Sărbătoarea fotbalului sibian!

FC Hermannstadt trebuie să facă la Mediaș tot ce știe cel mai bine pentru a se califica în finala Cupei României: să nu primească gol. Manșa retur a semifinalei FC Hermannstadt – Gaz Metan Mediaș se dispută pe 10 mai.

Până acum, echipa sibiană a scăpat fără gol în Cupa României. A învins la limită FC Voluntari, a marcat două goluri și nu a primit nici unul cu Juventus București, a bătut FCSB cu 3-0, iar în partida tur din semifinale cu Gaz Metan, Bogdan Rusu a marcat unicul gol. Așadar, FC Hermannstadt nu a primit gol în cele patru partide cu echipele din Liga 1. Singurul eșec încasat în această ediție de Cupa României rămâne cel încasat în meciul cu Industria Galda, scor 3-1 pentru sibieni, în deplasare, în județul Alba. Dacă FC Hermannstadt trece în semifinale de Gaz Metan, va deveni prima echipă din municipiul Sibiu care va disputa finala Cupei României.

De partea cealaltă, Gaz Metan are o misiune mai dificilă, dar nicidecum imposibilă. Echipa lui Pustai are forma sportivă care îi permite să întoarcă rezultatul din tur și să se califice în finala Cupei, de pe 27 mai. Experiența, valoarea superioară a jucătorilor, rezultatele din play-out și miza întâlnirii sunt lucruri certe. Singurul inconvenient este faptul că joacă fiecare meci sub presiune, cu amenințarea retrogradării. Dacă se impune în fața lui FC Hermannstadt, atunci Gaz Metan devine a doua echipă din municipiul Mediaș care joacă o finală de Cupa României. În 1951, Flacăra Mediaș, precursoarea Gazului Metan, pierdea finala în fața echipei CCA București.

Lăsând orgoliile deoparte, cert este că suporterul are motive de bucurie că o echipă din județ va disputa finala Cupei României, indiferent că va fi Gaz Metan sau FC Hermannstadt. Așadar, să ne bucurăm de fotbalul sibian care și-a dat întâlnire cu istoria! Să visăm cu ochii deschiși că trofeul Cupei Românei poate ajunge pentru prima dată în județul Sibiu!

Joi, 10 mai, de la ora 20, la Mediaș va avea loc partida retur din semifinalele Cupei României, dintre Gaz Metan Meiaș și FC Hermannstadt. În tur, echipa sibiană s-a impus cu 1-0. Învingătoarea dintre cele două formații din județ va întâlni în finală, cel mai probabil, Universitatea Craiova.

Omul providențial

Atacantul Bogdan Rusu a fost omul decisiv în acest an pentru FC Hermannstadt, atât în Cupa României, cât și în campionat. Golgheterul formației sibiene și-a făcut datoria aproape meci de meci, iar în ultimele partide a marcat constant, aducând cele 3 puncte pentru formația sibiană, atât în partida cu Ripensia, cât și în tur cu Gaz Metan. Dacă la începutul campionatului a fost înger și demon pentru echipa sibiană, prin reușitele la poartă, dar mai ales prin mulțimea ocaziilor ratate, Rusu a devenit un jucător sigur pe el, fructificând șansele într-un procentaj foarte ridicat. Execuții tehnice rafinate, plasament excelent în careul advers, joc aerian foarte bun, participă la construcția jocului, stăpânește bine contraatacul și bun servant pentru colegi. Sunt principalele calități pe care și le-a pus în valoare la FC Hermannstadt. Cea mai bună partidă pe care a făcut-o în acest sezon a fost tocmai partida din sferturile Cupei României, cu FCSB, când a marcat două goluri. Astfel, cota sa de piață a crescut, astfel că în acest moment, potrivit site-ului transfermarkt.com, valorează 275.000 de euro.

 

Bogdan Rusu

– valoare de transfer: 275.000 de euro (în 2013 era 300.000 euro)

– născut în 9 aprilie 1990, la Brașov; 1,80 m

– atacant central, jucător de picior stâng

– a mai jucat la: Astra Ploiești, Farul Constanța, SC Bacău, FC Brașov și Foresta Suceava

Topul marcatorilor în Liga 2, după 32 de etape

1. Valentin Marius Alexandru – Dunărea Călărași: 22 goluri

2. Vlad Rusu – Luceafărul Oradea: 19

3. Bogdan Gheorghe Rusu – FC Hermannstadt: 18

4. Ndiaye Mediop – Ripensia Timișoara: 18

 

Victorie zdrobitoare

Elevii lui Pelici joacă în etapa a XXXIII-a pe Stadionul Municipal din Parcul Sub Arini cu FC Argeș. Meciul e programat sâmbătă, 5 mai, ora 13.00. Echipa sibiană traversează o formă sportivă de vârf și are un moral de invidiat, în condițiile în care promovarea în Liga 1 a rămas doar o chestiune de timp și de câteva victorii. Apărarea a fost punctul forte al sibienilor în actuala ediție de campionat. Mai mult, antrenorul Pelici are de luat o revanșă în fața Gazului, după eșecurile din ediția de campionat 2011 – 2012 a Ligii 1, atunci când Voința Sibiu, antrenată de acesta, a pierdut ambele confruntări cu Gaz Metan.

Echipa sibiană a obținut, în ultima partidă de campionat, victoria cu nr. 23 în actualul sezon al Ligii 2. FC Hermannstadt s-a impus cu 6-0 în deplasarea de la Brăila, cu Dacia Unirea. Acesta este cel mai categoric succes al jucătorilor pregătiți de Alexandru Pelici, Eugen Beza și Florin Berța în această ediție de campionat. Scorul a fost deschis de autogolul lui Țăran, care a reluat în propria poartă o minge șutată de Lucian Dumitriu și ricoșată din bară (min. 17). Sibienii s-au dezlănțuit după pauză, când au înscris de cinci ori. Și-au trecut numele pe lista marcatorilor: Ionuț Stoica (min. 58), Alex Curtean (min. 60), Ștefan Blănaru (min. 68), Bogdan Rusu (min. 71) și Petrișor Petrescu (min. 83). „Ne bucurăm pentru această victorie. Era foarte important să câștigăm la Brăila. Am trecut cu bine peste acest examen. Prima repriză a fost mai echilibrată, nu prevestea ceea ce avea să se întâmple după pauză. Ne-am dezlănțuit în repriza a doua, pe care am controlat-o în totalitate. Îi felicit pe băieți. Ne așteaptă două săptămâni cu 5 meciuri, două săptămâni extrem de importante atât în campionat, cât și în Cupa României”, descrie antrenorul principal Alexandru Pelici.

Întâlnire cu Dinamo

Înaintea returului din Cupă cu FC Hermannstadt, formația medieșeană are o grijă în plus. Pentru Gaz Metan, urmează confruntarea de pe teren propriu cu Dinamo București, duminică, ora 18.30. Un meci cât un play-out, în condițiile în care o victorie cu dinamoviști ar însemna în mare măsură atingerea obiectivului din campionat: salvarea de la retrogradare. Avantajul dublei Dinamo – Hermannstadt constă în faptul că ambele partide vor avea loc pe stadionul din Mediaș, ceea ce scutește echipa de deplasări și timp economisit. Practic, Gazul va juca cele mai importante partide din acest sezon și își ține soarta în propriile mâini. Bineînțeles, un alt atu important ar fi prezența într-un număr cât mai mare a suporterilor medieșeni pe stadion. Rămâne de văzut dacă Gaz Metan va atrage mai mulți suporteri la meciul retur de Cupă decât FC Hermannstadt. Pe Municipal s-au aflat aproape 6.000 de suporteri în tribune.

Au învins FC Botoșani

Gazul pleacă cu un moral bun, deoarece în ultimul meci de campionat, a învins cu 2-1 pe FC Botoșani și a urcat peste linia retrogradării. Formația medieșeană a bifat al doilea succes consecutiv în play-out și a acumulat 21 de puncte. Mario Rondon și Marius Constantin au marcat golurile victoriei alb-negrilor în partida cu FC Botoșani. De partea cealaltă, fostul gazist Mircea Axente a marcat pentru moldoveni. Gaz Metan a început bine partida cu FC Botoșani și a pus presiune constant pe poarta adversă. În minutul 17, Sokratis Fytanidis a șutat puternic de la marginea careului, însă un fundaş al gazdelor a deviat balonul în corner. Peste două minute, Darius Olaru a trimis o lovitură de cap reținută însă de Alberto Cobrea. Replica oaspeților a venit de la Olimpiu Moruțan, care a șutat însă pe lângă poartă, după o acțiune personală. Alb-negrii au deschis scorul în minutul 30. Rondon a preluat o minge în careul de 16 metri, a șutat din întoarcere și l-a învins pe portarul Botoșaniului. Cu cinci minute înainte de pauză, Ely Fernandes a șutat peste poartă din marginea careului, iar în prelungirile reprizei Mihai Roman a șutat și el periculos, însă pe lângă poarta lui Răzvan Pleșca.

Rondon a avut șansa de a face dubla la două minute de la reluarea jocului, însă șutul său a trecut peste poartă. FC Botoșani a egalat în minutul 62, atunci când Axente a fost deschis foarte bine în adâncime și l-a învins pe Pleșca. Peste doar trei minute, Olaru a fost faultat în careul de 16 metri, însă centralul nu a dat decât lovitură liberă din marginea careului. A executat foarte bine Marius Constantin și a marcat pentru formația sa. În ultimul minut de joc, Andrei Tîrcoveanu a ajuns în poziție de unu la unu cu portarul, însă a șutat pe direcția acestuia. Același jucător a mai avut apoi o ocazie în prelungiri, iar jocul s-a terminat 2-1. Gaz Metan bifează o victorie foarte importantă în bătălia pentru menținerea în prima ligă. „A fost o partidă așa cum ne așteptam, foarte grea, pe care o puteam transforma într-o partidă mai ușoară, mai ales în prima repriză, atunci când am avut o exprimare bună ca și joc, cu situații bune de a marca. E bine, totuși, că am reușit să revenim, să ne bucurăm și noi că am ieșit la sfârșitul turului pe un loc în afara zonei retrogradării”, a spus Cristian Pustai.

Hermannstadt nu a solicitat licență europeană, Gazul nu a primit-o

Procesul de licențiere a cluburilor care au solicitat dreptul de participare la competițiile UEFA, în sezonul 2018-2019, s-a încheiat în 27 aprilie. „Au solicitat licența UEFA următoarele cluburi: Fotbal Club FCSB SA, Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, Club Sportiv Universitatea Craiova SA, Fotbal Club Viitorul SA, Asociația Fotbal Club Astra, CSM Politehnica Iași, Asociația Fotbal Club Botoșani şi Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș. Comisia pentru acordarea licenței cluburilor – instanța de fond a acordat licența UEFA următoarelor cluburi: Fotbal Club FCSB SA, Fotbal Club CFR 1907 Cluj SA, Club Sportiv U Craiova SA, Fotbal Club Viitorul SA, CSM Politehnica Iași şi Asociația Fotbal Club Botoșani. Comisia de fond a refuzat acordarea licenței UEFA următoarelor cluburi: Asociația Fotbal Club Astra pentru încălcarea art. 47, existând datorii restante către angajați și Clubul Sportiv Gaz Metan Mediaș pentru încălcarea art. 48, fiind în procedura de reorganizare judiciară conform legii insolvenței“, se arată în comunicatul FRF. Dacă nu se întâmplă ceva neprevăzut, se cunosc deja cele patru echipe care vor reprezenta România în viitoarea ediţie a cupelor europene: FCSB, CFR Cluj, CS U Craiova şi Viitorul.

În acelaşi timp, FC Botoşani are nevoie de o adevărată minune în returul semifinalei din Cupă cu CS U Craiova. Oltenii au câştigat cu 5-1 pe teren propriu şi sunt aproape calificaţi în ultimul act al competiţiei.


Cupa României 1951


Șaisprezecimi

  • Locomotiva Galați (Div.2)     0 – 9     (Div.1) CCA București
  • Spartac Giurgiu (Div.Inf.)       0 – 7     (Div.1) Locomotiva București
  • Flamura Roșie Pitești (Div.2) 0 – 3     (Div.1) Flacăra București
  • Locomotiva Cluj (Div.2)         0 – 3     (Div.1) Dinamo Orașul Stalin
  • Locomotiva Oradea (Div.2)   0 – 3     (Div.2) CSA Cluj
  • Metalul Tohan (Div.Inf.)        0 – 2     (Div.2) Metalul Sibiu
  • Locomotiva Satu Mare (Div.2)          0 – 2     (Div.1) Progresul ICO Oradea
  • Flamura Roșie Sfântu Gheorghe (Div.2)      2 – 0     (Div.1) Locomotiva Târgu Mureș
  • Flamura Roșie Buhuși (Div.Inf.)        1 – 0     (Div.2) Locomotiva Iași
  • CSA Craiova (Div.2)    1 – 0 (d.p.)       (Div.1) Flacăra Petroșani
  • Locomotiva Arad (Div.2)       1 – 4     (Div.1) Flamura Roșie Arad
  • Metalul AMEFA Arad (Div.Inf.)         1 – 2     (Div.1) Locomotiva Timișoara
  • Locomotiva PCA Constanța (Div.Inf.)           1 – 2     (Div.1) Dinamo București
  • Flacăra Mediaș (Div.Inf.)       2 – 1     (Div.1) Știința Cluj
  • Flacăra Poiana Câmpina (Div.Inf.)    4 – 3 (d.p.)       (Div.2) Metalul București
  • Metalul Reșița (Div.2)           1 – 1     (Div.1) Știința Timișoara

Optimi

  • Flamura Roșie Buhuși           1 – 8     CCA București
  • Flacăra Poiana Câmpina       1 – 1     Locomotiva București
  • Flamura Roșie Sfântu Gheorghe      0 – 1     Dinamo Orașul Stalin
  • CSA Cluj          2 – 1     Progresul ICO Oradea
  • Metalul Sibiu 6 – 2     CSA Craiova
  • Flacăra Mediaș          3 – 1     Flamura Roșie Arad
  • Știința Timișoara       4 – 0     Locomotiva Timișoara
  • Flacăra București       3 – 2     Dinamo București

Sferturi 

  • CCA București            2 – 1     Metalul Sibiu
  • Dinamo Orașul Stalin            2 – 0     CSA Cluj
  • Locomotiva București           0 – 1     Flacăra Mediaș
  • Știința Timișoara       1 – 0     Flacăra București

Semifinale

  • Flacăra Mediaș          2 – 0     Dinamo Orașul Stalin (Brașov)
  • CCA București            3 – 1     Știința Timișoara

Finala – 8 noiembrie 1951 – stadionul Republicii

  • 14:30   CCA București            3 – 1    Flacăra Mediaș

Cupa României 2018


Șaisprezecimi (24-26 octombrie 2017)

  • Argeș Pitești (2)         1–2      CSM Politehnica Iași (1)
  • Petrolul Ploiești (3)    1–1 d.p. (3–4 pen.) Mioveni (2)
  • Universitatea Cluj (3)            2–1      Știința Miroslava (2)
  • Sepsi Sfântu Gheorghe (1)    0–2      Universitatea Craiova (1)
  • Hermannstadt (2)      1–0 d.p.          Voluntari (1)   Sibiu
  • Academica Clinceni (2)          0–1      Chindia Târgoviște (2)
  • Afumați (2)     5–2      UTA Arad (2)  Afumați          [arată]
  • Unirea Slobozia (3)    4–0      Târgu Mureș (2)
  • Metaloglobus București (2)  1–2      Gaz Metan Mediaș (1)          ]
  • Dacia Unirea Brăila (2)          1–2      Juventus București (1)
  • CSM Școlar Reșița (3) 2–4      Viitorul Constanța (1)
  • Concordia Chiajna (1)           0–3      Astra Giurgiu (1)
  • SS Politehnica Timișoara (2) 0–1      Poli Timișoara (1)
  • Sănătatea Cluj (3)      1–6      FCSB (1)
  • Botoșani (1)   1–1 d.p. (3–2 pen.) CFR Cluj (1)
  • Aerostar Bacău (3)     0–1      Dinamo București (1)

Optimi de finală  (28 – 30 noiembrie 2017)

  • Unirea Slobozia (3)    0–2      CSM Politehnica Iași (1)
  • Afumați (2)     2–3 d.p.          Universitatea Craiova (1)
  • Botoșani (1)   3–2      Viitorul Constanța (1)
  • Mioveni (2)     0–1      Gaz Metan Mediaș (1)
  • Universitatea Cluj (3)            1–1 d.p. (1–3 pen.) Dinamo București (1)
  • Hermannstadt (2)      2–0      Juventus București (1)
  • Chindia Târgoviște (2)           0–2 d.p.          Astra Giurgiu (1)
  • Poli Timișoara (1)      0–3      FCSB (1)

Sferturi (27 februarie – 1 martie 2018)

  • Gaz Metan Mediaș (1)          1–0     Astra Giurgiu (1)
  • Hermannstadt (2)      3–0      FCSB (1)
  • Universitatea Craiova (1)      1–0      Dinamo București (1)
  • Botoșani (1)   3–2 (d.p.)        CSM Politehnica Iași (1)

Semifinale – tur

  • FC Hermannstadt – Gaz Metan Mediaș 1-0
  • CS Universitatea Craiova – FC Botoșani 5-1

Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*