Salonul Internațional de Artă Fotografică Sibiu 2016

Întâlnirea dintre cultura tradițională și tradiția culturală a devenit deja o caracteristică a orașului Sibiu. Anul acesta, ediția a XVII-a a Salonului Internațional de Artă Fotografică se înscrie prolific în componenta tradiției culturale. Afirmația poate fi verificată de oricine, întrucât vârful artei fotografice mondiale „atinge” din nou Sibiul într-un mod cât se poate de vizibil. Nu este vorba aici de un acces online, de o vizualizare în spațiul virtual, ci de o relație directă cu imaginea fotografică. Ochii privitorului pot admira nemijlocit creația vizuală, începând cu data de 2 octombrie 2016, într-un spațiu expozițional real, care se află, nicidecum întâmplător, în centrul propriu-zis al burgului – Centrul de Informare Turistică. Cu această ocazie, publicul va face distincția între imaginea virtuală și cea reală, va înțelege că emoția estetică poate fi, la rândul ei, „Low Res” sau „High Res”…

Juriul

Juriul Salonului, întrunit recent la Sibiu a hotărât acordarea a nu mai puţin de 48 medalii şi 43 menţiuni şi premii speciale pentru artişti din 40 de ţări. Medaliile din acest an sunt acordate de cele şapte federaţii internaţionale ce patronează ediţia din acest an: Fédération Internationale de l’Art Photographique (FIAP), Photographic Society of America (PSA), Royal Photographic Society (RPS), Images Sans Frontière (ISF), Image Colleague Society International (ICS), International Union of Photographers (IUP), Asociaţa Artiştilor Fotografi din România (AAFR). Din juriu au făcut parte Bernardo Federico Neumann – Argentina (artist plastic, profesor universitar), Luca Tavera – Italia, Fred Nuss – AFIAP – România, Louis Guermond – Franţa/România (artist independent).

Secţiuni

La această ediție, pe lângă tradiționala secțiune „Open”, la care artiștii fotografi au avut libertate totală în abordarea temei, apare secțiunea „Surrealism”, unde participanții au fost invitați să prezinte lucrări cu mesaj suprarealist. Aici, provocarea a atins apogeul nu doar pentru creatori, ci și pentru membrii juriului. Componența internațională a comisiei a dus la un fecund schimb de păreri, din care am aflat că suprarealismul transcende adesea chiar și efectul vizual utilizat (uneori fotografic, alteori pictural), prevalând natura onirică a formei de exprimare. Așa cum a fost conceput de întemeietorii săi la începutul secolului trecut, curentul suprarealist își păstrează sursa de inspirație și în cazul fotografiei, în acea sferă a psihismului aflată dincolo de orice constrângere estetică sau morală.

“Salonul Internaţional de Artă Fotografică este, cu siguranţă, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale Sibiului. Ne-a bucurat numărul mare de lucrări pe care le-am primit semn că Salonul a stârnit interesul artiştilor fotografi din toată lumea. Bucuria noastră a fost dublată de victoriile sibiene; trei membrii ai fotoclubului Orizont adjudecându-şi importante premii ai unor mari federaţii internaţionale dovadă că şcoala sibiană de artă fotografică continuă să „producă” şi să lanseze noi artişti de talie internaţională”, a declarat Liliana POPESCU, managerul Salonului.

Artişti în arta foografică

Pentru a doua oară consecutiv Dan Ştefan Nicolae Şuşa reuşeşte să câştige nu mai puţin de trei medalii la secţiunea Digital, Tema Suprarealism: medalia de aur PSA, cu lucrarea „Adam/Affordable Dream about Manking”, medalia de aur acordată de Royal Photographic Society (RPS) cu lucrarea “Q-bic” şi medalia de bronz acordată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România pentru lucrarea “Confined”.

Dan Kamner, înscris în concurs din partea Germaniei, devenit membru Orizont în urmă cu doi ani, este câştigătorul medaliei de bronz IUP pentru lucrarea “In memoriam” şi ai menţiunii FIAP cu lucrarea „Five o’clock”, înscrise la tema liberă.

Cel de al treilea sibian Daniel Stănese a reuşit performanţa de a intra în Salon cu patru lucrări, tot la tema Suprarealim şi de a câştiga Menţiunea FIAP cu lucrarea “Emerging”.

Din cele 200 de fotografii acceptate în Salon, 30 de lucrări sunt ale artiştilor din România.

Evenimentul este organizat de Fotoclubul ORIZONT şi Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu şi este finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului, Consiliul Judeţean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu şi Consiliul Local Sibiu.


siaf17

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*