Scandal în ajunul Zilei Naționale

În loc să arate unitate pentru județ de Ziua Națională a României, pesediștii și liberalii sibieni se jignesc și se acuză reciproc de lipsă de profesionalism.

Bogdan Trif, ministrul Turismului și președinte al PSD Sibiu, și Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean și prim-vicepreședinte al PNL Sibiu, au dat naștere unui scandal politic fără precedent. Pretextul este programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019.

Deși criticile sunt binevenite referitor la carențele acestui program, nu înțelegem orgoliile, lupta politică, atacurile personale, laudele și faptul că fiecare își dorește o imagine cât mai bună în ochii sibienilor.

Trif o numește mincinoasă pe Cîmpean

Bogdan Trif, președintele PSD Sibiu, afirmă că președinta Cîmpean minte atunci când spune că Ministerul Turismului nu are un acord de parteneriat, încheiat cu CJ Sibiu, pentru promovarea Sibiu-Regiune Gastronomică Europeană 2019. „Ce fac Președintele CJ Sibiu, Daniela Cîmpean și primarul Astrid Fodor pentru sibieni? Răspuns: NIMIC PE BANI EUROPENI. Așa se traduce mai exact activitatea celor două doamne care în loc să promoveze Sibiul – Regiune Gastronomică Europeană, mânâncă creveți la Clubul Diplomatic din București alături de tăticul Iohannis, care a ieșit din vizuina de la Cotroceni ca să lanseze suvenirul SIBcoin. Așa au decis mai marii Sibiului să organizeze un eveniment în cadrul proiectului pe bani europeni Sibiu -Regiune Gastronomică 2019. S-au invitat între ei într-un loc select din București, s-au înfruptat din cele ai rafinate bucate și au plecat la Sibiu. Ce au avut de câștigat sibienii? Răspuns: NIMIC. După marele eveniment de la București, doamna Daniela Cîmpean a mințit spunând că nu există un parteneriat cu Ministerul Turismului pentru Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană 2019. Doamna Cîmpean îi minte fără rușine pe sibieni. Ministerul Turismului a încheiat un parteneriat cu Consiliul Județean Sibiu prin care ministerul se angajează să includă în acțiunile de promovare a României și Sibiu – RGE 2019“, susține Trif.

Prima reacție a Danielei Cîmpean

Cîmpean a declarat că Trif greșește în privința protocolului dintre Consiliul Județean Sibiu și Ministerul Turismului pentru promovarea Regiunii Gastronomice. „Acest protocol a fost valabil un an, respectiv până la 22.09.2018, dată de la care nu mai există niciun protocol între cele două părți. Programul Regiune Gastronomică Europeană este un program destinat regiunilor care au capacitate mare de dezvoltare folosind propriiile resurse. Îl informăm pe dl. ministru că NU sunt acordate granturi sau sume de orice fel nici de către Uniunea Europeană pentru finanțarea acestui program, nici de către Guvern. Așteptăm desigur ca dl. ministru bine informat să anunțe public liniile de finanțare de care crede dumnealui că ar putea beneficia acest program, atât din fonduri europene, cât și din cele gestionate de dânsul. Că nu suntem ajutați, înțelegem. Dar aveți, domnule Trif, măcar amabilitatea și rigurozitatea profesională de a vorbi după o temeinică informare. Ministru și sibian fiind, dacă ne faceți o ofertă de parteneriat pentru programul nostru (în locul parteneriatului expirat din septembrie), ofertă care să conțină mai mult, și altceva decât dreptul de a folosi gratuit sigle, vă promit că o voi susține. Dacă nu, oricum noi vom promova România și Sibiul, Poarta de Sud a Transilvaniei. V-aș ruga, în tradiția bunei cuviințe ardelenești, să lăsați pe viitor gazdei privilegiul de a-și alege oaspeții, așa cum e din moși strămoși, cu atât mai mult cu cât nu e nici o panglică de tăiat în cadrul acestui Program“, a reacționat șeful Consiliului Județean.

La aceeași masă

„Dânsa confundă Consiliul Județean Sibiu, cu propria-i moșie unde face exact ceea ce dorește și nu îi convine să fie deranjată de nimeni, cu atât mai puțin de cei care pun întrebări și ridică probleme. Vă atragem atenția, din nou, că ați greșit când ați ales să lansați un proiect al Sibiului la București. Este o politică complet greșită să nu participați la Târgul de Turism al României, dar și la târgurile turistice internaționale, unde Guvernul României, prin Ministerul Turismului, pune la dispoziție în mod gratuit standuri de promovare. Este greșit faptul că aveți un site atât de sărăcăcios pentru promovare, unde practic nu apare aproape nicio informație concretă despre Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Vă reamintim că județe cu o bogăție turistică mult sub potențialul Sibiului, datorită promovării și participării la târguri și alte evenimente organizate inclusiv de Ministerul Turismului, au întrecut cu mult județul Sibiu din punct de vedere al numărului de turiști atrași. Doamna Cîmpean, toate aceste lacune ale dvs. vă dovedesc înfumurarea combinată cu lipsa de viziune și managementul defectuos. Vă reamintesc că am introdus Sibiul printre cele șase județe care vor fi promovate cu ocazia Euro 2020. La invitația noastră, săptămâna trecută ați participat la București, la sediul Guvernului, la ședința Comitetului Interministerial Euro 2020, unde am încercat împreună să găsim cele mai bune soluții de promovare a Sibiului. Având în vedere faptul că doar pentru semnarea unei anexe la protocol v-am făcut trei adrese și am așteptat două luni, vă invităm de data aceasta pe dvs. la Ministerul Turismului să veniți cu o propunere de plan de promovare pe care Ministerul să-l pună în aplicare la târgurile naționale și internaționale, precum și la celelalte evenimente la care participă. Doamna Cîmpean, toate autoritățile locale, în special Consiliile Județene, își doresc un parteneriat cu Ministerul Turismului, în cadrul căruia să fie promovate ca destinații turistice. Doar pe lângă Consiliul Județean Sibiu Ministerul a trebuit să se insiste în mod deosebit, durând două luni semnarea unei anexe de către dumneavoastră, astfel încât Sibiul să poată fi promovat pe fondurile Ministerului la evenimentele de profil. Dacă vă doriți să ajutați Sibiul, așa cum spuneți, vă așteptăm la Minister pentru a deveni parteneri și a promova împreună Sibiul ca destinație turistică în 2019”, a răspuns, ieri după-amiază, ministrul Trif.

BOGDAN TRIF | ministru: „Doamna Cîmpean de la PNL ar trebui să știe că banii europeni nu sunt bani «din meditații» și trebuie justificați. 8,6 milioane euro sunt banii sibienilor.”

Războiul comunicatelor

„Ați afirmat că știți foarte bine ce se întâmplă în ministerul pe care îl conduceți și că eu mint atunci când spun că nu avem niciun protocol cu Ministerul Turismului pentru Regiune Gastronomică Europeană. Ați greșit în ambele afirmații în condițiile în care vorbeați de un protocol expirat. Dar desigur e omenește să greșești… Ați afirmat că la Sibiu cheltuim bani europeni, pentru Programul Regiune Gastronomică Europeană. Ați greșit din nou: programul se bazează EXCLUSIV pe finanțare locală. Desigur, așteptăm în continuare să ne spuneți care sunt fondurile europene pe care le cheltuim fără să facem nimic… Ați afirmat că «Sibiul nu a fost niciodată un reper până acum pentru turism». Desigur, sunteți contrazis de cele trei stele Michelin pe care le are ca destinație turistică, sau de aprecierile si premiile acordate de către Lonely Planet, National Geographic, Huffington Post, Food and Travel, sau de faptul că Mărginimea Sibiului este destinație europeană de excelență în turism și gastronomie. Oare ați greșit? Înțelegem că aceste realizări nu pot fi invocate ca fiind rezultatul mandatului dvs. de ministru al turismului și drept urmare nu sunt relevante pentru PSD. Însă pentru noi toți sunt relevante și suntem mândri de ele. Ați afirmat că a durat două luni semnarea unei anexe la protocol. Din păcate, ați omis să spuneți că a fost timpul în care am așteptat lista de evenimente în cadrul cărora veți promova Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Am renunțat să mai așteptăm, și am adăugat la protocol doar lista noastră. Cea a evenimentelor ministerului nu există nici acum, la două luni de când nu mai avem niciun protocol. Desigur, cel mai bun final al acestei teme ar fi chiar publicarea de către dvs., a materialelor în cadrul cărora ați promovat Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană 2019. Vrem cu toții să știm cât și cum ați promovat acest program «pe fondurile Ministerului, la evenimente de profil» și sunt sigură că vom învăța multe din exemplul dvs. despre cum sunt gestionați banii publici. Programul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană are parteneri a căror participare au făcut posibile evenimentele regionale si naționale făcute până acum. Fără angajarea unui buget concret și a unor indicatori pe care să-i putem măsura, nu vom semna nici un parteneriat, indiferent câtă supărare politică va crea această decizie și indiferent dacă vine de la un minister sau partid politic“, i-a transmis, ieri, Daniela Cîmpean, ministrului Turismului.

„Să fim maturi și responsabili“

Sibiu – Regiune Gastronomică a venit în cel mai potrivit moment, în opinia lui Valentin Ivan, președintele filialei Sibiu a Asociaței Comunelor din România și primar al comunei Sadu. „După Capitala Culturală, Sibiul a înregistrat o creștere continuă a numărului de turiști, agenda culturală bogată care an de an atrage un număr tot mai mare de vizitatori avea nevoie de diversitate și acesta nu putea să fie decât gastronomică. Mai mult decât atât, turiștii sunt tot mai mult interesați de zona rurală a Sibiului care are un farmec aparte și crește în oferte continuu. Este lesne de înțeles cât de important este rolul comunităților din mediul rural ca și parteneri ai municipalității și județului în aceste proiecte. Cel mai elocvent exemplu este parteneriatul pentru cel mai important eveniment al centenarului organizat la Sibiu, în proiectul Sibiu 100, unde comunitățile rurale au fost pata de culoare de care avea nevoie acest eveniment. Rolul nostru este acela de a crea acel parteneriat care să fie bazat pe solidaritate și egalitate de șanse, dar diferențiat doar de oferte. Dovedim că suntem capabili să păstrăm acest parteneriat pe care îl avem deja prin Asociația Comunelor din Sibiu, suntem capabili să trecem peste orice orgolii și doctrine punând pe prim plan interesul cetățeanului din comunitățile noastre. Nădăjduim ca pe tot parcursul anului 2019, comunitățile rurale să fie un partener de nădejde pentru organizatori, iar producătorii din mediul rural să nu reușească să facă față cerințelor venite din partea turiștilor. Pentru atingerea acestui deziderat este nevoie de mult dialog, conlucrare și solidaritate, lăsând la o parte toate confruntările care nu fac bine nimănui. Înșirui aceste cuvinte plin de speranță că aceste zile când România este în fața celui mare examen politic prin preluarea conducerii Comisiei Consiliului Europei, să fim maturi și responsabili așa cum au fost înaintașii noștri, care prin jertfă (chiar a vieții) au înfăptuit acest deziderat pe care astăzi noi îl sărbătorim la Centenar – România 100. Prin unire se realizează fapte mari. La mulți ani, sibieni! La mulți ani, români!“, a declarat Ivan.

UDMR vrea echilibru, FDGR nu se bagă

La rândul său, Paul-Jurgen Porr, președintele FDGR, nu a dorit să comenteze disputa. Deputatul Zacharie Benedek (UDMR), crede că s-au depăşit granițele respectului ce ar trebui să existe între persoane publice care reprezintă, sau susțin că reprezintă  o comunitate. „Consider că cei care dorim dezvoltarea județului Sibiu, chiar dacă reprezentăm alte formațiuni politice, să colaborăm pentru țelul comun şi să nu uităm că funcțiile sunt pe perioadă determinată. Am participat la lansarea programului Regiune Gastronomică Europeană 2019 şi cu toată responsabilitatea afirm că a fost o reuşită, a fost un eveniment demn de județul Sibiu, cine susține contrariul este, cel puțin, răutăcios. Trag speranța că va învinge rațiunea în folosul cetățenilor județului şi nu ambiția personală. Eu, deputat UDMR, voi susține orice proiect benefic județului Sibiu şi oraşului natal, Sibiu“, a conchis Benedek.


Cosmin PAL

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*