Scenariul hibrid

Pentru prima dată în istoria sa, ULBS începe noul an universitar online.

Cei aproximativ 15.000 de studenți ai Universității „Lucian Blaga“ Sibiu, înscriși la unul dintre programele de licență, master sau doctorat își vor începe anul universitar 2020/2021 din fața calculatorului. După lungi consfătuiri cu reprezentanții facultăților, ai studenților, precum și ai instituțiilor sanitare, Senatul Universității a ales, pentru începerea noului an universitar, derularea cursurilor și seminariilor online.

Deschiderea oficială a noului an universitar se va desfășura fizic, în aer liber, pe data de 28 septembrie, pe peluza Facultății de Drept.

Deși procesul educațional se va desfășura în mediul virtual, cu o platformă software după model german, studenții vor avea posibilitatea de a folosi căminele, cantina și biblioteca, precum și toate celelalte facilități, unde s-au asigurat circuite speciale de intrare și ieșire, dezinfectanți și alte măsuri de protecție.

Distanțare la cazare

Programul cantinei a fost extins, iar studenții vor avea la dispoziție trei intervale orare sau serii pentru a lua masa, ori vor putea primi meniul zilei la pachet. Tot pe seama noilor măsuri de distanțare socială, căminele universitare au pierdut o treime din locurile efective de cazare. Dacă anul trecut se primeau înscrieri pentru 1.800 de locuri de cazare, în această toamnă, numărul acestora a fost redus la 1.326. Prorectorul Raluca Sasu susține că nici una dintre camerele de cămin nu va avea mai mult de două sau trei paturi. În cazul în care nici acestea nu vor fi ocupate, studenții cazați vor avea și mai mult loc la dispoziție.

Excepții

Scenariul hibrid va putea fi modificat pe perioada anului de studiu, potrivit conducerii ULBS, dacă se va constata că riscurile epidemiologice au scăzut.

SORIN RADU | rector: „Mesajul meu la început de an universitar este unul de încredere. Nu ne putem ascunde în spatele unor ziduri și nici să stăm într-un glob de sticlă. Ceea ce trăim este o realitate. Suntem optimiști și nu ne temem. Ne bazăm pe comportamentul responsabil al studenților care sunt deja adulți.“

Prof.univ.dr.habil. Sorin Radu, rectorul ULBS, susține că oricum fiecare facultate poate accepta prezența fizică a studenților. Este cazul celor de la medicină, artă teatrală, inginerie și istorie-conservare care nu pot participa la laboratoare sau probe practice on line. Ba mai mult, acesta susține că se fac demersuri pentru ca studenții de la medicină să poată avea din nou acces în spital, pentru a-și învăța meseria conform standardelor de practică.

ULBS are căutare

Pentru anul universitar 2020/2021, ULBS a înregistrat un număr record de dosare de admitere, respectiv 9.200. Printre aplicanți s-au numărat și 29 de olimpici naționali și internaționali. Mai bine de trei sferturi din locurile fară taxă scoase la concurs au fost ocupate încă din prima sesiune de admitere, cea din iulie 2020.


Dana MUNTEANU

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*