Sașii sărbătoresc online

Pentru prima dată în istoria comunității lor, sașii transilvăneni își dau întâlnire pe internet.

Timp de trei zile, între 31 iulie și 2 august, sărbătoresc în mediul virtual Săptămâna Haferland, cel mai mare eveniment dedicat promovării culturii săsești din Transilvania. Sunt celebrate tradițiile  și poveștile de sute de ani ale oamenilor din Țara Orzului.

Festival altfel

„Este o ediție inedită, în care ne arătăm susținerea pentru comunitatea din zona Haferland. Măsurile luate în această perioadă dificilă prin care trecem cu toții ne-au determinat să transferăm evenimentul în mediul online; sănătatea și siguranța comunității, a turiștilor și a partenerilor sunt prioritare pentru noi. Vom fi împreună timp de trei zile, pe Facebook, Instagram și pe site, astfel încât să nu simțim distanțele și să ne bucurăm de filmele în care vom descoperi povești savuroase despre oameni deosebiți din Țara Ovăzului, despre locuri de poveste și meșteșuguri care au făcut timpul să stea în loc“, se precizează într-un comunicat remis de fundațiile Michael Schmidt și Tabaluga.

A opta ediție

Festivalul Săptămâna Haferland, aflat la cea de a opta ediție, și-a propus dintotdeauna să atragă sașii întorși acasă și turiștii care vor să descopere o zonă de poveste. „Eroinele“ evenimentului sunt localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Crinț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf. De-a lungul ultimelor șapte ediții, au reușit să adune peste 25.000 de participanți care au luat parte la slujbele din bisericile fortificate, la proiecțiile de film, expozițiile de fotografie și balurile ale săsești.

Experiență unică

Regiunea săsească din Transilvania a fost denumită „Țara Ovăzului“ sau Haferland, întrucât localnicii obișnuiau să cultive cu precădere ovăzul, din cauza climatului mai aspru.

De-a lungul anilor, satele săsești au căpătat un farmec aparte, iar peisajul rural evocă amintiri din cele mai vechi timpuri. Astfel că, atunci când ajungi în aceste sate, pare că te întorci în timp, în vremea vecinătăților. Vei găsi aici case solide, ce arată ca niște cetăți în miniatură, cu camere austere, dar în care mobila din lemn masiv, pictată manual cu motive tradiționale și în culori vesele, stă la loc de cinste.

Viorica MAIER

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*