Sărbătoare românească la Sadu

Primăria și Consiliul Local Sadu și Asociația Județeană de Turism Sibiu organizează, sâmbătă, 24 iunie, prima ediție a manifestării culturale „Sărbătoarea iei și a portului popular la Sadu“. Menirea manifestării este de a reînvia tradiția portului popular și a purtării iei în comuna Sadu, ce sunt atestate fotografic încă din perioada interbelică.

„Ia și portul popular fac parte din trecutul, prezentul și viitorul comunei Sadu. Ideea organizării acestei manifestări a venit în urma discuțiilor pe care le-am avut în trecut cu oamenii din comună, în condițiile în care în comuna Sadu aceștia îmbracă la toate marile sărbători ia și costumul popular. Cred că Sadu este un reper important în promovarea portului popular, mai ales că în fiecare an sărbătorim Ziua Internațională a Iei. Manifestarea este modul perfect în care putem readuce tradiția din perioada interbelică și nu numai. Totodată, de mai bine de un an de zile, Piața Centrală din Sadu a fost modernizată și redă atmosfera de altădată a comunei“, spune Valentin Ivan, primarul comunei Sadu.

În centrul comunei

Programul manifestării va începe, sâmbătă, de la ora 12, în Piața Centrală din Sadu, cu miniconcertul de chitară clasică susținut de Grupul „Zâmbete și Acorduri“, condus de preotul Liviu Moisiu. Va urma o expoziție de fotografie veche din Sadu, un concurs de dans popular cu premii și concursurile „Ia autentică“ și „Portul popular autentic“ – se acordă câte un premiu. Totodată, localnicii și turiștii vor fi invitați la un joc în sat cu muzicanți.

Expoziția de fotografie veche este organizată de Primăria Sadu împreună cu oamenii din comună. Expoziția cuprinde fotografii adunate de locuitorii din Sadu de-a lungul timpului și redau imagini vechi din Sadu (unele din perioada interbelică), atmosfera din familiile sădene, portul popular și participări la evenimente sociale organizate în comună.

Totodată, concursul „Ia autentică“ are ca scop desemnarea celei mai frumoase ii, în condițiile în care ia rămâne la mare preț în viața comunității din Sadu. Vor exista și două concursuri, unul de dans popular și unul pentru portul popular. Acestea se vor desfășura pe două categorii: cei până în 45 de ani și cei după 45 de ani.


Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*