Școala carierelor

Inspectoratul Teritorial de Muncă Sibiu, alături de Inspectoratul Școlar Judeţean Sibiu şi Şcoala Gimnazială Slimnic, implementează în județul Sibiu, până în 18 noiembrie, o campanie-eveniment ajunsă la cea de-a V-a ediţie, coordonată la nivel naţional de către Fundaţia „Terre des hommes“, prin care adulţii predau ştafeta propriilor meserii unor elevi dornici să le înveţe.

elevi-concurs-itm-ssmÎn cadrul campaniei-cadru, Ziua Ştafetei în Sibiu se va evidenţia printr-o componentă de promovare a protecţiei la locul de muncă, pilotând astfel un model ce va putea fi aplicat la nivel naţional în ediţiile următoare.

Zece din 42

Recunoscând potenţialul extraordinar al copilului, dreptul său de a participa în societate şi de a-şi exprima liber opiniile asupra tuturor situaţiilor care îi afectează direct viaţa, în cadrul Zilei Ștafetei, 42 de copii şi tineri din Sibiu au participat la procesul de instruire, dintre aceştia fiind selectaţi zece, care vor prelua meserii precum: jandarm, ospătar, jurnalist, IT-ist, carmanger, operator CNC.

Pe lângă aspectul vocaţional al campaniei, partenerii instituţionali care implementează Ziua Ștafetei în judeţul Sibiu au introdus un element de noutate în formatul campaniei, acela de instruire a profesorilor și elevilor cu privire la protecţia muncii. Integrarea componentei de promovare a normelor de protecţie la locul de muncă va ajuta la dezvoltarea unei culturi de prevenire a riscurilor şi le va oferi o şansă în plus copiilor de a învăţa, trăi şi lucra în siguranţă.

Activități în proiect

Elevii urmează ca, pe parcursul unei zile, să practice o anumită meserie, în cadrul unei întreprinderi, sub supravegherea permanentă a cadrelor didactice şi a conducătorilor locurilor de muncă, ocazie cu care vor avea posibilitatea să înţeleagă necesitatea purtării echipamentului individual de protecţie, cunoaşterii modului sigur de a acţiona la locul de muncă, precum şi alte elemente de prevenire indispensabile în cadrul unor meserii.

Prima activitate vizează realizarea unei instruiri a cadrelor didactice din cadrul Şcolii Gimnaziale Slimnic, cu privire la riscurile generale şi riscurile specifice la locurile de muncă. Inspectorii de muncă au prezentat mai multe module de curs, împreună cu materiale multimedia. La rândul lor, dascălii au transmis informațiile elevilor. Astăzi, la școala din Slimnic are loc o instruire tematică a elevilor şi a cadrelor didactice privind utilizarea echipamentului individual de muncă şi aplicarea măsurilor de prim ajutor. Este treaba școlarilor să realizeze desene inspirate din cunoştinţele asimilate, desene care vor fi expuse în ziua şedinţei de bilanţ.

Desfăşurarea efectivă  a Zilei Ştafetei, în data de 15 noiembrie, la şapte unităţi alese din judeţul Sibiu, prin prezenţa copiilor la locurile de muncă în vederea „exercitării” meseriei alese. Această zi se va finaliza cu o discuţie organizată cu toţi elevii participanţi, creându-se astfel posibilitatea împărtăşirii reciproce a experienţei acumulate în cursul zilei. Activităţile se vor finaliza prin organizarea unei şedinţe de bilanţ, în data de 18 noiembrie, la care vor participa elevi, cadre didactice, părinţi, reprezentanţi ai întreprinderilor la care s-a desfăşurat proiectul, precum şi reprezentanţi ai ITM Sibiu, ai IȘJ Sibiu şi alte instituţii.

Francisc SZOMBATFALVI-TÖRÖK | inspector-şef ITM Sibiu

„Se va discuta posibilitatea diseminării acestei experienţe în judeţul Sibiu, cât şi la nivel naţional. Utilizarea în cadrul proiectului pilot a unor noi instrumente elaborate de ITM Sibiu privind conştientizarea tinerei generaţii cu privire la riscurile din mediul de muncă, va da posibilitatea aprecierii utilităţii acestei iniţiative şi chiar a extinderii prin diseminare la nivel naţional a experienţei dobândite în cadrul proiectului.“

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*