SCRISOAREA CITITORULUI | „De un secol împreună“, proiect educațional interjudețean la Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari

Școala Gimnazială „Sava Popovici Barcianu” din Rășinari a găzduit vineri, 23 noiembrie,  întâlnirea școlilor și instituțiilor partenere din cadrul proiectului educațional interjudețean „De un secol împreună“. A fost un eveniment de suflet, cu multă emoție, implicare și bucurie. Evenimentul a cuprins o sesiune de comunicări, intitulată „Marea Unire și rolul comunităților locale“, programul artistic „Mândru că sunt român“, plantarea „Stejarului centenar“, care va rămâne peste veacuri ca dovadă a unei zile superbe și a unei colaborări fructuoase și activitatea „Comori locale – punte peste ani“.

Sesiunea de comunicări a debutat cu emoţiile gazdei, directorul instituţiei, prof. Carmen Olteanu, urmată de invitaţi: primarul comunei Răşinari, Bucur Bogdan, directorii sau directorii adjuncţi ai şcolilor partenere, prof. Maria Gabriela Dietrich, prof. Giuseppe Bothar, prof. Simona Todoran, directorul Casei Corpului Didactic Sibiu, prof. Alexandru Dumbravă, şi locotenent colonel Adrian Teodorescu, reprezentând Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ din Sibiu.

Directori, profesori, preoţi, reprezentanţi ai autorităţilor locale, elevi ai şcolilor partenere s-au implicat cu tot sufletul pentru ca toate momentele să ne rămână vii în memorie mult timp de acum înainte. Corul Liceului cu Program Sportiv din Alba Iulia, condus de prof. Ana-Maria Paşca, momentele de teatru, poezie şi proză de pe front ale elevilor Şcolii „Sava Popovici Barcianu“ Răşinari, Corul Şcolii din Roşia, condus de prof. Anda Sircu Sima şi multe altele au contribuit la marcarea acestei minunate zile de noiembrie.

Momentele istorice, subliniate de minunaţi dascăli precum prof. Maria Gabriela Dietrich, prof. Cosmin Simtion, prof. Alexandru Dumbravă, prof. Daniela Mateica ne-au plimbat prin trecut, amintindu-ne că prezentul nu ar fi fost fără eroismul înaintaşilor noştri.

Stejarul şi cufărul şi-au unit rădăcinile sub acelaşi pământ, trecutul şi viitorul s-au unit în prezentul nostru istoric, marcând cei 100 de ani de Românie unită.

Proiectul „De un secol împreună“ s-a desfăşurat în perioada septembrie – noiembrie 2018 şi a fost realizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Sibiu, Casa Corpului Didactic Sibiu, Colegiul Naţional Unirea Focşani, Liceul Vocaţional de Arte Plastice „Hans Mattis Teutsch“ Braşov, Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia, Liceul Teoretic „Gustav Gundisch“ Cisnădie şi Şcoala Gimnazială Slimnic. Printre colaboratori se numără Primăria comunei Răşinari, Ocolul Silvic Sibiu, Asociaţia „Răşinari – confluenţe europene“, Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu“ Sibiu și Muzeul ASTRA Sibiu. Scopul proiectului a fost aniversarea a 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român.

„«De un secol împreună» nu este doar un proiect educațional, ci este parte din esența vieții: prietenie, zâmbete, munca în echipă și, mai presus de toate, bătăi de inimă, emoție în glas și-n suflete, pentru mândria de a fi ROMÂN! Ziua de 23 noiembrie 2018 ne-a făcut să simțim toate emoțiile și bucuria de a fi împreună!”, a spus prof. Ileana Dămean, membră a echipei de proiect a şcolii gazdă.

Prof. Alexandra Bega, membră a echipei de proiect, spune că „întregul proiect a fost gândit ca un omagiu adus făuritorilor Marii Uniri și înaintaşilor noștri, pe care avem datoria morală să îi cunoaștem, să îi redescoperim și să îi promovăm ca adevărate modele pentru societatea contemporană; ziua de azi va rămâne mereu în inimile noastre, drept ziua în care speranța și încrederea în noua generație au înflorit în inimile noastre.”

Prin activitățile derulate, care au inclus expoziții, cercetări, mese rotunde și excursii tematice, elevii au conștientizat rolul reprezentat de Marea Unire în dezvoltarea României moderne, şi-au îmbogăţit cultura generală, au dezvoltat sentimente patriotice, de mândrie şi respect pentru realizările înaintaşilor, pentru personalităţile care au contribuit la evoluţia spirituală a comunităţii şi ţării lor, oferind modele de comportament şi valori morale pe care elevii trebuie să le păstreze şi să le transmită generaţiilor următoare, manifestând atitudine pozitivă şi responsabilă, spirit civic şi patriotic.

„Comuna Răşinari, păstrătoare a valorilor umane şi culturale româneşti, a fost participant activ prin reprezentanţii săi de marcă la procesul construirii României moderne, a edificării statului naţional şi al Marii Uniri la 1918, astfel că am considerat oportun ca acum, la sărbătorirea Centenarului, să aducem în memoria contemporaneităţii activitatea şi personalitatea unor mari români care şi-au închinat întreaga viaţa idealurilor româneşti. Doresc să adresez felicitări partenerilor de proiect, elevilor și profesorilor implicați, pentru efortul făcut ca ziua de 23 noiembrie să ne rămână în suflet pe vecie. Da, ziua de azi a fost una însorită pentru sufletele noastre. A fost ziua când am prezentat onorul celor care au contribuit la realizarea idealului românesc, Unirea cea Mare“, spune directorul instituției, prof. Carmen Olteanu.


profesor Ileana DĂMEAN

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*