Sărbătoarea Mărului în Mălâncrav 

Fundaţia Mihai Eminescu Trust a organizat pe 4 octombrie, la Conacul Apafi din Mălâncrav, „Sărbătoarea Mărului”, pentru a sărbători împreună cu comunitatea recolta de mere a livezii Mălâncrav.

Evenimentul face parte din activităţile proiectului „Agricultură durabilă în zone defavorizate ale României: Conservarea şi valorificarea soiurilor de fructe”, co-finanţat printr-un grant din  partea Elveţiei prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană extinsă, implementat de  Fundaţia Mihai Eminescu Trust în parteneriat cu fundaţia elveţiană SAVE, având ca obiectiv conservarea şi valorificarea soiurilor autohtone de pomi fructiferi şi a practicilor agricole tradiţionale ca activităţi durabile generatoare de venit pentru comunităţile rurale.

Sărbătoarea a  avut ca scop prezentarea rezultatelor obţinute în cadrul proiectului până în  acest moment, dar şi conştientizarea comunităţii locale asupra valorii soiurilor tradiţionale şi  importanţa conservării acestora, pentru a contribui la dezvoltarea sustenabilă a agriculturii.

Participanţii au fost întâmpinaţi de echipa fundaţiei MET şi SAVE, primarul comunei Laslea a urat bun-venit participanţilor, iar vicepreşedinta Fundaţiei Mihai Eminescu Trust,Carolina Fernolend, a prezentat proiectul şi necesitatea de a conserva soiurile de fructe tradiţionale şi valorificarea acestora pentru a aduce venituri suplimentare localnicilor. Thomas Stauffer, şeful Biroului Contribuţiei Elveţiene în România, a scos în evidenţă importanţa schimbului de experienţă şi asocierea fermierilor pentru a dezvolta durabil sectorul pomicol, iar managerul de proiect al Fundaţiei SAVE a subliniat importanţa consumului de fructe şi încurajarea produselor derivate din fructe.

Sărbătoarea a început cu degustare de produse tradiţionale pregătită de femeile din sat, iar participanţii le-au savurat într-un cadru ambiental susţinut şi de formaţia de suflători  „Sighişoara Brass”. A urmat o prezentarea a rezultatelor  parţiale  ale  proiectului incluzând vizitarea livezii demonstrative, prezentarea utilajelor achiziţionate pentru prelucrarea terenului, a punctului de informare turistică şi a marcajului „Poteca Mărului”.

Pentru copiii din comunitate au fost organizate jocuri: concurs de desene, săritul cu sacul,  trasul frânghiei, confecţionarea figurinelor din castane şi sculptarea bostanilor. Adulţii s-au întrecut la trasul cu arcul, căratul coşului cu mere şi la trasul frânghiei. După competiţiile desfăşurate, un variat program  artistic  a însufleţit  atmosfera cu muzică şi dansuri populare susţinute de trupa de dansuri săseşti a Forumului German Sighişoara, de Ştefania Pârlea,  interpretă de muzică  populară, ansamblurile folclorice „Junii din Laslea” şi „Românaşul” din Albeşti şi de formaţia „Rustic” din Sighişoara.

Un  număr  mare  de  participanţi  din  întreaga  comună  a  sărbătorit  alături  de  invitaţii  oficiali  la  acest eveniment:  autorităţi   locale,   reprezentanţi   ai   instituţii   cu   atribuţii   în   agricultură,  Facultatea  de  Horticultură Bucureşti,  reprezentanţi ai ONG-urilor  din zonă, ai Grupurilor de Acţiune Locală, parteneri  ai  Fundaţiei  Mihai  Eminescu  Trust  din  Marea  Britanie  şi  factori  interesaţi  din  domeniul pomiculturii.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*