuarie a anului viitor, şi nu mai înainte, deoarece companiile internaţionale şi româneşti au bugetele de salarii bătute în cuie şi nu pot face realocări de fonduri după cum doresc ele, a declarat pentru AGERPRES, directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, Radu Burnete.

„Aş puncta un lucru care nu ne place atât de mult din ce a zis premierul: domnul Cîţu spunea că va întreba patronatele dacă sunt de acord să mărească salariul minim din octombrie sau noiembrie. Asta poate suna destul de banal, care ar fi diferenţa între ianuarie şi noiembrie? Dar diferenţa este destul de mare, chiar dacă pare că e doar cu o lună sau două înainte, însă cele mai multe companii au deja bugetele făcute pentru acest an, sunt bătute în cuie, ele nu pot face realocări de capul lor, în special companiile internaţionale, dar şi cele locale. Şi cu cât e mai mare compania, cu atât e mai mare problema. Aici intervine o problemă, cu această lipsă de predictibilitate: te aşteptai să crească din ianuarie, acum creşte din noiembrie”, a afirmat Radu Burnete.

Declarația lui Radu Burnete vine în contextul în care premierul Florin Câțu a menționat la finalul săptămânii trecute că ia în considerare majorarea salariului minim brut cu 8%, iar creșterea ar putea fi realizată de la 1 noiembrie sau de la 1 decembrie.

Radu Burnete afirmă că majorarea salariului minim brut pe economie ar trebui aplicată numai de la începutul anului viitor, deoarece companiile au nevoie de predictibilitate din partea Executivului.
Chiar şi pentru companiile care nu plătesc salarii la nivelul salariului minim, există alte companii care fie au angajaţi la salariul minim, fie au diverse contracte de muncă unde salariile sunt create pe nişte indici legaţi de salariul minim, de genul o anumită poziţie e remunerată la nivelul salariului minim plus 15% sau plus 40%, iar acest lucru împinge bugetele de salarii în sus pentru foarte multe companii. Din acest punct de vedere, ceea ce pare banal, faptul că majorarea e cu o lună sau două înainte, de fapt creează foarte multe probleme foarte multor companii, deci aici noi vrem ca majorarea să fie predictibilă. Decidem în octombrie şi creştem de la 1 ianuarie. (…) Şi noi, în acest mecanism, vorbim tot de procente, adică în 2022 să fie o creştere de x%, în 2023 cu y%, dar am vrea să le avem de acum, să ştim că va creşte cu atât în fiecare an şi să avem un mecanism de ajustare în cazul în care inflaţia e mai mare sau mai mică să poţi să ai un pic de flexibilitate acolo”, a precizat Burnete.

Radu Burnete a mai precizat că organizația patronală Concordia va solicta Primului Ministru amânarea creșterii salariului minim brut pe economie până la data de 1 ianuarie 2022, astfel ca această majorare să poată fi cuprinsă în bugetele pentru anul viitor al companiilor.


Cezar BUDESCU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*