Scandalul gazelor stă să bubuie

126 de milioane de dolari ar fi prejudiciul creat de cei 40 de învinuiţi, funcţionari publici cu funcţii de conducere în cadrul Romgaz SA, Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, respectiv Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, potrivit procurorilor. Vremuri grele: 40 de funcţionari şi demnitari sunt traşi la răspundere în dosarul Romgaz


Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a demarat, la sfârşitul lunii decembrie, urmărirea penală pentru cele 40 de persoane acuzate de complot şi subminare economiei naţionale. Activitatea infracţională ar fi constat în vânzarea ieftină a gazelor naturale din producţia internă către o firmă favorizată. Astfel, patru combinate din cadrul companiei InterAgro, controlată de Ioan Niculae, ar fi cumpărat gaze naturale la preţuri preferenţiale, deşi aveau datorii la producător. Este vorba despre „contractarea de către societatea comercială a unor cantităţi considerabile de gaze naturale, la preţuri mult diminuate faţă de cele practicate de SNGN Romgaz SA, obţinerea de gaze naturale doar din producţia internă, cu eludarea reglementărilor legale în materie precum şi menţinerea facilităţilor acordate societăţii, în condiţiile în care înregistra datorii semnificative la plata gazelor furnizate”, arată DIICOT.

Nume grele

Dintre cei 40 de învinuiţi, 28 sunt angajaţi Romgaz în diferite funcţii de decizie, printre care se numără actualul director general, Marcel Adrian Piteiu, Corin Cindrea, preşedintele Consiliului Director al clubului Gaz Metan Mediaş, Ioana Apan, fostă consilieră a fostului ministru Codruţ Sereş, trimis şi el în judecată pentru subminarea economiei naţionale în alt dosar, acum preşedintele Consiliului de Administraţie al Romgaz şi secretar general adjunct în Ministerul Economiei, dar şi Alpar Kramer (UDMR), fost director comercial al Romgaz, Eugen Mitea (PNL), fost director adjunct al Romgaz şi fost viceprimar al Sibiului, sau Dan Victor Alexandru, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în guvernarea Tăriceanu.

Poveste cu substrat

Eugen Mitea a ocupat funcţia de director adjunct al Romgaz în perioada noiembrie 2007-octombrie 2008, după ce a părăsit fotoliul de viceprimar al Sibiului. Contactat de jurnalişti, el a afirmat că acest demers nu poate fi decât o acţiune pregătitoare pentru campania electorală şi că nu se poate vorbi de subminarea economiei naţionale. „Pen¬tru orice furnizare de gaze există contract, hârtii, deciziile se iau cu ordin de ministru, în Adunarea Generală a Acţio¬narilor şi Consiliul de Admi¬nis¬traţie. Gazul nu se vinde la mica înţelegere. Nu cred că sunt tocmai inspirate decla¬raţiile DIICOT care vorbesc despre subminarea econo¬miei naţionale. Există o Hotărâre de Guvern din 2009, din timpul ministrului Videa¬nu, când domnul Boc era pre¬mier, hotărâre în care se face referire la industria de îngrăşăminte chimice. E po¬sibil ca toată această poveste să aibă un alt substrat”, susţine Mitea. De aceeaşi părere este şi primarul Sibiului, Klaus Iohannis, care afirmă că „este extrem de greu să cred că Eugen Mitea a subminat economia naţională. A fost pe o poziţie de management, de director adjunct, care a fost bună, dar nu suficient de tare ca să atace economia republicii”.

400 de milioane de euro, într-un an

Vizat în acheta deschisă de DIICOT, patronul InterAgro, Ioan Niculae, a fost citat de către procurori în data de 29 decembrie 2011, însă nu s-a prezentat la audieri. În aceeaşi perioadă au mai fost audiate la sediul DIICOT 35 de persoane, cărora li s-a adus la cunoştinţă învinuirea. Niculae susţine în continuare că este nevinovat, întrucât a cumpărat ieftin, aşa cum au mai făcut şi alţii, în virtutea unei reglementări anticriză, de altfel, „singura măsură anticriză luată de Guvern”. Prin urmare, el a afirmat că ar trebui cercetate toate cele 13 societăţi cu capital privat şi de stat care au beneficiat de respectiva decizie a Executivului. În urma audierii magnatului, noi detalii din dosarul Romgaz-InterAgro au ieşit la iveală. Potrivit unor surse citate de presa naţională, Niculae ajunsese să decidă, prin intermediul apropiaţilor săi din Ministerul Economiei, cine trebuie angajat şi cine trebuie concediat în Romgaz. De asemenea, se pare că în urma exportului de îngrăşăminte chimice obţinute cu ajutorul gazului primit la preţ preferenţial, averea sa a crescut cu 400 de milioane de euro, în 2010.      

Ministerul Ecomoniei confirmă cercetarea directorilor

Pe de altă parte, şi Ministerul Economiei a confirmat anchetarea unor directori în scandalul gazului vândut la preţuri preferenţiale. „Ministerul Eco¬no¬miei este informat în legătură cu faptul că mai mulţi angajaţi sunt cercetaţi într-un dosar instrumentat de către DIICOT. Respectând principiul prezumţiei de nevi¬novăţie, Ministerul Econo¬miei, Comerţului şi Mediului de Afaceri va aştepta pro¬nunţarea unei soluţii finale în acest dosar, iar în funcţie de aceasta va lua măsurile legale”, se precizează într-un comu¬nicat al MECMA. De asemenea, reprezentanţii ministerului au precizat că producă¬torii de îngrăşăminte chimice au acumulat datorii către Romgaz încă din 2002, iar din 2009 până în octombrie 2010, InterAgro a beneficiat legal de anumite facilităţi la achiziţio-narea gazelor. Practic, produ¬cătorii din industria chimică, dar şi unele companii din domeniul energetic, au bene¬ficiat până la 31 octombrie 2010 de gaze naturale doar din producţia internă, ceea ce înseamnă costuri mult mai mici faţă de factura la gaz plătită de populaţie şi semni¬ficativ mai mici faţă de orice alt consumator eligibil din România. Potrivit sursei citate, mă¬sura a fost luată în mai 2009 şi a expirat la 31 octombrie 2010. În acea perioadă, gazele din producţia internă costau aproximativ 160 de dolari/1.000 mc, în timp ce preţul gazului din import ajunge până la 380 dolari/1.000 mc. În octombrie 2010, ministrul Economiei, Comer¬ţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a decis să nu mai prelungească aceste faci¬lităţi.

Nereguli şi la Transgaz

Curtea de Conturi a depistat tarife neplătite de către Transgaz Mediaş către Autoritatea Naţională de Reglementare în Fomeniul Energiei (ANRE) pentru diferite autorizaţii, în valoare de peste 4 milioane de lei, întreaga sumă fiind achitată în timpul controlului. Reprezentanţii Curţii de Conturi au precizat că niciuna dintre neregulile depistate în urma controlului nu a fost contestată în instanţă de reprezentanţii Transgaz Mediaş.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*