Șapte universități își unesc forțele

Aducerea universității în centrul societății pentru a face față provocărilor actuale și viitoare este viziunea comună a celor șapte universități care au pus bazele UNES – „Universitatea pentru o nouă societate europeană“.

Marți, 19 februarie, în contextul apelului de propuneri a Comisiei Europene dedicată Universităților Europene, reprezentanții Universității „Lucian Blaga“ din Sibiu au semnat un memorandum de înțelegere pentru crearea UNES cu Universitatea Paris-Est Créteil (Franța), Universitatea din Córdoba (Spain), Universitea din Évora (Portugalia), Universitatea din Novi Sad (Serbia), Universitatea din Patras (Grecia) și Universitatea din Udine (Italia).

Dinamism și orientare spre viitor

Deja puternic internaționalizate, aceste șapte universități tinere din Europa de sud și sud-est se vor baza pe natura lor multidisciplinară și pe legăturile teritoriale puternice pentru a propune o ofertă academică multilingvă, inovatoare și orientată spre mediul academic, axându-se pe corpul studenților și pe valorile europene.

UNES își propune să fie o universitate dinamică, orientată spre viitor, dedicată formării cetățenilor europeni capabili să facă față provocărilor transformărilor digitale, sociale și de mediu.

Această alianță a celor șapte universități europene va reuni o comunitate de peste 160.000 de studenți și aproape 14.000 de cadre didactice, cercetători, personal administrativ și tehnic. De asemenea, va încerca să consolideze legăturile cu partenerii săi din zona mediteraneeană și din America Latină.

Semnarea acordului-cadru reprezintă evenimentul fondator al UNES. Rezultatul unei reflecții comune în acest sens a început în toamnă, urmată de prezentarea proiectului către Agenția Executivă pentru Educație, Audiovizual și Cultură la sfârșitul lunii februarie.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*