Scriitorii sibieni Decebal Todăriță și Savu Popa vor participa la Salonul Hunedorean al Cărții

Poetul și jurnalistul sibian Decebal Todăriță, împreună cu poetul și profesorul sibian Savu Popa vor fi prezenți sâmbătă 15 octombrie la Deva, la  Salonul Hunedorean al Cărții, unde va avea loc o dublă lansare de carte și un recital poetic, de la ora 14:00, la standul Editurii Eikon.

Decebal Todăriță își va lansa al doilea volum de poezii, intitulat „Multivers”, publicat în acest an la Editura Eikon (prefață Ovidiu Ivancu, ilustrații Iulia Cruceru) iar Savu Popa va lansa cartea „O hermeneutică a incertitudinii – incursiuni în poezia lui Aurel Pantea și Ion Mureșan„, apărută tot în acest an, la aceeași editură.

Evenimentul va fi moderat de Valentin Ajder, directorul editurii Eikon, care a făcut posibilă apariția celor două cărți iar invitat online, din Vilnius, Lituania, este scriitorul și profesorul Ivancu Ovidiu, care va prezenta volumul Multivers.

Publicul va avea parte și un recital poetic în cadrul căruia vor fi prezentate poezii din volumul lansat dar și câteva poeme inedite, din volumul în pregătire al poetului sibian Decebal Todăriță.

„Este o mare bucurie să ajungem la Deva, în fața publicului hunedorean, în demersul nostru de a duce poezia mai aproape de cititori și sperăm să avem alături de noi cât mai mulți iubitori de literatură de calitate. Dacă în definiția standard, multiversul este o mulțime ipotetică de universuri, care cuprinde tot ceea ce există sau poate exista, multiversul poetic pe care l-am imaginat este transpunerea în cuvinte a tot ceea ce există, la un moment dat, în mintea și sufletul meu. Cititorii vor putea descoperi, în fiecare poezie, diferite versiuni ale eului poetic, care sunt bineînțeles conectate. Crezul meu artistic este ca, în fiecare poezie, cititorul să-și recunoască, la un moment dat, propriile sale sentimente, întrebări, angoase, neliniști sau speranțe. Astfel. actul creației se desăvârșește, cititorul și autorul devin una, poetul va trăi prin fiecare cititor. Este un crez artistic pe care mi l-a inspirat marele poet italian Salvatore Quasimodo, care  spunea că poezia este un sentiment pe care autorul îl crede interior şi personal, dar pe care cititorul îl recunoaște ca fiind al său. Exact acest lucru doresc să fie Multivers”, a declarat scriitorul Decebal N. Todăriță

„O hermeneutică a incertitudinii. Incursiuni în poezia lui Aurel Pantea și Ion Mureșan” este o teză care cuprinde două studii hermeneutice, dedicate poeziilor a doi prestigioși autori optzeciști, Aurel Pantea, care trăiește în Alba Iulia și Ion Mureșan, care trăiește la Cluj-Napoca. Volumul surprinde simboluri sau elemente de alegorie, teatralitate, temporalitate și insolit în universul poetic al acestora.  Sper ca, prin acestă abordare hermeneutică a textului poetic să aduc o perspectivă nouă asupra interpretării și înțelegerii textelor poetice ale celor doi mari autori”, spune scriitorul Savu Popa.

Repere biografice: 

Decebal Todăriță este născut în anul 1977 la Cluj – Napoca. Este prin naștere clujean, prin copilărie și tinerețe brașovean, iar prin familie și carieră sibian.

Este Licențiat în Jurnalism și comunicare precum și în Istorie în cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu. Masterat în Jurnalism și Relații Publice respectiv Elite Politice Românești.

Lucrări publicate: 

„15 ani de bursă la Sibiu, o afacere de succes” – Editura Honterus 2009;

„Vise presate” (poezii) Editura Eikon, 2016, prefață Conf. univ. dr. Lucian Grozea, postfață Ovidiu Ivancu;

„Multivers” (poezii) Editura Eikon, 2022, prefață Ovidiu Ivancu, ilustrații Iulia Cruceru, coperta I Darius Drăgoi;

Savu Popa, este născut în anul 1991 la Sibiu. Este doctor în filologie și profesor de limba și literatura română. A publicat poezii și proze scurte în numeroase reviste din întreaga țară.

Lucrări publicate: 

„Ipostaze”, Editura Paralela 45, Pitești, 2017

„Noaptea mea de insomnie”, Editura Cartea românească, Pitești, 2018.

„O cameră fără prize”, Editura Casa de Pariuri Literare, București, 2021.

„O hermeneutică a incertitudinii. Incursiuni în poezia lui Aurel Pantea și Ion Mureșan”, Editura Eikon, București, 2022.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*